وي با اشاره به بقاياي معماري بسيار پر بار در تل آتشي بر ادامه کاوش اين منطقه در مقياسي کوچک تأکيد کرد و گفت:در سراسر خاور نزديک و در دهه اخير، تمرکز مطالعات نوسنگي پيش از سفال، بيشتر بر روي سرزمينهاي اشغالي، سوريه و اردن بود چرا که تصور ميشد در نيمه شرقي چنين استقرارهايي وجود ندارد.
به گفته اين دکتراي باستان شناسي؛ در فصل گذشته کاوش در منطقه دارستان بم، ما با يک استقرار شش هکتاري و بقاياي معماري مربوط به دوره نوسنگي پيش از سفال روبرو شديم.
گاراژيان با بيان اينکه دادههاي ياد شده براي سازمان ميراث فرهنگي در سطح ملي و بينالمللي از اهميت بسزايي برخوردار است بيان داشت: پژوهشگران دانشگاهها و موسسههاي پژوهي دنيا در زمينه مطالعات نوسنگي پيش از سفال، بيشتر به سرزمينهاي اشغالي، سوريه و اردن توجه کردهاند چرا که تئوريهاي قديميتر مربوط به دهههاي 60 تا 80 ميلادي چنين ذهنيتي به آنها داده است.در اين راستا اکنون ميتوانيم طرحي نو در اندازيم و از زمينه موجود يعني وجود اين آثار در بم، بهرهبرداري بهينه کنيم.
سرپرست پروژه پژوهشهاي باستانشناسي دارستان ادامه داد: اين در حالي است که شرق خاور نزديک شامل کشورهاي پاکستان، افغانستان، بخشهايي از ترکمنستان و سراسر شرق ايران ميتواند قطب جديدي در پژوهشهاي نوسنگي و نوسنگي شدن در خاور نزديک باشد. منطقهاي که به سبب چشمانداز معاصر و کويري بودن مورد توجه قرار نگرفته است.
وي بيان داشت: از ديدگاه ما فرايند استقرار دوره نوسنگي پيش از سفال تنها به روستاهاي غرب خاور نزديک (سرزمينهاي اشغالي، سوريه و اردن)محدود نميشود.
گاراژيان دادههاي ارزشمند در اين منطقه را مقابله با ذهنيتهاي تئوريک تاريخ گذشته عنوان کرد و گفت:هماکنون مستندنگاري و حفاظت دادههاي بدست آمده از اين پژوهش انجام شده و پيشنهاد ادامه پژوهش ارائه شده است.
اين باستانشناس اظهار اميدواري کرد مسئولان شهرستان و استان از جمله و ايران، اهميت موضوع پروژه بزرگ ارگ بم را دريافته و از اين پژوهشها حمايت کنند./118
انتهای پیام/