چگونگي حفاظت از اموال فرهنگي_تاريخي موزه‌ها

به گزارش ميراث آريا (chtn) ، کارشناس ارشد باستان‌شناسي در همايش تخصصي موزه‌داران و امناي اموال که در سالن اجتماعات موزه فرش ايران برگزار شد در مورد حفاظت، نگهداري و نمايش اموال فرهنگي_تاريخي در موزه‌ها سخن گفت.

محمدرضا زاهدي با اشاره به تأسيس نخستين موزه در ضلع شمالي کاخ گلستان به منظور جمع‌آوري اشياي قديمي و جواهرات در دوره ناصرالدين شاه قاجار افزود:‌ با ايجاد موزه ملي ايران باستان در سال 1316 تغييرات بنيادين در مفهوم و عملکرد موزه‌ها به وجود آمد.

وي با بيان اينکه در چند دهه اخير موزه‌ها نيز چون ساير بخش‌هاي علوم و فنون دچار تغييرات اساسي در مفاهيم، طبقه‌بندي و اجرا شده‌اند گفت: همچنين کشورمان در بسياري از موارد علمي، پژوهشي و هنري همسو با ساير ممالک ديگر حرکت‌هايي رو به جلو داشته است.

اين کارشناس اموال منقول فرهنگي_تاريخي موجود در هر موزه‌ را مهمترين موضوع قابل طرح در يک موزه عنوان کرد و افزود: هويت هر موزه وابسته به اشياي موجود در آن است بنابراين حفاظـت، نگهداري و نمايش آن از مهمترين وظايف محوله مديران، کارشناسان و امناي اموال موزه‌ها است.

به گفته اين کارشناس تمام اطلاعات اشياي موزه‌ها بايد در قالب شناسنامه عمومي و تخصصي به منظور ساماندهي کالبدي و اطلاعاتي اموال موزه‌ها گردآوري شود.

وي اضافه کرد: اطلاعات جمع‌آوري شده همراه با تصاوير اشياء در شبکه نرم‌افزار جام مي‌تواند مديران را در مورد اطلاع از موجودي آثار در بخش‌هاي مختلف موزه براي تصميم‌گيري موضوعات نمايشگاهي، سرويس‌‌دهي گروه‌هاي پژوهشي و دانشجويان و کنترل آثار موزه‌ها توسط امناي اموال ياري کند.

زاهدي يکي از مهمترين معضلات موجود در مورد اموال موزه‌ها را ثبت و ضبط غيرکارشناسانه اموال در فرم‌هاي اموالي دانست و گفت: هم‌اکنون کارشناسي دوباره اين دسته از اموال با هماهنگي‌هاي به عمل آمده با ذي‌حسابي سازمان در دستور کار قرار گرفته است و امناي اموال و مديران موزه‌ها نيز مي‌توانند در اين راستا اقدام کنند.

وي ترغيب امناي اموال براي انبارگرداني مخازن در اختيار خود را خواستار شد و بيان داشت‌: اين عمل منجر به شناسايي به موقع اشياي کسب شده، تکميل فرم اينترپل در اسرع وقت و استرداد به موقع اشياي در حال خروج از کشور مي‌شود.

اين کارشناس به کنترل روزانه اموال موجود در سالن‌هاي نمايش توسط امناي اموال و ثبت در فرم‌هاي ويژه اشاره کرد و تهيه فرم ويژه ورود و بازديد از مخازن با تأييد مدير و معاون موزه و مسوول حفاظت فيزيکي موزه به منظور کنترل تردد به مخازن موزه‌ها را پيشنهاد کرد.

وي با اشاره به استفاده از پلمپ‌‌هاي جديد با نو‌آوري‌هاي نوين براي پلمپ ويترين‌ها و مخازن موزه‌ها به منظور کنترل بيشتر مجموعه‌ها بيان داشت: اين نوع پلمپ‌ها به جهت دارا بودن ويژگي‌ها خاص چون محلي براي درج نام موزه، نام امين‌اموال و شماره کد از ضريب امنيتي بسيار بالايي برخوردار بوده و مشکلات پلمپ‌هاي سربي را نيز ندارد.

/119

انتهای پیام/

کد خبر 1389102229