دکتر «امان ا... قراييمقدم» در ادامه با اشاره به نقش جامعه در تشکيل شخصيت مجرمان خاطرنشانکرد: يک روانشناس اجتماعي به نام «جرج هربرت ميد» جامعه را به دو دسته ديگران و دگران تقسيم ميکند. ديگران، اطرافيان فرد و دگران اشخاصي هستند که در جامعه با آنها برخورد داريم. بنابراين محيطي که شخصي در آن رشد کرده در اعمال و افکارش نقش اصلي را بازي ميکند.
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد بهشتي افزود: هيچ فردي از لحاظ کروموزمي و ذاتا مجرم نيست بلکه وقتي در درون جامعه با همان تقسيمبنديها که ذکر شد، رشد ميکند، انگيزهها و ويژگيهاي روانياش شکل ميگيرد. اين جمله به معناي آن نيست که شخص کاملا بياختيار است بلکه اهميت خانواده و جامعه را گوشزد ميکند.
اين استاد دانشگاه، عوامل فراواني را به عنوان مقصر در ماجراهاي اسيدپاشي موثر دانسته و افزود: علاوه بر خود متهم، پدر و مادر، گروه دوستان و ساير گروههايي که متهم در آن عضو بوده و جامعه در شکل دادن اين پرخاشگريها در وجود متهم نقش اساسي دارند.
«قراييمقدم» در ادامه يادآورشد: لزوم تربيت صحيح فرزندان و جوانان، الگوسازي مناسب، دور نگهداشتن آنها از تنشها و درگيريهاي خانوادگي، معضلاتاجتماعي، مشکلاتاقتصادي، بيکاري، خشونت و... ميتواند پرخاشگري در افراد و انجام رفتارهايي مانند اسيدپاشي را به حداقل برساند.
اين جامعهشناس احساس مالکيت نسبت به ديگران را يکي از مهمترين عوامل تحريککننده در وجود فرد اسيدپاش ارزيابي کرده و گفت: سخنان متهمان حوادث اسيدپاشي در گذشته و حال، کاملا گوياي اين مساله است که آنها به طرف مقابل احساس مالکيت داشتند. آنها فکر ميکنند حق دارند هر دختري را که خواستند تصاحب کنند، هر کاري که مطلوبشان بود انجام دهند، هر مالي را که دلخواه يافتند، به تملک خودشان درآورند.
«قراييمقدم» با اشاره به اين نکته که احساس مالکيت بيش از اندازه به قتل يا حوادث اينچنيني منجر ميشود، دلايل به وجود آمدن حس مالکيت را اينگونه توضيحداد: اصولا فهماندن معني حق به فرد يا دادن نحوه بهدست آوردن، آن پروسهاي است که در کودکي انجام ميشود و خانواده بايد به کودک بياموزد همه افراد داراي شخصيت مستقل هستند و او موظف است به حقوق ديگران احترام بگذارد. اگر فرد در خانواده، محيط يا جامعهاي مردسالار رشد کند طبيعتا خودش را نسبت به جنس مخالف برتر و محق ميداند و در نتيجه هنگامي که با مخالفت و مقاومت دختر مورد علاقهاش روبهرو ميشود او را مستحق مجازات تشخيص ميدهد.
اين جامعهشناس ادامهداد: معمولا پسراني که به صورت دختر مورد علاقهشان اسيدپاشي ميکنند افرادي هستند که از اختلالات روحي و رواني در رنج هستند و به بلوغ عاطفي نرسيدهاند. عشقي که به جنايت ميانجامد درواقع يک هيجان کاذب و عاري از منطق و احساسات پاک و سالم است.
/118
انتهای پیام/