«حميد عمراني رکاوندي» با اشاره به اين که خانه باقري نياز به استحکامبخشي ندارد، بيان داشت: اين خانه به مرمت در بخشهاي چوبي، گچگاري، تاسيسات، کفسازي و سقف نياز دارد.
وي با بيان اين که مرمت ديوار حياط و جرزها و پوشش بخش مهتابي در حياط بيروني ضلع غربي مجموعه در حال انجام است، افزود: مرمت جرزهاي سهدري ساختمان جنوبي در حياط اندروني شمالي مجموعه و اجراي اندود گچ و خاک در ساختمانهاي واقع در حياط اندروني شمالي و همچنين ادامه مرمت جرز سکوهاي مجموعه از ديگر اقداماتي است که در اين طرح مرمتي و در سال 91 اجرا خواهد شد.
«عمراني» اضافه کرد: ادامه روند مرمت در اين بناي تاريخي، نيازمند تخصيص اعتبار است و در صورت تامين اعتبار، پيشبيني ميشود عمليات مرمت اين بنا تا پايان امسال به پايان برسد.
وي افزود: مجموعه تاريخي باقري که يکي از جاذبههاي استان است، به اواخر دوره قاجار مربوط ميشود و در سال ۸۱ در فهرست آثار تاريخي به ثبت رسيده است. طرح مرمت و احياي اين خانه به عنوان بزرگترين طرح پرديسان شمال کشور از سال ۱۳۸۴ شروع شد و براي پژوهش و مطالعات اوليه آن درباره تحولات پيش از دوره پهلويها بيش از ۹ ماه وقت صرف شد.
عمراني اظهار داشت: خانه باقريها در بافت تاريخي و محله سرچشمه گرگان واقع شده است و 3هزار متر مربع مساحت، يکهزار و ۵۵۵ متر مربع زيربنا، ۷ حياط، ۴۲ اتاق و 4 در دارد. موقعيت قرارگيري بنا در بافت قديم گرگان که از شرق به راسته بازار نعلبندان و مسجد جامع و از شمال و شمال غرب به مجموعه تاريخي تقوي و امامزاده نور منتهي ميشود، بر ارزش بنا افزوده است.
به گفته وي، خانه باقري با بيش از ۱۵۰ سال قدمت، نمونهاي ارزشمند از معماري بومي مسکوني در گرگان به شمار ميآيد.
عمراني رکاوندي بيان داشت: اين مجموعه از ترکيب متناوب فضاهاي باز و بسته و بر اساس نوعي سازماندهي مجموعهاي ساخته شده است و حياطهاي تقريبا غيرهندسي و متعدد، در آن نقشي برجسته بازي ميکنند.
وي همچنين گفت: مصالح به کار رفته در مجموعه باقري متنوع است و چوب، سفال، آجر، خشت، کاهگل، سنگ، گچ و شيشه را شامل ميشود، اما اوج هنرنمايي معماران و آفرينندگان بنا را در عناصر چوبي ميتوان ديد.
وي افزود: درها، پنجرهها، نردهها و شيرسرها اجزايي از بنا به شمار ميآيند که نهايت ظرافت و هنرمندي در ظاهر و کارآمدي آنان به کار رفته است و در واقع هرکدام بهتنهايي اثري هنري و ارزشمندند.
ب/123
انتهای پیام/