وي با بيان اين که اين اثر به سرعت در فهرست آثار تاريخي ملي ثبت خواهد شد، افزود: مستندسازي مجموعه دستکند زيرزميني ارزانفود کار راحتي نيست و نياز به اسکنليزر دارد که همزمان با مطالعات آن که در حال انجام است به زودي آغاز ميشود.
اين مقام مسوول تصريح کرد: مطالعه اين مجموعه بشري به دليل دارا بودن ظرفيتهاي استثنايي همچون معماري پيچيده، آب و هوا و وجود نشانههاي آئيني که در ديوارههاي آن تراشيده شده بسيار با اهميت است.
مومني با اشاره به اين که مجموعه ارزانفود سه تا هشت متر در زير زمين عمق دارد، افزود: اين مجموعه زير يک پشته طبيعي است که روي بستر سنگي آن هم يک ساختار معماري قوي وجود دارد که در سال 1389 به طور اتفاقي کشف و در همان زمان برنامه پاکسازي و شناسايي آن انجام شد و تا کنون سه فصل کاوش در آن صورت گرفته است.
بر اساس بررسيهايي که در اين محوطه انجام شده، قديميترين لايهاي که در اين محل ميتوان تشخيص داد به دوران اشکاني مربوط است و استقرار و استفاده از اين مجموعه در دورههاي سلجوقي، ايلخاني، تيموري و صفوي ادامه داشته است.
باستانشناسان و کارشناسان ميراث فرهنگي که در ارتباط با اين يافته هستند، معتقدند که معماري بارز مجموعه دستکند در روستاي \"ارزانفود\" در دامنه ارتفاعات الوند و حدود 30 کيلومتري شهر همدان مربوط به دوره ايلخاني است و اين مجموعه شامل فضاهايي ساخته شده با قلوه سنگهاي رودخانهاي و ملاگل است.
پس از تحقيقات ميداني چنين به نظر ميرسد که کشف 80 اتاق، حاصل کاوشهاي هيأت باستانشناسي مستقر در روستاي دستکند ارزانفود است و در فصل سوم کاوشهاي باستانشناسي ارزانفود نيز اطلاعات متعددي از استقرار دورههاي تاريخي در اين مجموعه به دست آمده است.
خاطرنشان ميشود؛ مديرکل دفتر ثبت و حفظ آثار تاريخي کشور روز گذشته (7 شهريور 91) از اين مجموعه عظيم بازديد کرد که به گفته وي، منطقه بازديدشده تنها يکدهم اين شهر زيرزميني بوده که بسيار عظيم است و اين مساله فوريت و ضرورت ادامه کاوش در نقاط باقيمانده براي نمايان شدن بخشهاي ديگر اين مجموعه را ميرساند.
122/
انتهای پیام/