پايان گمانه‌زني در غار ملاورد طاق بستان پس از نيم قرن وقفه

به گزارش ميراث آريا(chtn)، به نقل از روابط عمومي پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، گمانه‌زني در اين محوطه تاريخي به سرپرستي دکتر «سونيا شيدرنگ» پژوهشگر پيش از تاريخ دانشگاه بوردو فرانسه و «عليرضا مرادي بيستوني» مدير پايگاه ميراث فرهنگي طاق بستان بود که با نتايج قابل توجهي به پايان رسيد.

دشت‌هاي ميانکوهي کرمانشاه به ويژه در شمال اين شهر باستاني مجموعه غني‌اي از آثار ادوار مختلف تاريخي و پيش از تاريخ را در خود جاي داده که همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است.

شيدرنگ، سرپرست کاوش در اين منطقه با بيان اينکه غار ملاورد واقع در تنگه‌اي به همين نام در منتهي‌اليه غربي کوه‌هاي طاق بستان- ميوله در استان کرمانشاه، يکي از مکان‌هاي ارزشمند پارينه سنگي واقع در اين مجموعه است که بقاياي جالب توجهي از استقرارهاي دوره پارينه سنگي جديد را حفظ کرده است، گفت: غار ملاورد نخستين غاري است که توسط باستان‌شناسان ايراني پس از نيم قرن وقفه در کاوش غارهاي عصر سنگ در دشت کرمانشاه، کاوش مي‌شود.

وي ادامه داد: پيش از اين باستان‌شناسان آمريکايي در سال‌هاي
39-1338 کاوش‌هايي را در غار قبه و پناهگاه ورواسي در تنگ کنشت انجام داده بودند.

شيدرنگ در مورد نتايج اين کاوش اظهار داشت: گمانه‌زني در اين غار منجر به شناسايي لايه استقراري غني و جالب توجهي از دوره \"پارينه سنگي جديد\" شد که قدمت آن احتمالا به حدود بيش از 36000 سال پيش باز مي‌گردد.

وي تصريح کرد: اين دوره از حدود 40 هزار سال پيش در بخش‌هايي از آسيا و اروپا آغاز مي‌شود و با پراکنش گسترده انسان مدرن و همچنين فراگير شدن هنر و استفاده از ابزارهاي سنگي و استخواني پيشرفته که تا پيش از اين دوره بي‌سابقه بوده همزمان است.

اين مقام مسوول تاکيد کرد: بقاياي دوره \"پارينه سنگي جديد\" در ايران معمولا به نام فرهنگ \"برادوستي\" شناخته مي‌شود که براي نخستين بار در کوه‌هاي زاگرس شناسايي شد. از جمله مشخصه‌هاي فرهنگ برادوستي در کوه‌هاي زاگرس توليد فراوان تيغه و ريزتيغه و ساخت ابزارهاي استانداردي چون تيزه \"ارجنه\" است.

دکتر شيدرنگ افزود: احتمالا موقعيت جغرافيايي استراتژيک اين غار در دهانه تنگه ملاورد از دلايل مهم جذب شکارگران دوره پارينه سنگي و استقرار در اين مکان است. بقاياي جانوري به دست آمده از اين کاوش حاکي از شکار بز کوهي و قوچ وحشي و همچنين اسب ساناني همچون گورخر ايراني است.

«عليرضا مرادي بيستوني» مدير پايگاه طاق بستان و ديگر سرپرست اين کاوش نيز گفت: نظر به اينکه پرونده مجموعه باستاني، تاريخي و فرهنگي طاق بستان براي ثبت جهاني در حال آماده‌سازي است، انجام کاوش و انتشار نتايج مطالعات و ساليابي در غار ملاورد که يکي از 2 غار ارزشمند اين مجموعه به حساب مي‌آيد، بسيار حائز اهميت بوده و کمک چشمگيري به تکميل هر چه بهتر اين پرونده براي ثبت در ميراث جهاني مي‌کند.
122/

انتهای پیام/

کد خبر 1391062855