وي افزود: با توجه به تاکيدات رياست محترم جمهوري در رابطه با ميراث معنوي 10 اثر در اين حوزه در طول دولتهاي نهم و دهم به ثبت جهاني رسيد که از اين 10 اثر، 3 اثر متعلق به حوزه آيينهاي عاشورايي در قالب تعزيه، آيين قاليشويان مشهد اردهال و آيين پهلواني و ورزشهاي باستاني است.
وي تصريح کرد:مهمترين بحث در اين مقولهها مردمي بودن و نظام مديريتي مردمي از آنها است.
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در رابطه با رونمايي از 20 اثر ثبت شده معنوي استان مازندران در حوزه آيينهاي عاشورايي نيز تصريح کرد: نکته ديگري که در اين همايش مد نظر بود، دوري گرفتن از خرافهگرايي در آيينهاي عاشورايي و معرفي انديشهها و آيينهاي ناب عاشورايي در کل کشور بود.
وي خاطرنشان کرد: اين آيينها شامل آيينهاي پيشوازي ماه محرم مانند آمادهسازي مکان و شرايط لازم براي عزاداري قبل از ماه محرم، مراسم و آيينهاي عزاداري در طول ماه محرم مانند مرثيهسرايي، شام غريبان، طشتگذاري، شمعگذاري و نخلگرداني، هنرهاي اجرايي مانند تعزيه، پردهخواني و شبيهخواني، مراسم اطعام و نذورات و موسيقي عزاداري مانند نينوازي، کرنانوازي و سنجنوازي بود.
اين مقام مسوول خاطرنشان کرد: همچنين با پيگيريهاي «آيتالله نظري» دهه امامت و ولايت که از عيد قربان تا عيد غدير را شامل ميشود به ثبت ملي رسيد که منشا و خاستگاه اين ايده و نامگذاري اين دهه نيز از استان مازندران بوده است.
علويان صدر ادامه داد: همچنين به زودي با بهرهگيري از پايگاه و دادههاي به دست آمده از آيينهاي عاشورايي، دايرةالمعارف فرهنگ و آيينهاي عاشورايي به زودي تدوين ميشوند.
وي تصريح کرد: زندگي ايرانيان بر پايه ارزشها و ميراث معنوي بنيان نهاده شده است و اين مقوله شايد حدود 10 سال است که مجامع جهاني را معطوف خود نموده ليکن در ايران هزاران سال است که مفاهيم ميراث معنوي در روح، جان و زندگي ايرانيان نفوذ پيدا کرده است.
معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ادامه داد: ارزشها و مفاهيم ارزشي در بين جوامع ايراني از جايگاه بسيار ارزشمندي برخوردار است و نمادي از اتکاي فرهنگ به انسان و ارزشهاي انساني است.
وي بيان کرد: مفاهيم ميراث معنوي در عين سنتي بودن، زنده و پاسخگوي نيازهاي جامعه معاصر نيز هستند.
وي تاکيد کرد: يک جريان فکري و فرهنگي، يک مسير انسان و جامعه است، انسانها و تنوع فرهنگي فرصت مهمي براي گفتوگوي تمدنها و مبارزه با مفاهيم منفي جهاني شدن است و جوامع با پشتوانه اين مفاهيم و بستگيها و وابستگيهاي فرهنگي خود را جستجو مينمايد.
وي ادامه داد: انديشههاي عاشورايي بر مبناي مفاهيم فرهنگي، فراجغرافيايي و فرازماني هستند و توجه به اين باور ميتواند گستره انديشههاي ناب و اصيل عاشورايي را نه تنها در سطح جغرافيايي ايران بلکه در سطح جهان تبيين نمود.
خاطرنشان ميشود؛ 20 اثر ثبت شده معنوي استان مازندران که امروز با حضور رئيسجمهور رونمايي شد عبارتند از مراسم کربزني در مازندران، علمگردشي هزار جريب نکا، تکيه دوستن در مازندران، آيين نشال پليته گرجي محله بهشهر، کرنازني رامسر، مراسم منبرکشي ساري، مراسم آقا سلام باغ دشت قائمشهر، مراسم حجله ورون مازندران، مراسم صبح تروره، ماهفروز محله ساري(صبح صادق)، مراسم آييني شويلاشت چهاردانگه، مراسم پيرتکيه و ليکدان اميرکلا، مراسم فرمازنون، فورک(طعامدهي)، مراسم جهرهبندي روستاي ديواري بابل(گهوارهبندي)، مراسم آييني شيرگاه، غريبه شو راجوب رامسر(شام غريبان)، مراسم تلاوک دودانگه ساري، مراسم قوم بنياسد مازندران، مراسم توسه شير دوشمه مارمار، مراسم يزيد سر به سنگه، مراسم حسين حسين سرهاديم شه سداره است.
ص/108
انتهای پیام/