چهار طاقي بازه هور نماد معماري كهن ايران است

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي با اشاره به اهميت بناي چهار طاقي بازه هور گفت: اين چهار طاقي يك بناي ارزشمند تاريخي  متعلق به دوره ساسانيان است و اولين بناي ثبتي در خراسان به شمار مي رود كه در سال 1310 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.

به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي رجبعلي لباف خانيكي با بيان اين مطلب در بازديد از بناي تاريخي چهار طاقي بازه هور كه در حال حاضر گروهي از باستان شناسان در حال كاوش در اين منطقه تاريخي و در مجاورت و داخل بنا هستند گفت: نتايج كاوش هاي باستان شناسان به زودي منتشر خواهد شد.

وي اظهار داشت: اين بناي تاريخي در قسمت جنوبي روستاي رباط سفيد در فاصله 60 كيلومتري مشهد مقدس  و در كنار راه قديم مشهد به تربت حيدريه واقع شده و به اين جهت اين منطقه و مسير اهميت دارد كه در گذشته كاروان هايي كه از جنوب خراسان، سيستان وبلوچستان و كرمان به سمت مشهد در حركت بودن از تنگه اي معروف به  بازه هور و از مجاورت اين بنا عبور مي كردند.

وي با بيان اينكه بناي چهار طاقي بازه هور متعلق به دوره ساسانيان است ادامه داد: برخي ها بر اين اعتقاد هستند كه اين بنا يك سازه براي حفاظت و نگهباني از راه و مسير بوده و برخي ديگر نيز بر اين اعتقادند كه اين بنا يك آتشكده متعلق به دوران ساساني است كه بر همين اساس كاوش هاي باستان شناسي در اين منطقه در حال انجام است و يك گروه از باستان شناسان از دانشگاه تهران به سرپرستي ميثم لباف خانيكي باستان شناس و عضو هيات علمي دانشگاه تهران در حال گمانه زني در اين منطقه  است تا بتواند به پرسش هاي مطرح شده پيرامون آن پاسخ دهد.

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي با بيان اينكه كاوش ها و گمانه زني باستان شناسان به تمامي سوالات در خصوص اين بنا پاسخ خواهد داد افزود: بناي چهار طاقي تا كنون مورد مطالعه باستان شناسان زيادي قرار گرفته و حتي باستان شناسان و معماران بزرگي مانند هرتسفلد و آندره گدار نيز در خصوص اين بنا مقاله ارائه كرده اند.

ميثم لباف خانيكي سرپرست تيم كاوش نيز در خصوص اين بنا گفت: كاوش فصل اول در اين منطقه از 5 شهريورماه جاري و با مجوز پژوهشكده باستان شناسي آغاز شده و تا كنون 19 گمانه در بنا  و اطراف آن حفر شده است.

وي با بيان اينكه هركدام از اين گمانه ها بخشي از تاريخ تحول را در اين بنا نشان داده، ادامه داد: يكي از مهمترين امتيازات اين بنا اين است كه بناي چهار طاقي بازه هور در طول تاريخ شاكله اصلي خود را حفظ كرده و دليل اين امر زير سازي و بستر سازي بنا قبل از احداث به شيوه معماري ساسانيان بوده است.

لباف خانيكي افزود: آنچه كه مسلم است اين كه پلان بنا به شكل آتشكده هاي دوران ساساني است اما تا كنون در كاوش هايي كه انجام داده ايم به ديگر آثار متعلق به آتشكده مانند آتشدان و يا پايه هايي كه آتش روي آن قرار مي گيرد نرسيده ايم و بر همين اساس گمانه زني و كاوش هاي بيشتر در خصوص اين بنا ادامه دارد.

اين عضو هيات علمي دانشگاه تهارن خاطر نشان كرد: بناي چهار طاقي بازه هور مانند يك تالار مجلل در دوران ساساني است كه بررسي هاي اوليه نشان ميدهد به احتمال زياد  اين بنا يك بناي حكومتي و متعلق به درباريان دوران ساساني است اما با اين حال تا اتمام كاوش ها  و بررسي دقيق اين بنا نمي توان ماهيت كامل بنا رابازگو كرد و بايد منتظر نتيجه كاوش ها باشيم.

\n

انتهای پیام/

کد خبر 139306289