تهیه پرونده پیشنهاد ثبت غار بتون سرایان در فهرست میراث طبیعی ملی کشور

پرونده پیشنهاد ثبت غار بتون سرایان با قدمت سنوزوئیک (ائوسن مياني ) در فهرست میراث طبیعی ملی کشور تهیه شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی؛ زهرا رضایی ملکوتی کارشناس ثبت میراث طبیعی این اداره کل گفت: غار بتون سرایان در 12 کیلومتری مرکز شهر سرایان و در 8 کیلومتری روستای چرمه واقع شده است. روستای چرمه از جنوب، 15 كيلومتر با سرايان و از شرق، 24 كيلومتر با شهر خضري و دشت بياض فاصله دارد. در نزدیکی این غار زیارتگاه پیر اباذر نیز قرار دارد. 

وی افزود: این غار طبیعی در نتيجه تركيب آب حاصل از بارش قطرات باران با گاز دي اكسيد كربن موجود در هوا و تشكيل اسيد كربنيك ضعيف و نفوذ آن در زمينهاي آهكي و انجام واكنشهاي شيميايي تركيبي ناپايدار به نام بي كربنات كلسيم به وجود آورده است. چون اين ماده در آب نامحلول است در درون لايه هاي آهكي ضخيم فضاهاي خالي ريزي را ايجاد كرده و اين فضاهاي خالي ميليون ها سال گسترش پيدا كرده و به مرور زمان به هم پيوسته اند.
وی ادامه داد: تحقيقات به عمل آمده توسط غار نوردان طي سالهاي گذشته عمق غار را 400 متر تخمين زده اند. غار بتون از بسياري جهات به خصوص به علت وجود گذرگاههاي ممتد و حوضچه هاي موجود يكي از زيباترين جلوه هاي طبيعي ايران و پديده منحصر به فرد در نوع خود است به عقیده برخی از غارنوردان زيباترين حوضچه جهان در اين غار است دليل آن وجود قنديل هاي پرده اي شكل (بادبزني ، لوله اي، ميله اي و ...) است كه در اين حوضچه وجود دارد. 
کارشناس ثبت میراث طبیعی استان اذعان داشت: معدل رطوبت نسبي غار 5.8 درصد است دماي آب نيز 10درجه سانتي گراد و ميانگين درجه حرارت غار 11 درجه سانتي گراد است.
ملکوتی اضامه کرد: سقف غار پوشيده از كربنات كلسيم خالص و در بعضي از قسمتها مخلوط با عناصر ديگر است كه بر سر راه جريان آب از خارج به داخل غار به وجود آمده اند. اين رسوبات به شكل هاي مختلف استلاكتيت هايي (چكنده) را تشكيل داده اند و در كف غار و در جاهايي كه آب وجود ندارد استلاگميت هايي (چكيده) با اشكال متنوع و جذاب به وفور ديده مي شود كه جنسشان از رسوبات آهكي است و حالت كريستال دارند استلاكتيت ها و استلاگميت ها ستونهاي بزرگي را در دهليزها (تالارها) و گذرگاههاي اصلي غار تشكيل داده و قنديلهاي آويزان از سقف در اثر داشتن ناخالصي، رنگ هاي مختلفي به خود گرفته است. 
وی افزود: هزاران تزئينات سوزني آهكي از سقف آن آويزان است منظره داخل غار بسيار زيبا و هواي آن بسيار لطيف بوده و عاري از هرگونه گرد و غبار و آلودگي ميكروبي است. در تابستان خنك و در زمستان گرم و مطلوب مي باشد. قنديلهاي يخي بسيار زيبا و شگفت انگيز در زمستان مناظر فوق العاده زيبا و منحصر به فرد را خلق مي نمايد.
کارشناس ثبت میراث طبیعی استان ادامه داد: در ظاهر، غار یک دهانه ورودی دارد اما پس از ورود به غار و طی مسافت حدود 2 تا 3 متر دو دهانه ظاهر می گردند که هر دو، دهانه های ورودی به غار می باشند دهانه بالا مسیر صعب العبور ورود به غار و دهانه پایین مسیر سهل الورود به غار می باشد. وجود خفاش ها فضای غار را حیرت انگیز کرده است.
ملکوتی گفت: غار بتون در جبال صخره ای واقع شده و هنوز ناشناخته باقی مانده و برای ورود به آن باید از تجهیزات غارنوردی استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: اقدام برای ثبت این اثر در فهرست میراث طبیعی ملی می تواند برنامه های مدیریتی و حفاظتی مناسبی را در پی داشته باشد.
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1394010328