تاریخ مشروطیت به عنوان مهمترین حرکت و نهضت مردم ایران با رهبری علما و فرهیختگان این ملت ،برای آزادی ،مردم سالاری و قانون گرایی است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی؛ خانه مشروطه در سال 1347 شمسی توسط حاج مهدی کوزه کنانی و با معماری حاج ولی معمار ساخته شد. حاج مهدی کوزه کنانی از تجار مبارز در دوره مشروطه بود که خانه خود را در زمان محاصره تبریز توسط قوای دولتی در اختیار جلسات مجاهدین مشروطه گذاشته بود.گفتنی است، مهمترین تصمیمات دوره مشروطه در این خانه گرفته شد از جمله میتوان به پایین کشیدن پرچم های سفید از درب خانه ها توسط سردار خان و 17 نفر از همراهان وی که در شهر حرکت کرده و این پرچم ها را که به نشانه تسلیم بر درب خانه ها نصب شده بود پایین کشیدند اشاره کرد.
این خانه تاریخی در سال 1353 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و در سال 67 توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شد و سپس از سال 76 بخشی از اسناد و مدارک و عکس های دوره مشروطه از موزه آذربایجان به این خانه منتقل شد و به تدریج این خانه در سال 1385 به خانه مشروطه یا به عبارتی موزه مشروطه تبدیل شد.
خاطر نشان می کند، ازمهمترین اموالی که در این موزه نگهداری می شود می توان به اسلحه شخصی ستارخان، اموال شخصی حاج مهدی کوزه کنانی و ثقه الاسلام، سکه ها و مدال های یادمان از دوره مشروطه، 10 مهر مربوط به انجمن های فعال در دوره مشروطه در تبریز،اسناد و مدارک ، نشریات و روزنامه های دوره مشروطه به علاوه تندیس و مجسمه هایی که از مجاهدان دوره مشروطه ساخته شده است اشاره کرد.
شایان ذکر است، تخته فرشی در این خانه وجود دارد که در همان دوران مشروطه برای گرامی داشت یادمان نهضت مشروطه بافته شده است.
و امروز پس از سال ها حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، از این خانه انقلابی پرور بازدید کرد وگفت: نهضت مشروطه بعد از فتوای تنباکو، نخستین تحول بزرگ در تاریخ سیاسی ایران و کشورهای همجوار بوده است.
رییس جمهوری ریشه نهضت مشروطه را دین و مذهب دانست و اظهارداشت: در نهضت مشروطه و تحول خواهی ملت ایران، همه علمای بزرگ، مردم، متدینین و روشنفکران سهیم و شریک بودند.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه تاریخ مشروطه برای ملت بسیار با اهمیت است، ادامه داد: باید نسل جوان کشور با این تاریخ بیش از پیش آشنا شود چرا که نهضت مشروطه یکی از پایه های به ثمر رساندن انقلاب اسلامی ایران بوده است.
رییس جمهوری گفت: خانه مشروطه محل اجتماع و مشورت بسیاری از مشروطه خواهان و آزادیخواهان این کشور بوده است که بسیاری از آنان به دست استبداد به شهادت رسیدند.
دکتر روحانی بر ضرورت حفظ آثار مشروطه در همه جای ایران تاکید کرد و گفت: این خانه جزو تاریخ ملت ایران و مشروطه است و باید ازاسناد تاریخی ایران حراست شود تا نسل پژوهشگر ایرانی بااین تحول بزرگ در تاریخ کشور بیش از پیش آشنا شود.
رییس جمهوری افزود: زمانی که متوجه شویم آزادی ، قانون و مردمسالاری با چه بهایی به نسل کنونی رسیده است، نسل جوان قدردان زحمات خواهد بود.
دکتر روحانی در این بازدید که رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری، وزیر نیرو و جمعی دیگر از مسوولان حضور داشتند، از بخش های مختلف این موزه دیدن کرد.
رییس جمهوری همچنین با امضای دفتر یادبود موزه مشروطه در یادداشتی چنین نوشت: \" تاریخ مشروطیت به عنوان مهمترین حرکت و نهضت مردم ایران با رهبری علما و فرهیختگان این ملت ، برای آزادی ،مردم سالاری و قانون گرایی است.
باید ابعاد این انقلاب برای نسل جوان کشورمان تشریح گردد تا از دستاورد آن انقلاب و سپس انقلاب اسلامی ایران به خوبی حراست و حفاظت شود.\"انتهای پیام/