به مناسبت بزرگداشت هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه ها مراسمی با حضور مسئولین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه و دوستداران میراث فرهنگی در استان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه؛ علی فعله گری مدیرکل میراث فرهنگی این اداره کل در این نشست ضمن خیر مقدم به میهمانان و تبریک هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه ها گفت: با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، حرکت میراث فرهنگی به سمت و سوی اصلی خود که همان پژوهش محوری است حرکت کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه افزود: آنقدر تحت فشار هستیم که گاه از وظیفه اصلی خود که همان پژوهش است فاصله می گیریم و باید کارهای بنیادی و پژوهشی در سازمان دنبال شود.
فعله گری با بیان اینکه 40 سال است که سنگ بنای موزه منطقه ای در کرمانشاه گذاشته شده اما به موزه تبدیل نشده، اظهار کرد: کار ما ساختن موزه نیست بلکه وظیفه اصلی ما موزه داری است.
وی با بیان اینکه هفت هزار قلم شی تاریخی در مخازن استان بدون استفاده باقی مانده گفت: این آمار نتیجه به سرانجام نرسیدن کار اتمام بنای موزه در سال های گذشته بوده است.
وی با تاکید بر اینکه اتمام موزه منطقه ای نیازمند یک عزم جدی کشوری و استانی است افزود: امیدواریم در سال جاری با توجه ویژه سازمان میراث فرهنگی و حمایت های استانداری کرمانشاه بتوان در مدت دو سال آینده کار اتمام موزه منطقه ای را به سرانجام رساند.
فعله گری با اشاره به اینکه باید بناهای تاریخی موجود را با رویکرد معماری به مکان هایی قابل بهره برداری تبدیل کنیم، تصریح کرد: این بناها همچون خانه خواجه باروخ در راستای اهداف میراث فرهنگی واگذار شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه از تبدیل و تغییر کاربری کاروانسرای بیستون به هتل پنج ستاره خبر داد و گفت: یکی از مشکلات سازمان میراث فرهنگی استان، مقاومت مردم در برابر ثبت خانه های تاریخی است در حالی که در استان یزد 500 پرونده به صورت داوطلبانه برای ثبت تاریخی از سوی مردم ارائه شده است.
وی در خاتمه به عملکرد یگان حفاظت میراث فرهنگی اشاره کرد و تصریح کرد: بیشترین آثار کشف شده از سوی یگان حفاظت میراث فرهنگی، آثاری بدلی و تقلبی است که معضلی دیگر به شمار می آید.
پرونده تاق‌بستان به یونسکو می‌رود / راه‌اندازی مجهزترین آزمایشگاه باستان‌شناسی کشور در کرمانشاه
ارائه گزارش عملکرد معاونت میراث فرهنگی کرمانشاه از دیگر بخش های این همایش بود.
علیرضا مرادی بیستونی سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه که پیش از این معاون معاونت میراث فرهنگی این اداره کل را بر عهده داشت با ارائه گزارشی از عملکرد این معاونت در یکسال گذشته پرداخت.
وی اظهارکرد: در مدت دو و نیم سالی که مسئولیت معاونت میراث فرهنگی استان را بر عهده داشتم با همکاری تمامی همکارانم اقدامات مثبتی در این حوزه در سطح استان انجام گرفته است.
سرپرست معاونت گردشگری کرمانشاه اظهارکرد: در بخش مرمت بناهای تاریخی استان مرمت بازار تاریخی کرمانشاه، تکیه معاون الملک، تکیه بیگلربیگی، مساجد تاریخی کرمانشاه، خانه‌های تاریخی کرمانشاه، مجموعه تاریخی پلنگرد و ... صورت گرفته است.
مرادی بیستونی تصریح کرد: ساماندهی محور ساسانی قصرشیرین که شامل ساماندهی تاق گرا و بنای تاریخی زیج منیژه نیز می شود از دیگر اقدامات معاونت میراث فرهنگی استان است.
معاون سابق میراث فرهنگی استان کرمانشاه اظهار کرد: انجام طرح ساماندهی مجموعه تاریخی فرهنگی بیستون و تملک بیش از هشت هکتار از اراضی اطراف آن یکی از کارهای مهم این معاونت بوده است.
وی ادامه داد: امیدواریم اداره کل میراث فرهنگی استان با همکاری استانداری بتواند نسبت به تملک دیگر اراضی پایین دست و کبابی‌های اطراف تاق بستان شرایطی را فراهم آورد که شاهد به بار نشستن مجموعه هزار هکتاری تاق بستان در قالب 68 پروژه آن باشیم.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان، خاطرنشان کرد: در حال حاضر فاز اول پرونده ثبت جهانی شدن تاق بستان را آماده کرده‌ایم و تا پایان امسال فاز دوم آن را آماده خواهیم کرد که بتوانیم نهایتا تا پایان سال آن را به یونسکو ارسال کنیم.
مرادی بیستونی تصریح کرد: انجام طرح ساماندهی بیستون و واگذاری کاروانسرای آن به مجموعه هتل های لاله از دیگر اقدامات معاونت میراث فرهنگی استان است.
وی همچنین در خصوص آخرین وضعیت موزه منطقه ای کرمانشاه گفت: در جلسه ای با حضور استاندار کرمانشاه و معاون میراث فرهنگی کشور مقرر شد که هم و غم اصلی میراث فرهنگی استان در سال 94 افتتاح این موزه باشد که اعتبارات خوبی هم به آن تعلق یافته و امیدواریم شاهد به نتیجه رسیدن بنای این موزه در استان باشیم.
مرادی بیستونی از راه‌اندازی مجهزترین آزمایشگاه باستان شناسی کشور در کنار موزه منطقه ای کرمانشاه خبر داد و گفت: با راه اندازی موزه منطقه ای کرمانشاه، مجهزترین آزمایشگاه موزه‌های باستان شناسی کشور نیز در دل این موزه در کرمانشاه راه اندازی خواهد شد.
معاون سابق میراث فرهنگی استان به فعالیت‌های انجام شده در حوزه ثبت آثار تاریخی استان نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر از مجموع چهار هزار اثر تاریخی شناسایی شده استان 2066 اثر در حوزه تاریخی، 28 اثر در حوزه معنوی و 26 اثر در حوزه میراث طبیعی به ثبت ملی رسیده است.
کشف 580 قلم شیء تاریخی و متلاشی شدن 15 باند حفار غیرمجاز
سرهنگ محمدرضا بیداد رئیس یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه در همایش فعالان و دست‌اندرکاران عرصه میراث فرهنگی کرمانشاه ، اظهارکرد: در حال حاضر در اغلب کشورهای توسعه یافته روشهای جدیدی برای پایش و رصد آثار تاریخی وجود دارد که متاسفانه ما از آنها بی بهره‌ایم.
وی ادامه داد: کنترل اجتماعی آثار تاریخی با همکاری سازمان‌های مردم نهاد و NGO ها راهکار مناسب دیگری است که درصددیم با همکاری بخشداری‌ها، دهیاری‌ها و شوراهای اسلامی روستاها به انجام این مهم بپردازیم.
فرمانده یگان حفاظت از میراث فرهنگی استان کرمانشاه گفت: در طول یکسال گذشته این یگان حفاظت با همکاری نیروی انتظامی استان موفق به کشف 580 قلم شیء تاریخی اصلی و بدلی شده که از این تعداد اشیاء کشف شده 120 قلم بدلی بوده‌اند.
سرهنگ بیداد تصریح کرد: همچنین در طول سال گذشته بالغ بر 15 باند حفار غیرمجاز در سطح استان کرمانشاه متلاشی و اعضای آنها دستگیر شده اند.
وی ادامه داد: در زمینه جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در محدوده آثار تاریخی در طول یکسال گذشته 145 مورد برخورد داشته ایم.
فرمانده یگان حفاظت از میراث فرهنگی استان کرمانشاه گفت: در همین مدت 35 فقره کمین شبانه در تپه های تاریخی استان به اجرا درآوردیم که دو مورد از این کمین ها منجر به دستگیری قاچاقچیان و باندهای حفار غیر مجاز شد.
بیداد افزود: در طول یکسال گذشته 17 مورد گنج یاب را کشف و ضبط کردیم، اما به دلیل خلاء های قانونی که در این رابطه وجود دارد اقدام مناسبی در این راستا صورت نگرفته است.
وی در پایان یادآور شد: در حال حاضر حدود 2000 نفر در قالب انجمن های دوستدار میراث کرمانشاه با یگان حفاظت از میراث فرهنگی استان همکاری دارند.
در ادامه این نشست تعدادی از اساتید حوزه میراث فرهنگی و باستان شناسی به ارایه مقالات تخصصی در این حوزه پرداختند. دکتر سامان حیدر گوران با مقاله جایگاه منطقه کرمانشاه در فلات ایران از نگاه باستانشناسی پارینه سنگی و سرکار خانم دکتر الهام قصیدیان مقاله چرا سنگ؟ کاربرد سنگ در زندگی انسان های اولیه و محمدرضا رشیدی مقاله سیر تحول تاریخی شهر کرمانشاه را ارائه کردند.

انتهای پیام/

کد خبر 1394030433