به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد تطبیق در تعیین مولفه ها و شاخص های منحصر و مورد تایید یونسکو می تواند نقش تعیین کننده ای در ثبت جهانی یزد داشته باشد، از اینرو فصل مطالعات تطبیفی پرونده ثبت جهانی با هدف فوق تدوین و جهت ترجمه به دفتر ثبت جهانی ارسال شده است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد، مطالعات تطبیقی بافت تاریخی یزد را از اقدامات لازم و ضروری برای تکمیل پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد دانست و خاطرنشان کرد: این فصل مهمترین عامل تعیین کننده ارزشهای قابل قیاس شهر یزد با سایر شهرهای ایران است.
فرهمند در این باره گفت: شهرهای شیراز، اصفهان، کرمان، کاشان، زواره، اردستان، بیرجند و نایین به عنوان هشت نمونه داخلی انتخاب و ارزشها و معیارهای مختلف آن بررسی شده است.
وی در ادامه افزود: معرفی کلی شهر، ویژگی ها و ارزشهای شهر، مقایسه ارزش منتخب و قابل قیاس شهر مورد نظر با شهر یزد و نهایتاً جمع بندی و ارائه نتایج بررسی به صورت یک جدول در این پرونده ارائه شده است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد با ذکر رئوس دلایل انتخاب شهرهای داخلی خاطر نشان ساخت: نظام اجتماعی هم چون: هم¬زیستی ادیان مختلف، وجود مجموعه های تاریخی دوره های مختلف و بازار، تأثیر قنات و اقلیم در شکل¬گیری شهر و وجود حصار قاجاری را یکی از دلایل مطالعه تطبیقی یزد با کرمان و شیراز دانست.
فرهمند وجود اقلیم مشابه و تأثیر اقلیم بر شکل¬گیری شهر وجود تک عناصر با ارزش و قابل قیاس کاشان با یزد و وجود تکایا، حسینه¬ها و انجام آیین های مذهبی را دلایل انتخاب شهر زواره برشمرد.
این مقام مسئول علاوه بر تأثیر آب در شکل گیری شهر و اهمیت معماری اسلامی خاصه بناهای مذهبی در شهرهای نایین، بیرجند، اصفهان و اردستان، به نظام اجتماعی بیرجند اشاره کرد و اذعان داشت: در بیرجند نیز همانند یزد زرتشتیان در تحولات شهرسازی نقش اساسی را ایفا کرده اند.
فرهمند در پایان تصریح کرد؛ از معیارهای شهر یزد که مبنای مقایسه تطبیقی قرار گرفته، وجوه ارزشهای برجسته جهانی (تاریخی، معماری، فناوری بهره بری از آب، نظام حاکمیتی، نظام داد و ستد و تولید بومی، نظام اجتماعی، وجوه منظری و فرهنگی) و تطابق وضع موجود با معیارهای ملموس و ناملموس یزد با سایر شهرهای مورد بحث بوده است.
انتهای پیام/