بازشناسی زیارتگاه حضرت اشموئیل پیغمبردر ساوه

مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری مرکزی گفت : این بنای زیاتگاهی که بنام حضرت اشموئیل نبی نیز معروف است درمنطقه خرقان و در شمال غرب ساوه قراردارد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی مرکزی؛ سید محمد حسینی مدیر کل میراث فرهنگی این اداره کل افزود : مقام معظم رهبری در بازدیدی که سال 79 از این زیارتگاه انجام دادند،فرموده اند:«همین مقبره پیغمبرابراهیمی نشان می دهد که تدین واعتقاد به ارزشهای دینی و آسمانی در این منطقه قدمت زیادی دارد».
وی گفت: پژوهشگران این اداره کل طی سال به بازدید های دوره ای وکارشناسی از بناهای تاریخی وثبتی پرداخته و آنها را به علاقمندان معرفی می کنند.به همین منظور طی روز های گذشته پژوهشی توسط فضلی باستان شناس ومردم شناس از زیارتگاه حضرت اشموئیل پیغمبر صورت گرفت.
قاسم فضلی پژوهشگر اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگرد شگری مرکزی افزود : ازساوه می توان جاده مأمونیه به طرف شمال شرق را تا تقاطع پل ساوه – بوئین زهرا پیش گرفت و سپس راه بوئین زهرا به جانب شمال غرب را ادامه داد که پس از طی کردن 25کیلومتر از ساوه ، به تقاطع راه فرعی روستای ورده و اشموئیل پیغمبر می رسند و از این تقاطع تا زیارتگاه نامبرده 14 کیلومترفاصله است. ازتهران ، نزدیک ترین مسیر به این محل ، بزرگراه ساوه است و یا به طریق دیگر از جاده قدیم رباط کریم – مأمونیه و درنهایت بوئین زهرا می توان به مقصد نامبرده رسید.
گفتنی است، راهی که ازروستای ورده ادامه می یابدودرکمرکش آن ازیک آبادی بنام ده سید عبورمی کند و به اشموئیل نبی می رسد، ازین دره اصلی سرسبزتشکیل شده و دوسوی این جاده راتنگه ها وستیغ کوه ها احاطه کرده اند.
اشموئیل پیغمبردریک محل کوهستانی ، مرتفع وسردسیرواقع بوده و دارای بهاروتابستان خنک و معتدل و اما برودت و سرمای زودرس درپاییز و زمستان است.
همچنین، به فاصله ازبنای زیارتگاهی مذکور و درجانب شرق آن دیوارهای خشت و گلی آسیب دیده و کوره خشک یک رشته کهریز(قنات) دلالت بریک روستای متروکه می کنند و اسم این آبادی و زمینهای کوهپایه ئی اطرافش از نام آن حضرت برگرفته شده اند.
ساختارواساس معماری زیارتگاه اشموئیل پیغمبر، ازچهاررشته راه پله ، دوایوان، فضای آرامگاه و گنبد یک پوش تشکیل شده و سیمای ضلع شمال آن بنا، دارای یک ایوان قدیمی است که از آن میتوان بطور مستقیم به داخل فضای آرامگاه واردشد. ازبرطرف چپ و راست ایوان مذکور یک رشته راه پله بطرف بام هدایت میشود.
درجانب جنوب یک ایوان متأخر و درطرفین آن یک طاق نما وجوددارد که ازدرون هریک از این طاق نماها یک راه پله ساخته شده، اما ارتباطی با بام پیدانمی کنند. این راه پله ها به مناظر طرف جنوب غرب و جنوب شرق چشم انداز دارند.
درداخل ایوان جنوبی سنگ نوشته ایی ازدوره قاجاریه بردیوارآن نصب شده که دلالت برحضورناصرالدین شاه قاجارو زیارت او ازآن مکان مقدس دارد. و درانتهای این سنگ نوشته ماه وتاریخ \"دهم شهر ربیع الثانی سنه 1269\" حک شده است.
فضای آرامگاه حضرت اشموئیل پیغمبرمستطیل شکل است وزیرقوس و طاق های باربرآن ، کلاف های چوبی درجهت های مختلف به نیت استحکام بنا بکاررفته و پیل گوش های مناسب دررأس جرزهااجراء گردیده و بدان طریق گنبد یک پوش برروی آنها استوارشده است.
یادآور می شود، حمدالله مستوفی قزوینی از مورخین سده هشتم هجری قمری به آن زیارتگاه اشاره کرده و آنراازجمله \"مزاراکابرواولیاء ...\" معرفی کرده است.


انتهای پیام/

کد خبر 1394083024