عبدالحسین مختاباد در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی صندوق احیاء (صابتا) گفت: در بناهای تاریخی یکی از مسایل مهم که معمولا سد راه احیاء می شود وجود مالکانی برای بناها است که شاید تمایل به همکاری نداشته باشند. یکی از بهترین کارهایی که می تواند زمینه احیاء بناهای تاریخی را فراهم کند، ایجاد زمینه های تمایل در بین مالکان یا وراث یک بنای تاریخی برای احیاء آن در قالب کاربری های جدید است.
این عضو شورای شهر تهران افزود: عموما مالکان یک بنای تاریخی اگر حتی نگاه اقتصادی هم به عمارت خود داشته باشند، این نگاه بدون دلبستگی عاطفی نیست. بنابراین زمینه سرمایه گذاری و احیاء بنا بیش از هر کس دیگری در میان مالکان بناهای تاریخی وجود دارد.
وی ادامه داد: هم اکنون یکی از مشکلات مهم احیاء بناهای تاریخی در شهری مانند تهران، مالکان این بناها هستند که بر پایه حق مالکیت خود اجازه بسیاری از فعالیت ها یا واگذاری بنا را نمی دهند و این هم باعث شده تا دست نهادهایی مانند شهرداری یا میراث فرهنگی برای مرمت، احیاء و بهره برداری از این بناها بسته باشد.
مختاباد تاکید کرد: بر همین اساس معتقدم یکی از اقدامات مهمی که باید در دستور کار نهادهای مرتبط قرار بگیرد، ایجاد کانالی تخصصی برای ارتباط با مالکان بناهای تاریخی است که عملا بخش قابل توجهی از عمارت های ارزشمند تهران و شهرستان ها را در اختیار دارند و می توانند برای آن تعیین تکلیف کنند.
این فعال فرهنگی با اشاره به محدودیت منابع شهرداری ها و میراث فرهنگی برای اداره بناهای تاریخی و تملک آنها گفت: متاسفانه مشکلات حقوقی با مالکان ابنیه تاریخی باعث شده تا کنون تعداد زیادی از میراث فرهنگی ما از بین بروند و این روند هم کماکان ادامه دارد. بنابراین معتقدم میراث فرهنگی و شهرداری باید با همکاری یکدیگر یک روش منطقی و برنامه ریزی شده برای تعامل با مالکان این بناها پیدا کنند. خصوصا اینکه در اکثر موارد قانون به نفع مالکان بناهای تاریخی است تا به نفع نهادهایی که به دنبال حراست از آنها هستند.
عضو شورای شهر تهران افزود: علاوه بر این باید متوجه باشیم که هر قسمتی از بخش خصوصی، چه سرمایه گذار صنعت گردشگری و چه مالکان بناهای تاریخی با ایجاد مشوق ها و جذابیت های اقتصادی حاضر به احیاء بناهای تاریخی می شوند. این جذابیت ها شاید در برخی شهرهای کشور وجود داشته باشد اما در تهران آنقدر نیست که باعث سرمایه گذاری وسیع در این حوزه گردد.
وی تاکید کرد: اگر برای احیاء و حفاظت بناهای تاریخی تهران چشم امید به بخش خصوصی داشته باشیم باید مشوق ها و جذابیت های به مراتب بیشتری برای آن ایجاد کنیم تا راغب به سرمایه گذاری در بناهای تاریخی پایتخت شود. باید توجه کرد که بناهای تاریخی تهران بسیار زیاد هستند و احیاء آنها نیاز به سرمایه گذاری وسیعی دارد و به همین جهت سرمکایه گذاری های موردی نمی تواند هویت تهران را حفظ کند.
انتهای پیام/