کشف فسیل‌های 40 هزار ساله در محلات

 بقایای 40 هزار ساله مهره‌داران در محدوده معدنی در شهرستان محلات کشف شد.

به گزارش روابط عمومی و مرکز اطلاع رسانی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی سرپرست معاونت میراث فرهنگی اظهار داشت: یک حفره ای در معدن سنگی در محلات پیدا شده که در اثر فعالیت های معدنی استخوان حیوانات مختلفی از آن بیرون ریخت که در دوره های مختلف لایه به لایه روی هم جمع شدند.

علیرضا عزیزی افزود: این استخوانها که مربوط به حیواناتی همچون اسب،قوچ،بز و موش می باشد متعلق به حداقل 40 هزار و حداکثر 100 هزار سال پیش است که به همت میراث فرهنگی در موزه فسیل شهرستان محلات به نمایش گذاشته خواهد شد.
کارشناس ارشد مدیریت اکتشاف وزارت نفت نیز در این باره  گفت: سال گذشته در جریان برداشت سنگ معدن از معدن دره‌بخاری شهرستان محلات حفره‌ای پیدا شد که حاوی بقایای مهره‌داران بوده است.
هوشنگ دشتبان با بیان اینکه صاحب معدن با مشاهده این فسیل‌ها کار برداشت را متوقف کرده و موضوع را به میراث فرهنگی اطلاع می‌دهد، افزود: میراث فرهنگی استان نیز در تماس با مدیریت اکتشاف وزارت نفت خواهان بررسی این منطقه شد که براین اساس در این معدن حضور یافته و کار جمع‌آوری، شستشو و استحکام‌بخشی را آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه فسیل‌هایی از بقایای گونه‌های مختلف از جمله اسب، گاو وحشی، آهو، گوسفندوحشی، جوندگان کوچک و بزرگ، کرگدن، انواع پرندگان و احتمالا پلنگ در این حفره یافت شده است، افزود: براساس یافته‌های موجود به نظر می‌رسد که این منطقه در دوران‌های گذشته علفزاری وحشی با چشمه‌های آب معدنی بوده است که حیوانات چراکننده در آن زندگی می‌کرده‌‌اند.
کارشناس ارشد مدیریت اکتشاف وزارت نفت افزود: احتمالا خروج گازهای سمی یا آب آلوده به مواد سمی از این چشمه‌ها باعث تلف شدن حیوانات در این منطقه شده است، پس از آن لاشه این حیوانات در منطقه متلاشی شده و با جاری شدن سیل بقایای حیوانات با توجه به شیب منطقه به سمت این حفره هدایت شده و از بالا به درون این حفره ریخته‌ است.
دشتبان با تأکید براینکه این حفره از اطراف هیچ راهی به درون نداشته و تنها راه ورودی آن از بالا بوده است، اظهار کرد: این حفره به تدریج پر شده و سال گذشته در زمان برداشت سنگ معدن باز شده و فسیل‌های درون آن به بیرون ریخته است.
کارشناس ارشد مدیریت اکتشاف وزارت نفت چنین مجموعه‌ای از فسیل را از نظر نوع و شکل قرارگیری در ایران بی‌نظیر عنوان کرد و افزود: این حفره و محتویات آن در ایران و دینا بی‌نظیر یا کم‌نظیر است.
وی که خود در حال انجام مطالعات در خصوص محتویات این حفره است، افزود: مقرر شده است که در شهرستان محلات موزه‌‌ای تاسیس شده و این فسیل‌ها در موزه قرار داده شوند.
دشتبان با اشاره به اهمیت این منطقه از نظر فسیل‌شناسی افزود: بی شک این منطقه با کشف انجام شده به عنوان یکی مناطق مهم در حیطه فسیل‌های مهره‌داران مورد توجه قرار خواهد گرفت و صد درصد احتمال وجود بقایی مهره‌داران دیگری در محدوده این منطقه وجود دارد.
این کارشناس ارشد مدیریت اکتشاف وزارت نفت بر تبیین ارزش فرهنگی و علمی این آثار برای ترغیب شدن این افراد به همکاری در این زمینه تاکید کرد. 
اقدام تشویقی در خصوص اقدام مالک معدن دره بخاری در خصوص توقف کار برداشت سنگ و اطلاع‌رسانی به میراث فرهنگی می‌تواند عاملی برای تشویق دیگر معدن‌داران این محدوده باشد تا در صورت مشاهده هرگونه مورد مشابهی در این خصوص اقدام کنند.

انتهای پیام/

کد خبر 139505266