بهگزارش میراث آریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اصفهان، ناصر طاهری معاون میراثفرهنگی این استان، صبح امروز 18 اسفند، با اعلام این خبر افزود: «با توجه به اینکه پیشینه تأسیس خانهها و کارگاههای روغنگیری از دانههای روغنی، که «عصارخانه» خوانده میشوند، در استان اصفهان به بیش از چهار سده قبل میرسد، لزوم ثبتملی این مهارت و هنر ارزشمند در فهرست میراث ناملموس ملی بیش از هر زمان دیگر احساس میشود.»
او افزود: «استان اصفهان در فلات مرکزی ایران، جزو اولین مناطقی بوده که این کارگاهها از دوره حکومت صفوی در شهرهای مختلف آن ــ ازجمله اصفهان، شهرضا، نجفآباد و خمینیشهر ــ تأسیس شده است.»
طاهری در ادامه اظهار کرد: «در این کارگاهها با معماری بینظیرشان و همچنین با فناوری منحصربهفرد، بیش از 400 سال، از دانههای روغنی، همچون کنجد و کرچک و گل آفتابگردان، روغن گیاهی استحصال میشده که در زندگی روزمره مردم کاربرد فراوانی داشته است.»
معاون میراثفرهنگی اصفهان در ادامه به لزوم ثبتملی این مهارت از یک سو و معماری عصارخانهها نیز از سوی دیگر اشاره کرد و افزود: «با توجه به رویکرد مدرن زندگی مردم بهویژه در 100 سال اخیر، عصارخانههای استان اصفهان بهتدریج کارکرد خود را از دست داده و متروکه و حتی ویران شدهاند؛ با این وصف، با ثبتملی عصاری میکوشیم تا از این فناوری ارزشمند نیاکانمان برای آشنایی نسلهای آینده ایرانی حفاظت کنیم.»
عباس ترابزاده و محمدعلی محرمی، از کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی اصفهان، درحالِ مستندسازی و تهیه پرونده ثبتی «مهارت عصّاری» در این استان هستند.
انتهای پیام/