بهگزارش میراثآریا بهنقل از مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، بنا بهگفته محمدعلی کبیری دبیر طرح مشارکت با مالکان و دارندگان آثار تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی و کارشناس ادارهکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی، پس از تصویب طرح «مشارکت مالکان خصوصی خانههای تاریخی» ــ که از سال 1389 با 75 پروژه و مشارکت 16 استان آغاز شد ــ در سال 1395 و با مشارکت 26 استان، رقم تفاهمنامههای مشارکت به بیش از 748 مورد رسید.
در ادامه مشروح گفتوگو با کبیری را میخوانید.
* طرح مشارکت با مالکین و دارندگان آثار تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی از چه زمانی راهاندازی شد؟
این طرح از سال 1389 اجرایی شد و تاکنون ادامه داشته است. در ابتدای کار، با توجه به اهمیت و تعدد خانههای تاریخی، این طرح ملی با اولویت خانهها آغاز شد، اما امروز در فازهای جدید، بازارهایی هم که در فهرست آثار ملی بهثبت رسیدهاند با مشارکت هیئتامنای بازاریان و نیز حمامها و آسیابها مشمول طرح مذکور شدهاند.
* این طرح با چه اهدافی صورت گرفته است؟
این طرح براساس بند الف از ماده 114 قانون برنامه چهارم توسعه شکل گرفته و سیاست تشویقی و حمایتی محسوب میشود. یکی از اهداف این طرح، حمایت و تشویق مالکان خصوصی بناهای تاریخی است که سازمان میراثفرهنگی، بهعنوان نهاد متولی امر حفاظت، با دارندگان آثار تاریخی ثبتی، بهعنوان بخش خصوصی، بهمنظور حفظ و مرمت ابنیه تاریخی مشارکت میکند.
* دولت یازدهم در این مدت چه اقداماتی انجام داده است؟
در دولت یازدهم، همانگونه که پیشتر نیز به آن اشاره شد، سازمان میراثفرهنگی علاوهبر حمایت از دارنگان خصوصی خانههای تاریخی، سایر آثار تاریخی از قبیل بازارها، آسیابها و حمامها را هم مدنظر قرار داد و با مالکان آنها وارد مذاکره و همکاری شد. با تغییر رویکرد و حمایتهای دولت تدبیر و امید مردم بیشتری از این طرح استقبال کردند و تمایل برای مشارکت افزایش یافت. امروزه افراد بسیاری با مراجعه به سازمان میراثفرهنگی درخواست خود را برای مشارکت مطرح میکنند که با پُر کردن فرمهای مربوط به بسته حمایتی که در اختیار معاونتهای میراثفرهنگی در استانها قرار گرفته و با انعقاد تفاهمنامه مشارکت، همکاری شروع میشود.
* این طرح شامل چه استانهایی میشود؟
این طرح طرحی ملی محسوب میشود و شامل همه استانها در سطح کشور است. بیشترین میزان تفاهمنامه در استانهای یزد و اصفهان و خراسانجنوبی در مشارکت با مالکان و دارندگان آثار تاریخی ثبتشده در فهرست آثارملی امضا شده است. البته هر سال تهرانیها هم در این طرحها مشارکت میکنند، اما از همکارانمان در استان تهران، با توجه به آثار تاریخی موجود در سطح این استان، انتظار داریم که امسال تفاهمنامههای بیشتری معرفی کنند.
انتهای پیام/