این خانه ارزش تاریخی منحصربهفردی دارد و امیدواریم که بتوانیم آن را حفظ کنیم، مدیرکل میراثفرهنگی استان تهران خبر داده است که با مالک به تفاهم رسیده است و بهزودی این بنا ثبت خواهد شد.
این بنا مالک خصوصی دارد، باید به مالک اصلی ابلاغ کنیم و اگر مالک اعتراضی داشته باشد به اعتراض رسیدگی کنیم. این خانه قیمت بسیار بالایی دارد و میراتفرهنگی وظیفهاش حفظ بناهای تاریخی است و لزوماً نمیتواند برای حفظ بتاهای تاریخی همه آنها رابخرد.
اگر قرار است کسی این بنا را بخرد بهتر است شهرداری و نهادهای دیگر بخرند. میراثفرهنگی باید سازوکاری پیدا کند، که هم مالکیت بنا محترم شمرده شود و هم آثار تاریخی حفظ شود. زمانی در این امر توفیق پیدا میکنیم که مالکان متوجه شوند ثبت این آثار به نفع آنهاست.
همه ارگانهای ذیربط و مرتبط به حفظ بناهای تاریخی از جمله معاونت راه و شهرسازی، شورای عالی معماری و... در اینکه ما بتوانیم به هدفمان برسیم و این بنا را حفظ کنیم تأثیرگذار بودند و تلاش خودشان را در این زمینه کردند. همین اجماع بوده است که تاکنون توانستهایم بنا را حفظ کنیم.
حفظ و حراست آثار تاریخی و فرهنگی بر عهده سازمان میراثفرهنگی است، اگر اشخاص دیگری نظر میدهند باید دید چقدر صلاحیت نظر دادن در اینباره را دارند و آیا در جایگاهی هستند که بتوانند در این خصوص نظر دهند یا نه، در مورد بناهای تاریخی میراثفرهنگی باید به مسائل مربوط به آن رسیدگی کند.
نام خانه تاریخی «ثابت پاسال» که به کاخ ورسای ایران معروف است و در منطفه جردن تهران قرار دارد دوباره با خبر رئیس شورای اسلامی شهر تهران مبنی بر اینکه قرار است خانه تاریخی «ثابت پاسال» به مسجد تغییر کاربری دهد، در صدر اخبار اجتماعی قرار گرفت، این اظهارات چمران اگرچه با واکنش سازمان میراتفرهنگی روبهرو شد اما لزوم ثبت هر چه زودتر این خانه تاریخی را به همه گوشزد کرد.
میراثفرهنگی در واکنش به اظهارات چمران اعلام کرد این خانه به مسجد تغییر کار بری نمیدهد و قرار است به زودی بهعنوان بنای تاریخی تهران ثبت شود. همچنین مبراثفرهنگی از توافق خود با مالک این بنا خبر داد و اعلام کرد قرار است ۲۰ درصد این خانه هتل شود و در نهایت خانه ثابت پاسال حفظ خواهد شد.
سالها است سرنوشت بناهای تاریخی تهران این است. بعضی از آنها رسانهای میشود و شاید در سرنوشتشان فرجی ایجاد شود اما به جای بسیاری از این بناها در سکوت کامل خبری پاساژ و پارگینگ میسازند یا در بهترین حالت تغیییر کاربری داده و به رستوران و هتل تبدیل میشوند.
خانه ثابت پاسال اما به هتل تبدیل میشود، آن هم به خاطر اینکه مالک این خانه تاریخی با میراثفرهنگی کنار نمیآید. این خانه قبل از انقلاب متعلق به یک سرمایهدار ایرانی بوده است که بعد از انقلاب مصادره شده است و در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته است. پس از آن نیز علی انصاری، مدیرعامل بانک آینده آن را خریداری کرده است و حالا مالک این بناست.
سؤال اصلی اینجاست که چرا سازمان میراثفرهنگی قدرت حفظ بناهای تاریخی تهران را ندارد \"چرا نمیتواند سر موضع خود بماند، بناهای تاریخی را بخرد یا اگر مالک آن خصوصی نیست آنها را حفظ کند؟ چرا داستان غمانگیز یک خانه تاریخی باید بهگونهای باشد که از شنیدن تغییر کاربریاش به هتل خوشحال شویم. خوشحال شویم که قرار نیست کاملاً ویران و تبدیل به مسجد شود، قرار نیست سرنوشتش در دست کسانی قرار گیرد که این بنا را فاقد ارزش میدانند.
** منتشرشده در رزونامه روزان، 9 خرداد 96
انتهای پیام/