خانه‌هایی که در امان ماندند/ از دیدار احمدی‌پور با منتخبان شورای شهر تا پروژه همایون شجریان در سعدآباد

هفته گذشته برای سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هفته ی پرکاری بود. 

به گزارش خبرنگار میراث‌آریا، از یک طرف مصوبات شورای عالی روند اجرایی خود را پیدا کرد؛ از طرف دیگر دیدار مهمی بین ریاست سازمان با اعضای منتخب شورای شهر تهران برگزار شد.  اما شاید مهم‌ترین اخبار در حوزه میراث‌فرهنگی رخ داد. توجه سازمان به حفظ و نگهداری  اماکن مهم که مورد توجه افکار عمومی هم هستند، از نکات مهمی است که این هفته رخ داد.

خانه هوشنگ ابتهاج در رشت و خانه شهر کرمان از جمله اماکن مهمی بودند که سازمان قول پیگیری برای ثبت فوری آنان را داده است. شاید در این بین مهم‌ترین کاری که انجام گرفت ثبت ملی خانه ثابت پاسال در تهران است. در ماه‌های اخیر نگرانی جدی در زمینه تخریب این بنا در تهران وجود داشت به‌صورتی‌که افکار عمومی خصوصا در شبکه‌های اجتماعی در این مورد حساس شده بود و در نهایت با دستور مستقیم زهرا احمدی‌پور این بنا از تخریب نجات پیدا کرد.

 TSA در مسیر اجرا

در هفته جاری مهم‌ترین اتفاق این بود که مصوبات شورای عالی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در مسیر اجرا قرار گرفت. در واقع آرزوی 15ساله فعالان گردشگری به تحقق نزدیک‌تر شد. آغاز هفته با این موضوع شروع شد که مصوبه TSA  که جلسه شورای عالی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در هفته گذشته به ریاست معاون اول رئیس‌جمهوری به تصویب رسیده بود وارد فاز اجرایی شد. شاید مهم‌ترین تصمیم در این جلسه ایجاد نظام جامع آماری و حساب‌های اقماری گردشگری در کشور بود. البته در کنار آن تصمیمات دیگری هم گرفته شد که در این گزارش به آن اشاره می‌شود، اما حساب‌های اقماری گردشگری چیست؟ حساب اقماری اصطلاحی است که از سوی سازمان ملل متحد توسعه داده شده تا بتوان اندازه بخش‌های اقتصادی را که به‌خودی‌خود در حساب‌های ملی شامل نشده‌اند، اندازه‌گیری کرد.

درآمد‌ها و سودهای گردشگری شفاف می‌شود؛ اتفاقی که فعالان بخش گردشگری ١٥‌سال در انتظارش بودند. این تصمیم تازه شورای عالی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری است و براساس آن نظام جامع آماری و حساب‌های اقماری گردشگری در کشور ایجاد می‌شود.

نشست با فعالان بازار گردشگری روسیه

حضور گردشگران روس برای بسیاری از کشورها که دارای سواحل گرم هستند فرصتی برای درآمدزایی است. ایران نیز با توجه به روابط تاریخی و سیاسی که با روسیه دارد باید از این فرصت استفاده کند. در همین راستا در هفته جاری دیداری بین معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری  با فعالان این حوزه برگزار شد.  زهرا احمدی پور در این دیدار گفت: «آسیب‌شناسی موارد مرتبط با بازار گردشگری روسیه از اقدامات مهمی است که باید در دستورکار قرار بگیرد؛ روسیه یک حوزه مهم برای گردشگری ماست و باید سهم مشخصی از این بازار وسیع داشته باشیم.»

در این نشست فعالان بازار گردشگری روسیه با زهرا احمدی‌پور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، مرتضی رحمانی‌موحد معاون گردشگری کشور و ابراهیم پورفرج رئیس جامعه تورگردانان ایران به بحث و تبادل نظر پرداختند.

در این دیدار احمدی‌پور با اشاره به اینکه برگزاری این جلسات اقدامات عملیاتی و اجرایی در پی خواهد داشت، تأکید کرد: «ناموفق بودن ما در جذب گردشگر از کشورهایی که ارتباط سیاسی خوبی با آن‌ها داریم موضوعی است که باید به‌طور جدی مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.»

مرتضی رحمانی‌موحد، معاون گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، نیز در این جلسه گفت: «روسیه یکی از کشورهایی است که در فهرست کشورهای هدف‌گردشگری ایران قرار دارد. در سه سال اخیر جریان توسعه گردشگری بین ایران و روسیه به‌عنوان یکی از موضوعات مهم در تعاملات بین دو کشور مطرح شده است.امضای برنامه اقدام مشترک با رئیس آژانس فدرال گردشگری روسیه و برگزاری جلسات برای اجرایی کردن این برنامه مشترک از اقدامات مهمی است که برای توسعه گردشگری بین دو کشور انجام شده است. این جلسات درنهایت به عزم برای لغو روادید گروهی بین ایران و روسیه منجر شد، اما طی فرایند اجرای لغو روادید در کشور روسیه زمان‌بَر است.»

 توجه ویژه به گردشگری دریایی/ کروزها برمی‌گردند

گردشگری دریایی از جمله ظرفیت‌های مهمی است که سازمان میراث‌فرهنگی،صنایع‌دستی و گردشگری می‌خواهد آن را فعال کند. در هفته جاری در این زمینه فعالیت‌هایی صورت گرفت. در همین راستا  زهرا احمدی‌پور با اشاره به اهمیت توسعه گردشگری دریایی با محوریت خلیج‌فارس اظهار داشت: «ما تمام تلاشمان این است که کروزهای گردشگری دنیا را به سواحل خلیج فارس و بنادر کشورمان برگردانیم، زیرا توسعه جنوب ایران گرو در توسعه گردشگری دریایی است.»

او با گریزی نسبت به تاریخ ماندگار خلیج فارس که مواقعی مورد تحریف برخی کشورها قرار می‌گیرد، عنوان کرد: «ما می‌توانیم در سایه گردشگری امن و پایدار دریای جنوب به گردشگران خارجی، تاریخ طولانی خلیج همیشه فارس را یادآوری کنیم.»

از دیگر رویدادهای مرتبط با توسعه گردشگری دریایی در هفته جاری پیشنهاد تشکیل کارگروه گردشگری دریایی در کانون ملی هماهنگی گردشگری بود. دومین جلسه بررسی طرح توسعه گردشگری دریایی با حضور مصطفی دهقان مشاور و دستیار ویژه رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و جمعی از مسئولان دستگاه‌های مختلف روز شنبه 28 خرداد 96 در سالن فجر سازمان برگزار شد.

مصطفی دهقان در جمع‌بندی این نشست گفت: «باید به این نکته توجه کرد که کانون ملی هماهنگی گردشگری از گذشته وجود داشته است که 27 دستگاه عضو آن هستند و مصوبات این کانون نافذ است و می‌توانست بخشی از فعالیت‌های مرتبط با گردشگری دریایی از طریق این کانون پیگیری شود.این امکان وجود داشت که از این ظرفیت استفاده شود که متاسفانه استفاده نشده است؛ بنابراین پیشنهاد ما این است که به‌دستور رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در کانون ملی هماهنگی گردشگری، کارگروه گردشگری دریایی تشکیل شود»

 ثبت خانه هوشنگ ابتهاج در رشت

در هفته جاری بار دیگر نام شاعر بزرگ معاصر هوشنگ ابتهاج در رسانه‌ها مطرح شد؛ این بار به بهانه ثبت خانه‌اش در شهر رشت و تبدیل آن به موزه. در همین خصوص مدیرکل میراث‌فرهنگی گیلان اعلام کرد که خانه ابتهاج در خطر تخریب نیست و ثبت ملی بنا در دستورکار است.

علیزاده با اعلام آمادگی کامل اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان گیلان برای همکاری در این زمینه گفت: «عضو شورای شهر رشت و شهردار منطقه که این موضوع را اعلام کردند، هیچ‌گونه همکاری انجام نداده‌اند و از طرف دیگر این موضوع به فضای غیرکارشناسی و غیرفنی کشیده شده است. پیش از این یكی از اعضای شورا و شهردار منطقه كه ادعای تعلق ملک به خانواده ابتهاج را داشته‌اند، خواستار تهاتر ملک یا تملک شده بودند كه اين كار انجام نشد.»مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گیلان گفت: «موضوع ثبت‌ملی خانه امیرهوشنگ ابتهاج در دستورکار قرار گرفته است.»

علیزاده در انتها تاکید کرد: «هوشنگ ابتهاج (سایه) افتخار رشت، گیلان و ایران است، قطعا ما در اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان گیلان در پی آن هستیم که یک موزه مناسب برای این شاعر بزرگ تأسیس کنیم و در این راه همکاری همه ارگان‌ها و اشخاص را می‌طلبیم.»

 تبریز در انتظار مهمانی بزرگ

هفت ماه دیگر، با آغاز‌ سال نو میلادی، شهر تبریز به‌عنوان «شهر نمونه گردشگری جهان اسلام» میزبان گردشگران دنیا می‌شود.

طرح معرفی «شهر نمونه گردشگری جهان اسلام»، که از‌ سال ٢٠١٥ آغاز شده، در سال‌های گذشته شهرهای بیت‌المقدس در فلسطین، قونیه در ترکیه و مدینه در عربستان را شایسته این عنوان دانسته بود. سازمان کنفرانس کشورهای اسلامی بود که این تصمیم را برای شهر تبریز در استان آذربایجان‌شرقی گرفت، شهری که سالانه در حدود ٦٠٠‌هزار گردشگر خارجی دارد و حالا انتظار می‌رود شمار بازدیدکنندگان آن، به‌ویژه ازسوی کشورهای اسلامی، بیشتر از این بشود.

شهردار تبریز اعلام کرده ۳۰۰میلیارد تومان بودجه برای برگزاری این رویداد درنظر گرفته شده است. یکشنبه هفته پیش در آخرین اقدامات رسمی در این باره زهرا احمدی‌پور، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، برای تأمین اعتبارات رویداد «تبریز ۲۰۱۸» نامه‌ای به رئیس‌جمهوری فرستاد. حالا اتفاق تازه این است که بودجه تازه‌ای برای اجرای پروژه‌های مربوط به این رویداد درنظر گرفته شده است.

آزادسازی فلک‌افلاک

طبق توافقات صورت‌گرفته با نمایندگان نزاجا و قرارداد منعقدشده میان طرفین، جلسه آزادسازی حریم قلعه فلک‌الافلاک با حضور نمایندگان نیروی زمینی ارتش استان در محل سالن جلسات این اداره کل برگزار شد. به‌منظور جمعآوری وسایل و تأسیسات متعلق به ارتش تا یکم تیر سال جاری به آنها مهلت داده شد و بعد از آن ساختمان مهمانسرا تحویل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میشود. همچنین 9 واحد سوئیت و رستوران برای مدت سه ماه در اختیار ارتش کماکان باقی میماند تا پس از تکمیل مهمانسرای جدید، قرارگاه لشکر 84 خرمآباد اقدام به تخلیه کند. تخلیه کامل مهمانسرای لشکر 84 خرمآباد گام مهمی در آزاد سازی قلعه فلک الافلاکو در ادامه ثبت جهانی این اثر ارزشمند به شمار میرود.

 پروژه «سی» همایون شجریان در مجموعه فرهنگی‌تاریخی سعدآباد

پروژه‌ مولتی‌مدیای «سى» بر اساس داستان‌هایی از شاهنامه‌ فردوسی با همکاری و حمایت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، با صدای همایون شجریان و سهراب پورناظری و اجرای تنی چند از بازیگران نام آشنای سینما و تلویزیون از پانزدهم مرداد ماه در مجموعه‌ کاخ سعدآباد روی صحنه می‌رود.

نشست خبری پروژه «سی» 28 خرداد در هتل اسپیناس با حضور عوامل اجرایی این پروژه همایون شجریان، سهراب پورناظری، مهدی پاکدل، سحر دولتشاهی، امیر جدیدی، نغمه ثمینی نویسنده، اصغر دشتی کارگردان و پوریا سوری رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری برگزار شد.

همایون شجریان در این نشست گفت: «از سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری برای همکاری و همراهی که با این پروژه داشتند تشکر می کنم، سعدآباد به‌دلیل داشتن فضای باز مناسب، برای اجرای این پروژه انتخاب شد و سازمان میراث‌فرهنگی در این مورد هم همکاری خوبی با ما داشت.»

در ادامه این مراسم پوریا سوری رئیس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی گفت: «وظیفه سازمان میراث‌فرهنگی حفاظت و پاسداشت میراث معنوی کشور است. پروژه «سی» چندین میراث ناملموس را در خود جای داده است.»

او در ادامه افزود: «دلیل حمایت و علاقه این سازمان به پروژه «سی» این است که کار اصلی و جوهره این مجموعه حفاظت و پاسداشت میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس است.»

موزه‌ها چند روز در سال تعطیل هستند؟

در هفته گذشته برخی از نمایندگان مجلس از تعطیلی موزه‌ها در برخی روزهای سال انتقاد کردند، در این بین توضیحات مختلفی از طرف سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی  و گردشگری ارائه شد  اما شاید پاسخ سیدهادی قره‌سید رومیانی، معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌های سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری جالب توجه‌تر از باقی باشد. او به صراحت گفت: «کسی از ما نمی‌پذیرد در روز عاشورا موزه‌ها را باز نگه داریم، بهتر است مطرح‌کنندگان این بحث‌ها قدری موازین دینی را رعایت کنند. فقط شش روز در سال موزه‌ها تعطیل‌اند.»

 سیدهادی قره‌سید رومیانی، در گفت‌وگو با ایسنا، حساسیت ایجادشده از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و میزان تعطیلات واحدهای زیر نظر این سازمان را تحسین‌برانگیز دانست و گفت: «نمایندگان با پیگیری رأی خود به‌دنبال اعتلای سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هستند، اما در اظهارنظرها نسبت به میزان تعطیلی موزه‌ها و بناهای تاریخی کشور شاهد برخی اظهارنظرها که پیوست علمی و تخصصی ندارد، هستیم.»

 خانه‌شهر کرمان ثبت اضطراری می‌شود

در هفته جاری ابتدا در فضای مجازی خبری در مورد تلاش برای تخریب خانه‌شهر کرمان منتشر شد که سریعا با واکنش بموقع سازمان میراث‌فرهنگی،صنایع‌دستی و گردشگری روبرو شد. به صورتی‌که حمید روحی معاون میراث‌فرهنگی استان کرمان گفت: «ثبت اضطراری بنای تاریخی خانه‌شهر کرمان پس از جلسه ما با معاون استاندار، تنی چند از اعضای شورای شهر و شهردار کرمان در دستور کار اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان قرار گرفت. بنای تاریخی خانه‌شهر در دوره پهلوی و بین سال‌های 54 و 55 ساخته شده است و معماری آن برگرفته از معماری سنتی و مدرن است.»

معاون میراث‌فرهنگی کرمان با اشاره به اینکه پیگیری‌های بسیار زیادی برای حفظ و حراست از بنای تاریخی خانه‌شهر از سوی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کرمان صورت گرفته است، افزود: «براساس مستندات و مکاتبات موجود، در سال 1390، شورای شهر کرمان در کمیسیون ماده 5 که اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان هم در آن عضویت داشته است، تصمیم به تخریب بنای تاریخی خانه‌ظهر می‌گیرد.»

او افزود: «فرایند ثبت خانه‌شهر کرمان با نظر کارشناسان سازمان میراث‌فرهنگی که تا 20 روز آینده به کرمان سفر می‌کنند، در فهرست میراث ملی ثبت می‌شود.»

نشست زهرا احمدی‌پور با اعضای پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران

در هفته جاری زهرا احمدی‌پور معاون رئیس‌جمهوری در نشستی با اعضای پنجمین دوره شورای اسلامی در نشستی با اعضای پنجمین دوره شورای شهر تهران حضور پیدا کرد. او ضمن تبریک به آن‌ها گفت: «این نشست را به فال نیک می‌گیرم، چون به‌جهت مسئولیت‌هایمان احتمالاً بیشترین تلاقی را با هم داشته باشیم. من در 12 سال اخیر در حوزه کاری‌ام همیشه با شهرداری درگیر بودم؛ زیرا همیشه پرسیدم که تهران یک شهر است؟ تهران یک کلان‌شهر است؟ و تهران یک پایتخت است؟ اما به‌نظر من تهران یک متن است که باید خوانده شود، دال مرکزی این خوانش چیست؟ انتظار من همیشه این بود که این دال مرکزی فرهنگ باشد، اما متأسفانه این‌طور نیست و بورس‌بازی زمین، به دال مرکزی این شهر تبدیل شده بود و بهره‌کشی‌ای که از کرانه‌های شهری تهران اتفاق افتاد و نهایتاً نابرابری فضایی به‌وجود آمد و متأسفانه دیگر اثری از نشانه‌های فرهنگی در شهر تهران وجود ندارد.»

 معاون رئیس‌جمهوری افزود: «ما می‌خواهیم به‌جز اینکه شهرنشین تهران هستیم، واقعا شهروند تهران باشیم؛ این شهروند بودن با نگاهی فرهنگی به شهر تهران شکل می‌گیرد. انتظار ما نیز از شما این است تا این مسئله را مجدداً به شهر تهران برگردانید تا بتوانیم دوباره حس هویت را در شهر تهران پیدا کنیم.»

 در ادامه این جلسه احمد مسجدجامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران در این نشست گفت: «در شورای شهر تهران سند‌های خوبی نیز تهیه شده است و برخی از آن‌‌ها به تصویب رسید. مثلا برای اولین‌بار در کشور بحث میراث طبیعی در شورا مطرح شد. ما مشکل سند نداریم بلکه مشکل اجرای سند داریم.»

او با تأکید بر اینکه سمن‌ها نباید سکوت کنند گفت: «اگر مدیریت میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تهران با مدیریت شهری هماهنگ شود می‌توان بسیاری از مسائل را حل کرد.»

 ملاقات رئیس سازمان میراث‌فرهنگی با پرسنل و ارباب‌رجوع

 در ادامه دیدار های مردمی زهرا احمدی‌پور رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری روز ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ با تعدادی از کارکنان و ارباب‌رجوع‌های این سازمان ملاقات کرد.

 معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در این ملاقات عمومی، به مشکلات ۲۵ تن از کارکنان و ارباب‌رجوع‌ها گوش فرا داد.

 کاخ ثابت پاسال در فهرست میراث ملی ثبت شد

بعد از کش و قوس فراوان در نهایت کاخ ثابت پاسال از خطر تخریب نجات پیدا کرد. خانه ثابت پاسال در تهران ماه‌هاست در راس اخبار شبکه‌های اجتماعی و دیگر رسانه‌هاست. بسیاری نگران بودند که این کاخ تخریب شود. اما درنهایت بنا به‌دستور مستقیم ریاست سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، این کاخ به‌عنوان میراث‌ملی به‌ثبت رسید و مراتب ثبت ملی خانه ثابت (معروف به کاخ ثابت‌پاسال) در نامه‌ای از سوی معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به استاندار تهران ابلاغ شد.

در نامه‌ای که  روز چهارشنبه 31 خرداد از سوی زهرا احمدی‌پور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به سیدحسین هاشمی استاندار تهران ارسال شد، مراتب ثبت این اثر تاریخی به او ابلاغ شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1396040124