سواحل مکران، دروازه گردشگری دریایی ایران

برای رونق‌بخشی به گردشگری دریایی در نوار ساحلی سیستان‌وبلوچستان، اداره بنادر و دریانوردی استان، سازمان منطقه آزاد چابهار و اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان با هم درحال همکاری هستند. این مشارکت چندجانبه نویدبخش آینده‌ای روشن برای گردشگری دریایی در نوار ساحلی مکران است.

امتداد سواحل مکران از حوزه گواتر و پسابندر چابهار است تا منطقه جاسک هرمزگان. سواحل صخره‌ای، ماسه‌ای، مرجانی، بازی‌های آبی و ساحلی، آثار تاریخی و باستانی در کنار دریا همگی می‌توانند فرصت‌هایی مناسبی برای توسعه گردشگری دریایی در این منطقه باشند، اما از همه مهم‌تر این است که سواحل مکران مستقیم به اقیانوس متصل است و همین موجب می‌شود کشتی‌های گردشگری از سرتاسر جهان به‌راحتی به آن دسترس داشته باشند. با یک برنامه‌ریزی درست مکران می‌تواند دروازه ورود گردشگران دریایی به ایران و خلیج‌فارس شود.

اهمیت سواحل مکران ازاین‌رو است که تنها بندر اقیانوسی کشور، یعنی چابهار، در آن قرار دارد. چابهار دریا و سواحل ماسه‌ای و صخره‌ای و کوه‌های مینیاتوری را با هم دارد که این جذابیت در دنیا بی‌نظیر است. اگر با برنامه‌ریزی درست بتوانیم زیرساخت های گردشگری  ــ نظیر هتل و رستوران، اقامتگاه‌ها و مراکز تفریحی و گردشگری، مخصوصاً در زمینه گردشگری دریایی ــ را در این منطقه فراهم کنیم مکران تبدیل به یک قطب جهانی در حوزه گردشگری دریایی خواهد شد.

در منطقه مکران میزان گرمایش آفتاب بسیار زیاد است. عمق آب کم است. آب منطقه بیشتر از آب فلات قاره است، آبی که از اتصال به آ‌ب‌های جهانی به‌صورت مستقیم محروم است؛ اما منطقه چابهار چون تداوم جنوب‌شرق آسیا و زبانه بیرونی جنوب‌شرق آسیاست، از آب‌وهوای منطقه جنوب‌شرق و شبه‌قاره هند برخوردار است.

سواحل مکران می‌تواند یک مقصد گردشگری دریایی بی‌نظیر باشد. در جایی که عمق آب کم و مناسب است سواحل صخره‌ای نیستند و برای شنا و قایق‌رانی، اعم از قایق‌های کوچک و جت‌اسکی و ورزش‌های آبی، مناسب است. از طرف دیگر، به‌دلیل اتصال به اقیانوس برای گردشگری با کشتی‌های بزرگ و پهن‌پیکر مناسب است و قابلیت استفاده دارد. مکران با تاریخ غنی چندهزارساله سرشار است از جاذبه‌های طبیعی که مسئولان باید برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری برای جذب گردشگران داخلی و خارجی در این مناطق برنامه‌ریزی کنند.

از نظر جلوه‌های زیبای دل‌نشین دریایی، طلوع خورشید بر بلندی رشته‌کوه‌های زاگرس و غروب خورشید بر پهنای دریای آبی در کنار سواحل دریای عمان منظره‌هایی دیدنی خلق می‌کنند. تلفیق بیابان و دریا چشم‌اندازی زیبا پدید آورده است. سواحل مکران می‌تواند گردشگران مناطق خشک شبه‌جزیره و منطقه خاورمیانه را در زمان گرما و تابستان به‌سمت خودش جلب کند و در فصل زمستان می‌تواند از گردشگران مناطق سردسیر اروپا و سیبری و نقاط دیگر پذیرایی کند.

ساخت کلوپ‌های دریایی ویژه ورزش‌های آبی با سرمایه گذاری بخش‌خصوصی و حمایت دولت می‌تواند باعث رونق چندبرابری گردشگری در مکران شود.


*. کارشناس‌ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی گردشگری

انتهای پیام/

کد خبر 1396040325