لزوم توجه به آنالیز تاریخی، فرهنگی و اجتماعی در طرح حفاظت بافت‌های تاریخی

در دیدار هیئت مشورتی بین‌المللی تهیه طرح حفاظت شهری شیراز با علی‌اصغر مونسان رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، جزئیات تهیه طرح حفاظت شهری شیراز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس‌ سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری عصر امروز 15 شهریور 96 در دیدار این هیئت که با حضور سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی کشور برگزار شد، با تأکید بر اینکه در هندورابی نمونه موفقی را از توسعه شهری می‌توان دید گفت: «در بسیاری از موارد برای طرح‌های جامع تنها زمین و معابر معین می‌شود در‌حالی‌که باید برنامه اقتصادی نیز در این طرح جامع لحاظ شود.»

او با اشاره به اقدامات انجام‌شده در موزه قصر برای ایمن‌سازی و جلوگیری از تخریب این موزه در برابر زلزله گفت: «ایمن‌سازی برای بحث زلزله در زندان قصر انجام شده در نوع خود جالب و دیدینی است و پیشنهاد می‌کنم حتما از این موزه بازدید کنید. از بیرون حفاظ‌های به رنگ مشکی برای این ساختمان نصب شده تا ماهیت حفاظتی آن مشخص باشد و این موزه در برابر زلزله از تخریب در امان بماند.»

معاون رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه آنالیز تاریخی، فیزیکی، فرهنگی، اجتماعی در طرح حفاظت بافت‌های تاریخی باید مدنظر قرار گیرد گفت: «کار بسیار خوبی شروع کردید، امیدواریم که شاهد نتایج خوبی نیز باشیم تا بافت تاریخی شهر شیراز که هویت شهر است به بهترین نحو حفظ شود.»

شیراز مدلی برای سایر شهرها

محمدحسن طالبیان معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در شیراز با مسئله توسعه مجموعه شاه چراغ روبرو هستیم گفت: «طبق توافقی که با شورای معماری و شهرسازی داشتیم قرار شد طرحی ویژه برای بافت تاریخی شهر شیراز انجام شود. متأسفانه دولت قبل طرحی به نام حرم تا حرم اجرا شد و بازاری ساخته شد که بعدها همه متوجه پیامدهای بد این طرح شدند.»

او با اشاره به اینکه تقسیمات فضایی بر اساس کاربری بناها انجام شده است گفت: «12هزار خانه تاریخی قطعی در این بافت وجود دارد، این مدل پس از تکمیل و اجرا می‌تواند به مدلی برای سایر شهرها تبدیل شود.»

طرح اکنون در مرحله آنالیز است

کارلو چزاری هیئت مشورتی بین‌المللی تهیه طرح حفاظت شهری شیراز ضمن تشکر از مونسان برای اینکه این فرصت را برای معرفی پروژه مهیا کرد گفت: «ما بسیار خوشحالیم که شما بر جزئیات شهرسازی تسلط دارید. این پروژه با پیش زمینه‌های تاریخی شروع شده است، و برای اولین‌بار قرار است به طرح جدید برسد. این طرح از دو سال قبل شروع شد. اولین چیزی که مدنظر داشتیم این بود که پایه کار بر اساس نیازهای مردم و تاریخ شیراز گذاشته شود. تمرکز خود را بر موقعیت شهر شیراز با شناخت هویت شهری شیراز گذاشتیم و سعی کردیم تفاوت میراث سنتی و مدرن را بررسی کنیم.»

او افزود: «اولین طرح جامع برای شهر شیراز زمانی نوشته شد که شیراز ساختاری سنتی داشت اما اکنون به سمت مدرن شدن رفته است. ما با مقایسه دو نقشه موجود شهر شیراز که مربوط به سال‌های  43 و 95 بود روند تغییرات شهرسازی را بررسی کردیم. تمام واحدهای مسکونی تفکیک و شماره‌گذاری شدند، این بناها فقط از لحاظ فیزیکی و کالبدی بررسی نشدند بلکه از نظر اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفتند، بر این اساس تمام نیازهای محله به دست آمد.»

چزاری با بیان اینکه این طرح اکنون در مرحله آنالیز است گفت: «ما در این طرح به دنبال آن هستیم که تیپولوژی خانه‌ها را مشخص کنیم. تا بتوانیم بر مبنای آن طرح ارائه کنیم. یکی از اهداف اصلی این طرح علاوه بر مسائل میراثی این است که نیازهای مردم و نیازهای اصلی شهر و شهرنشینی در آن دیده شود، با شناخت درست از نیازها قدرت را به شهر برگردانیم تا ساکنان اصلی شهر که شهر بر مبنای آن‌ها شکل می‌گیرد را به شهر برگردانیم.»

او در پاسخ به رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری درباره نیازهای موجود در شیراز گفت: «این نیازها شامل زیرساخت‌هایی نظیر آب، برق و... ترافیک، آلودگی، کمبود فضاهای فرهنگی و اجتماعی و فضای زندگی مدرن و... بود. سعی شد نیازها از خود ساکنان بافت تاریخی سئوال شود تا بر اساس این نیازها و بررسی‌ها نوع مداخلاتی که می‌توان در بافت انجام داد مشخص شود.»

چزاری تصریح کرد: «بعد از بررسی‌ها متوجه شدیم که جی‌آی‌اس موجود ایراداتی دارد و باید ایرادات آن را رفع کرد. یکی دیگر از اهداف این طرح جذب مشارکت مردم و استفاده از فضا و ظرفیت گفت‌و‌گو برای انجام طرح است تا مردم شیراز بیشتر با تاریخچه و بافت شهر آشنا شوند.»

او در پاسخ به معاون رئیس‌جمهوری مبنی بر اینکه با توجه به احتمال زیاد زلزله در شهرهای ایران آیا این طرح‌ها با رعایت ایمن‌سازی تهیه می‌شود یا خیر گفت: «این ایمن سازی در معماری قدیم این شهر وجود داشت و کاملا این مسئله در ساختمان‌های قدیمی مدنظر قرار داده شده بود. ما نیز در تهیه طرح جدید این مسائل را مدنظر قرار دادیم.»

انتهای پیام/

کد خبر 139606153