بهگزارش میراثآریا بهنقل از مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، نخستین کارگاه آموزشی آشنایی با نحوه شناسایی و تدقیق محدوده بافتهای تاریخی صبح امروز سهشنبه 21 شهریور با حضور استادان و صاحبنظران حوزه میراثفرهنگی برگزار شد.
غلامرضا میثاقیان مدیر کل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی توجه به شهرهای تاریخی را موضوعی مهم دانست و افزود: «شهرهای تاریخی ایران بسیار اهمیت دارند چراکه این شهرها در اثر تمدن بهوجود آمدهاند.»
او افزود: «درحال حاضر 784 شهر تاریخی شناسایی شده که از این تعداد 168 شهر تاریخی تعیین محدوده شده است. با این وجود ما معتقدیم که از برنامه تعیین محدوده بافتهای تاریخی عقب هستیم و در این میان هر چه بافت های تاریخی کشور بلاتکلیفتر باشند اقدامات خودسرانه بیشتری در آنها انجام میگیرد.»
میثاقیان افزود: «ما هم اکنون در شرایطی قرار گرفتهایم که نمیتوانیم بر روی کمکهای خارج از سازمان میراثفرهنگی حساب زیادی باز کنیم چراکه آنها تخصص و دغدغه کارشناسان و صاحبنظران حوزه میراثفرهنگی را ندارند. از همین رو تصمیم گرفتیم طی برنامهای دو و سهساله تمام شهرها و روستاهای باقی مانده را با بضاعت خودمان تعیین حریم و تدقیق کنیم.»
او تأکید کرد: «هر شهری ساختار خودش را دارد که لازم است در تدقیق و تعیین محدوده بافتهای تاریخی به آن توجه شود.»
میثاقیان اضافه کرد: «عوامل بسیاری دست به دست هم میدهند تا شهر تشکیل شود. چنانچه در طول تاریخ شعرا و عرفای ایرانی شهرها را مصداق بهشت میدانستند و امروزه مهمترین عاملی که شهرها را در این وضعیت قرار داده است غفلت از حکمت و عرفانی بوده که در ایجاد شهرها دخیل بوده است.»
او گفت: «شهرها با محیط پیرامونی خود پیوند دارند و لازم است که برای حفاظت هر چه بهتر آنها از تجربههای گذشتگان بهره گرفته شود.»
شهرهای تاریخی، میراث هزارهای
محسن حبیبی استاد دانشگاه تهران نیز به ساختارهای واجد ارزش، نظامهای مفهومی، کارکردی میراث شهری اشاره کرد و افزود: «ما وقتی از شهر صحبت میکنیم از نسلهای متعددی صحبت میکنیم که درآن سرمایهگذاری کردهاند.»
او افزود: «شهرهای تاریخی ما میراث هزارهای هستند که متعلق به ما نبوده و متعلق به جهان است. بنابراین اقدامات مسئولان و مدیران در این شهرهای تاریخی بسیار مهم است.»
حبیبی حفاظت را لازمه حیات شهرهای تاریخی دانست و عنوان کرد: «حفاظت امری است مربوط به حال، نه گذشته. بنابراین حفاظت شرط توسعه و رشد است و مقصد هر توسعهای حفاظت است با این وجود در قرن بیست و یکم این مهم فراموش شده است.»
این استاد دانشگاه تأکید کرد: «حفاظت و توسعه فقط به بافت کهن شهری ختم نمیشود. امروزه حفاظت به بافتهای میانی شهری نیز مرتبط میشود.»
حبیبی گفت: «میراث یعنی به ارث رسیده، اگر ما فرزند خلف باشیم این میراث را تبدیل به احسن و ثروت میکنیم و اگر ناخلف باشیم آن را هدر میدهیم.»
او گفت: «مرمت شهری یک اقدام فرهنگی است که با مرمت صحیح نوسازی اجتماعی صورت میگیرد.»
انتهای پیام/