103 اثر فرهنگی‌تاریخی ارمنستان در موزه ملی به‌نمایش درمی‌آید

نشست خبری گشایش نمایشگاه «ارمنستان و ایران: خاطره یک سرزمین» صبح امروز 23 مهر 96 در موزه ملی ایران برگزار شد.

به‌گزارش خبرنگار میراث‌آریا، جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی ایران در این نشست گفت: «از یک سال قبل اقدامات لازم برای برگزاری این نمایشگاه را با همکاری ارمنستان و حمایت ویژه سفیر ارمنستان در ایران آغاز کردیم. در این نمایشگاه که روز سه‌شنبه 25 مهر 96 با حضور آرمن امیریان وزیر فرهنگ جمهوری ارمنستان و علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری افتتاح می‌شود، 103 اثر از جمهوری ارمنستان از دوره پیش از میلاد تا دوره اورارتو در این نمایشگاه به‌نمایش در می‌آید، ما نیز تلاش کردیم که 200 اثر از موزه ملی ایران را که قرابت و نزدیکی بیشتری به آثار موزه تاریخ ارمنستان دارند انتخاب کنیم. این آثار گاهی حتی آن‌قدر به‌هم شباهت دارند که تمایز قائل شدن بین آن‌ها بسیار سخت است.»

او با بیان اینکه این نمایشگاه تا 27 دی برپاست افزود: «علاقه‌مندان در این بازه زمانی در طول تمام ساعات کاری موزه ملی ایران می‌توانند از این نمایشگاه بازدید کنند. علاوه بر این نمایشگاه نشست‌های تخصصی با موضوع نمایشگاه برگزار می‌شود، همچنین شب فرهنگی ارمنستان نیز در موزه ملی برگزار می‌شود.»

نوکنده با اشاره به اینکه در طول 80 سال فعالیت موزه ملی ایران فقط 4 اثر از کشورهای دیگر در موزه ملی به نمایش درآمده، گفت: «این نمایشگاه فرصتی تاریخی برای موزه است زیرا 103 شیء تاریخی از ارمنستان به مدت 3 ماه در آن به‌نمایش درمی‌آید.»

او از برگزاری نمایشگاه‌هایی از آثار تاریخی موزه کیان‌جو کره جنوبی از 13 آبان و نمایشگاه لوور از 15 اسفند 96 خبر داد تصریح کرد: «روند برگزاری این نمایشگاه‌های خارجی در موزه ملی ادامه خواهد داشت و در حال مذاکره با سایر کشورها نیز برای برگزاری چنین نمایشگاه‌های مشترکی هستیم. موزه‌های ملی در دنیا وظیفه دارند که بین فرهنگ‌ها گفت‌وگو ایجاد کنند و در این میان هیچ گفت‌وگویی روشن‌تر و گویا‌تر از آثار تاریخی نیست.»

ارزش‌های فرهنگی بزرگترین محرک برای شناخت و درک همدیگر است
آرتاشس تومانیان سفیر ارمنستان در ایران نیز در این نشست گفت: «این نمایشگاه یک فرصت تاریخی و تحولی بین‌ موزه‌ای میان دو کشور است. برگزاری این نمایشگاه‌ مرهون تلاش مدیر موزه ملی ایران و مدیر موزه تاریخی ارمنستان است. از شما خبرنگاران نیز می‌خواهم که مساعدت لازم را به‌عمل آوردید، امیدوارم در طول سه ماه برگزاری نمایشگاه با اطلاع‌رسانی شما اقشار مختلف مردم از این نمایشگاه بازدید کنند تا مردم بیشتر با دو تاریخ دو کشور آشنا شوند.»

او افزود: «ایران دارای 14 همسایه است که با یکایک آن‌ها روابط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دارد. همواره در مذاکرات بین کشورها روابط اقتصادی و سیاسی مورد توجه قرار می‌گیرد، در حالی‌که روابط فرهنگی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید به آن‌ها توجه شود. ایران و ارمنستان در طول تاریخ نزدیک‌ترین روابط را با یکدیگر داشتند و این اقوام قدیمی منطقه، ارزش‌های فرهنگی و تمدنی بی‌شماری را ایجاد کرده‌اند.»

سفیر ارمنستان در ایران ادامه داد: «این ارزش‌ها موجب شناخت ما از خودمان می‌شود بزرگ‌ترین محرک برای شناخت و درک همدیگر است. دیدار و ارتباط ما را به دوستی صادقانه، زندگی مسالمت‌آمیز، آبرومند و شایسته فرامی‌خواند. مطمئنم برگزاری این نمایشگاه خود گویای همه چیز است و می‌تواند تجلی این مسائل را در نمایشگاه دید.»

همکاری‌های بین موزه‌ای اشکال نادرست وحدت سیاسی در دنیا را به‌هم می‌زند
محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی‌تاریخی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز گفت: «برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی برای آینده‌ای امن، ایجاد دوستی پایدار و شناخت پایدار بسیار مهم است. دوستی محصول خوب شناختن است و دشمنی نیز نتیجه شناخت بد. اگر تلاش کنیم به‌واسطه این نمایشگاه شناختی عمیق از فرهنگ ارمنستان در کشور به‌وجود آید یک دوستی پایدار بین مردم ایران و ارمنستان را شاهد خواهیم بود.»

او افزود: «پس برگزاری این نمایشگاه قرابت مردم ما با ارمنستان بیشتر می‌شود و حتماً بسیاری از مردم خبرهای ارمنستان را دنبال می‌کنند و نسبت به سرنوشت مردم آن کشور حساس‌تر خواهند بود. ما به‌دبنال این هستیم که با نشان دادن فرهنگ و تمدن خود به کشورها از این طریق زیبایی‌های فرهنگی، تعامل فرهنگی و نقش خود در تمدن بشری را به سایر کشورها معرفی کنیم.»

کارگر تصریح کرد: «همکاری‌های بین موزه‌ای اشکال نادرست وحدت سیاسی در دنیا را به‌هم می‌زند. موضع‌گیری‌های درستی که در مقابل سیاست‌های غلط قد علم می‌کنند نتیجه این همکاری‌ها و شناخت‌هاست.»

گریگور گریگوریان مدیر موزه تاریخ ارمنستان نیز در این نشست ضمن تشکر از مدیر موزه ملی ایران گفت: «مدیر موزه ملی ایران با تخصص و پیشنهادهای کارشناسی خود به تشکیل این نمایشگاه بسیار کمک کرد. این نمایشگاه نگاهی به گذشته ماست، من بسیار امید دارم که این نمایشگاه گامی بزرگ برای آینده‌ است.»

محور نمایشگاه خاطره یک سرزمین گفت‌وگو است
سفیر ارمنستان در ایران در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره این‌که آیا این نمایشگاه منافع اقتصادی به‌دنبال خواهد داشت یا خیر گفت: «این نمایشگاه تحول عظیم است و می‌تواند پیامد‌های فرهنگی، تمدنی و اقتصادی به‌دنبال داشته باشد. با شناختی که از مدیر موزه ملی ایران دارم می‌دانم که مسئله فروش بلیت و سود اقتصادی برای او در آخرین درجه از اهمیت قرار دارد.»

نوکنده نیز در تکمیل صحبت‌های سفیر ارمنستان در ایران گفت: «ما برای بازدید از این نمایشگاه بلیت نمی‌فروشیم زیرا قرار نیست از ین نمایشگاه درآمد کسب کنیم بلکه هدف ما از برگزاری این نمایشگاه شناخت فرهنگی، ارتباط و دوستی است. محور این نمایشگاه محور گفت‌وگو است و در حوزه اقتصاد و پول نیست.»

برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی نشان دهنده امنیت ایران است
کارگر در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره اینکه پیرو نمایشگاهی که در بُن آلمان برگزار شده بود آیا قرار است که نمایشگاهی از آلمان در موزه ملی برگزار شود یا خیر گفت: «لازمه برگزاری نمایشگاه در یک کشور دیگر این نیست که حتما طرف مقابل نیز در کشور ما نمایشگاه برگزار کند. وزیر فرهنگ آلمان نیز اعلام کرد که اگر شرایط برگزاری نمایشگاه فراهم شود نمایشگاهی از آثار تاریخی آلمان در ایران برگزار می‌شود. اسفند امسال نیز نمایشگاه لوور در تهران برگزار خواهد شد. وقتی کشوری آثار فرهنگی‌تاریخی خود را در اختیار ما قرار می‌دهد نشان‌دهنده است است که ایران کشوری امن در منطقه است. موزه ملی نیز استاندارهای لازم را برای تأمین حفاظت و امنیت این اشیا دارد.»

نوکنده در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره بیمه آثار فرهنگی‌تاریخی در این نمایشگاه گفت: «بیمه این آثار فرهنگی‌تاریخی به‌دست کشور ارمنستان انجام شد، دولت ایران نیز بحث مصونیت قضایی آن را تأمین کرد. در سفری که مقامات ارمنی برای افتتاح این نمایشگاه به ایران کرده‌اند درباره برگزاری نمایشگاهی از آثار فرهنگی‌تاریخی ایران در ارمنستان نیز صحبت می‌شود و شاید اواخر بهار 97 نمایشگاه مشابهی در ارمنستان برگزار کنیم. در تفاهم مشترک رئیس جمهوری ایران و ارمنسان که در سفر حسن روحانی به ارمنستان امضا شد نیز تأکید شد که این نمایشگاه به‌صورت رفت و برگشتی باشد.»

آماده برگزاری این نمایشگاه در سایر استان‌ها نیز هستیم
مدیر موزه تاریخ ارمنستان گفت: «موزه تاریخ ارمنستان در سال 1919 تأسیس شد و بیش از 400 هزار نمونه شی تاریخی در این موزه وجود دارد که تنها هشت هزار شی در معرض دید عموم است. ما سالانه نمایشگاه‌های مختلفی در سایر کشورها نظیر فرانسه، آمریکا، ایتالیا، روسیه و... برگزار می‌کنیم، سال آینده نیز نمایشگاهی در مترو پلی‌تن برگزار می‌کنیم. این نمایشگاه نیز برای ما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و با عشق، افتخار، مسئولیت و علاقه خود را برای این نمایشگاه آماده کردیم.»

در پایان این نشست سفیر ارمنستان در ایران با بیان اینکه دو ملت ایران و ارمنستان از نظر تاریخی و فرهنگی به هم نزدیک هستند گفت: «بسیار خوب است که دولت‌های ما نیز بر این اساس با هم در ارتباط باشند. امیدواریم که شاهد بازدید دانشجویان دانشگاه‌های مختلف و از سایر استان‌های ایران در قالبت تورهای گردشگری از این نمایشگاه باشیم زیرا ایران فقط تهران نیست. البته ما آمادگی داریم چنین نمایشگاهی را در استان‌های ایران به‌ویژه استان‌های هم‌جوار نیز برگزار کنیم.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396072313