بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان، یکی از شهرستانهای این استان علیآباد کتول است که با داشتن جاذبههای بکر و رؤیایی و همچنین با فراهم شدن زیرساختهای گردشگری در سالهای اخیر به اکوتوریسم گردشگری گلستان معروف شده است.
در حال حاضر کمتر مسافر و گردشگری است که به گلستان سفر کند و به علیآباد کتول نرود و از جاذبههای مختلف شهرستان مانند آبشار کبودوال دیدن نکند.
شهرستان علیآباد کتول در 30 کیلومتری شرق مرکز استان گلستان قرار دارد و بیشتر مردم آن محلی بوده و به گویش کتولی تکلم دارند و با وجود جاذبههای طبیعی و تاریخ و صنایعدستی متنوع ازجمله مراکز عمده گردشگری در استان گلستان است.
علیآباد این روزها میزبان مسافرانی است که برای اقامت یا ادامه سفر این شهرستان و جاذبههای آن را انتخاب کردهاند.
از مراکز مهم باستانی و گردشگری این شهرستان میتوان به آبشار و پارک جنگلی کبودوال، دهکدههای ییلاقی 'افراتخته، زرین گل و سیاه مرزکوه'، رودخانه زرین گل، دهنه محمدآباد، امامزاده الازمن، معصومآباد، نرگس تپه و نوران گلین تپه اشاره نمود که در ادامه برخی از جاذبههای گردشگری شهرستان علیآباد کتول را بهصورت مختصر معرفی میکنیم.
تفرجگاه و آبشار کبودوال
آبشار کبودوال در ۵ کیلومتری استان گلستان قرار دارد و آب این رودخانه از چشمههای جنوبی سرچشمه میگیرد و قابلیت شرب دارد.
نکته قابلتوجه برای مسافران این منطقه این است که در مسیر آبشار سکوها و چادرهای انفرادی و گروهی به تعداد کافی و مناسب وجود دارد. این منطقه در ایام نوروز همینطور سایر ایام تعطیل سال علاقهمندان به طبیعت را به خود جذب میکند.
آبشارهای کوچک و بزرگ زیادی در امتداد رودخانهی کبودوال خودنمایی میکنند که در زیر هر آبشار حوضچههای جالبی به وجود آمده که برخی جوانان منطقه از آن برای شنا و آبتنی استفاده میکنند.
آبشار کبودوال بهعنوان مهمترین جاذبه گردشگری شهرستان بشمار میرود، آب آن زلال و شفاف بوده، زمزمه حرکت آب در فضای آرام و سکوت جنگل، بهترین وسیلهی تسکین و آرامش انسان است.
ازجمله امکانات رفاهی در منطقه آبشار کبودوال میتوان به سرویسهای بهداشتی همراه با نگهبانی، سنگفرش بودن مسیر دسترسی به آبشار و امکان پیادهروی راحت، نمازخانه، وجود آلاچیق و سکوی استراحت به همراه تأسیسات مکانیکی و برقی محوطه و محوطهسازی، و پارکینگ مناسب در ابتدای مسیر جنگلی اشاره کرد.
پارک طبیعی کبودوال با تنوع و تراکم پوشش گیاهی یکی از زیستگاههای گیاهی باارزش محسوب میشود. این تفرجگاه با داشتن منظرهی بسیار بدیعی و امکاناتی برای جلب گردشگر از نقاط مهم تفریحی استان گلستان محسوب میشود.
کبودوال در ۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر علیآباد کتول قرار دارد. از پارک جنگلی تا محل آبشار اصلی کبودوال حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی زمان میبرد.
محور گردشگری دهنه محمدآباد کتول
محمدآباد کتول یکی از روستاهای شهرستان علیآباد کتول بوده که از شرق به روستای عباسآباد و علیآباد کتولُ از غرب به روستای الامن و شهر گرگان از شمال وصل به روستای رحمتآباد و شهر فاضلآباد و از جنوب به جنگلهای سرسبز رشتهکوه البرز که در امتداد آن دوازده روستای ییلاقی وصل بوده که گذرگاه اصلی دوازده روستای ییلاقی از داخل روستای محمدآباد کتول است.
روستای محمدآباد کتول ازجمله روستاهای قدیمی است که به خاطر مسائل اقلیمی بارها تغییر مکان داده ولی با توجه به بقایای بهدستآمده بیش از ۱۵۰۰ سال قدمت دارد.
محور گردشگری دهنه زرین گل
زرین گل روستایی بسیار زیبا و سرسبز با جنگلهایی بکر و دستنخورده که چهارفصل آن واقعاً دیدنی است. مردم آن غالباً کشاورز هستند و محصول اصلی آنها برنج است.
روستای کوهستانی زرینگل، در 10 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان علیآباد کتول در استان گلستان قرار دارد و از چهار طرف توسط کوههای سرسبز احاطه شده که مهمترین آنها قلعه میران است که در شرق قرار دارد. داخل روستا دو چشمه بزرگ و همچنین دو رودخانه دارد که یکی از شمال و دیگری از غرب روستا میگذرد.
دهنه زرین گل از 8 آبادی تشکیل شده است که زرین گل بزرگترین روستای دهنه و در کوهپایه قرار دارد بقیه روستاها کوهنشین هستند با مردمی خونگرم و مهربان که اکثراً به دامداری و کشاورزی اشتغال دارند.
چشمه زرین گل درست در وسط روستا قرار دارد. روستا هم، به سبب وجود آن زرینگل نام گرفته است؛ زرینگل، هم به معنی گل زیباست و هم در گویش مازنی، از کلمه زرین به معنی زر و کلمه گل به معنی چشمه تشکیل شده و درمجموع، به معنی چشمهای است که همچون زر ارزشمند و گرانبهاست.
در گذشته، چشمه روستای زرینگل بسیار بزرگ بوده و در حدود 10 متر وسعت و 3 تا 2.5 متر عمق داشته است. این چشمه، در تابستانها آبی سرد و در زمستانها، آبی گرم همراه با بخار داشته است؛ آب این چشمه، هم برای استفاده مردم و حیوانات بوده و هم برای کشاورزی و شالیکاری.
آبشار چلی
آبشار چلی در شهرستان علیآباد در روستای چلی سفلا پایین استان گلستان قرار گرفته است. دو روستا به نام چلی وجود دارد که در نامگذاری به نامهای چلی علیا (بالا چلی) و چلی سفلا (پایین چلی) معروف شده است.
آبشار زیبای چلی، ازجمله جاذبههای گردشگری این منطقه است که دیدن آن خالی از لطف نیست. راه دسترسی به آن از جاده خاکی قبل از روستا است.
ارتفاع این آبشار ۶۰ مترو ارتفاع آن از سطح دریا ۱۱۰۰ متر است. چلی به معنای مکان و گودی کمعمق و گذرگاه است. فاصله آبشار تا روستای چلی در حدود ۱ کیلومتر همراه با شیب ملایم است که برای دیدن آن باید از دل جنگل عبور کرد.
بهغیراز این آبشار میتوان به آبشارهای کوچک آن مثل آبشار کپوکی اشاره کرد و جنگل و منطقه گردشگری جذابی هم دارد که میتواند باعث جذب مهمانان و حتی همشهریان عزیز که تابهحال به آنجا نرفتهاند باشد.
این روستای خوش آبوهوا با دارا بودن آبوهوای خنک و دلنشین جایگاه مناسبی برای ییلاق کسانی که میخواهند از گرمای تابستان در امان باشند و همینطور گردشگرانی که میخواهند چند روزی را بهدوراز آلودگیهای شهری سپری کنند.
آبشار اوترانه
آبشار آلامن که به آبشار اوترنه نیز شناخته میشود در غرب روستایی به همین نام و در دل جنگلهای کبودوال شهرستان علیآباد کتول قرار گرفته است. ارتفاع این آبشار در حدود 7 متر است و از یک دیواره صخرهای به پایین میریزد. در پایین آبشار حوضچهای به عمق 1 متر ایجاد شده است.
روستای آلامن در غرب جاده ارتباطی فاضلآباد به محمدآباد کتول قرار دارد. این روستا از مناظره طبیعی فوقالعادهای برخوردار است؛ که ازجمله آنها میتوان به آبشار اوترنه و جنگل ازداری و دره آبدوان و دره چلم و دره چوبکش و اردوگافه پاماضی و…اشاره کرد. اقوام روستا غالباً دیلم، دیلم کتولی، دوستی دیلمی و حسینی هستند.
مردم روستا اغلب کشاورز هستند که در کنار آن نیز دامداری انجام میدهند. محصولات کشاورزی و دامداری روستا عبارتاند از سویا، گندم، برنج، کلزا و جو و البته در قدیم کاشت پنبه و توتون رواج داشته است و محصولات دامداری آن ازجمله شیر، پنیر، ماست، کره، دوغ و چکیده است. آبشارهای زیاد و جنگلهای زیبایی نیز در منطقه وجود دارد که دره بیزاران و جنگل ادان از آن جمله است.
حمام خزینهای غریب
اگرچه نسل حمامهای خزینهای در مناطق مختلف کشور و گلستان به شماره افتاده اما هنوز میتوان، شمار معدودی از آن را در روستاهای کوهستانی و تاریخی علیآباد کتول مشاهده کرد.
این حمام تاریخی در دهنه گردشگری محمدآباد کتول واقع شده است و در روستای غریب آباد است و در فاصلهی 18 کیلومتری شهر فاضلآباد قرارگرفته است
امامزاده شیخان
این بقعه شریف واقع در روستای محمدآباد از توابع شهر فاضلآباد و بخش کمالان شهرستان علیآباد کتول است که در دل طبیعت سرسبز و جنگلهای با طراوت دهنه محمدآباد (کفشگیری) کیلومتر ۷ شهر فاضلآباد قرار دارد که از طرف شرق به جنگل عباس آرام و از سمت غرب به رودخانه محمدآباد (کفشگیری) و دره آبدوان (ادوان) منتهی میشود.
در برخی کتب تاریخی منطقه از امامزاده شیخان ذکر به میان آمده که این خود نشان از سندیت امامزاده دارد. در کتاب از آستارا تا استرآباد در جلد ۵ در قسمت بناهای تاریخی منطقه کتول چنین آورده شده: «هشتم امامزاده شیخان در محمدآباد کتول قشلاق طایفه دیلم» در کتاب\" تاریخ کتول\" نویسنده، در صفحاتی از کتاب خود، مطالبی درباره امامزاده شیخان آورده است. این کتاب وقتی از اسامی امامزادگان واقع در دهنه کتول ذکر میکند امامزاده شیخان را هم یکی از آنها محسوب کرده و در بخش وقفنامهها به مناسبت ذکر وقفنامه مورخ ۱۲۶۰ ه.ق مربوط به مزرعه جهانکلاته واقع در شیخان کتول که توسط میرزا حسن کتولی (مستوفی) وقف شده چنین آورده: «مرحوم میرزا حسن کتولی (مستوفی) را حسب الوصیه خودش بعد از وفات در امامزاده شیخان دفن کردند»
این امامزاده اخیراً تجدید بنا شده و با داشتن جاده آسفالته، آب، برق، سرویسهای بهداشتی، مکانهای ویژه استراحتگاهی، پارک وسایل نقلیه، یکی از بهترین جایگاهها برای استراحت و تفریح زائرین و مسافرین بشمار میرود.
انتهای پیام/