4 اثر استان همدان در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس ثبت شد

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان گفت: «چهار اثر میراث‌فرهنگی ناملموس این استان در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.»

به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، علی مالمیر با اعلام این خبر گفت: «خورش ماست همدان، آش غازیاغی کبودرآهنگ، آش هویج کشک همدان و آیین شکرگزاری چشمه آب (سر زه ) 4 پرونده‌ای هستند که از استان همدان در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ثبت شدند.»

وی گفت: «با توجه به این که آب از عناصر مقدس در باورهای ایران باستان است و از مواهب الهی محسوب می شود اهالی روستای هیزج در شهرستان همدان مراسم آیینی شکرگزاری سر زه (چشمه) را هرساله باشکوه خاصی برگزار می کنند.»

او ادامه داد: «این مراسم شکرگزاری آب در اوایل اردیبهشت ماه به شکرانه وجود آب که باعث برکت زمین کشاورزی است برگزار می شود.»

مالمیر گفت: «معمولا برگزاری مراسم شکرگزاری به همراه نذر یا قربانی است که در این میان اهالی با پختن آش شیربرنج که در گذشته بجای برنج از بلغور استفاده می‌کردند همه مردم در کنار چشمه با درست کردن اجاق با هیزم و پخت آش این رسم را بجای می آورند و در آخر مقداری از آش را به عنوان  هدیه و تشکر از خدا به چشمه می دهند یا داخل چشمه می ریزند تا ماهی های چشمه نیز از نذری آش استفاده نمایند برگزاری مراسم آیینی در تاریخ مشخص به عنوان یک رویداد گردشگری، علاوه بر کارکرد فرهنگی، وفاق و همدلی را در بین اهالی بوجود می آورد که موجب تقویت باورها و اعتقادات و احساس غرور ملی و افتخار در جامعه محلی، توسعه و تکمیل زیرساخت‌ها توزیع سفر و افزایش درآمد زایی و اشتغال برای جامعه محلی و انگیزه برای سرمایه گذاری خواهد شد.»

مالمیر درباره آش غازیاغی نیز گفت: «در فصل بهار با رویش گیاهان کوهی پخت انواع غذا و آش نیز مرسوم می شود یکی از گیاهان کوهی شهرستان کبودرآهنگ غازیاغی است که اهالی روستای قهورد علیا با این گیاه آش درست می کنند و اعتقاد دارند که آش برای سم زدایی و گوارش بدن بسیار موثر است و علاوه بر آش نوعی نرگسی و همچنین کوکو نیز با این گیاه درست می کنند.»

او افزود: «خورشت ماست نیز از آثار معنوی همدان و از غذاهای سنتی این شهر بوده که از گذشته تاکنون این غذا بر سر سفره همدانیها وجود داشته است. خورشت ماست را قبلا با نان سنگک صرف می‌کردند ولی امروزه با برنج نیز خورده می‌شود.»

مالمیر درباره آش کشک هویج نیز گفت: « این نوع آش از انواع آش‌های سنتی همدان محسوب می‌شود و چون دارای گوشت است و از غذاهای مقوی محسوب شده که با کشک خورده می شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 139804108

برچسب‌ها