جهان یکصدا پاسبان میراث‌فرهنگی ایران

چهارم ژانویه بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده امریکا، در یک رشته‌توییت تهدید جدیدی را متوجه کشورمان کرد. البته جنس این تهدید با تهدیدهای قبلی‌اش متفاوت بود، چراکه این بار صحبت از فرهنگ بود.

او نوشت:

«.. ما 52 سایت ایرانی را (به عنوان نمادی برای 52 آمریکایی که ایران سال‌ها پیش به گروگان گرفته بود) هدف گرفته‌ایم که برخی از آنها سطح بسیار بالایی دارند و برای ایران و فرهنگِ ایرانی اهمیت دارند، و این‌ اهداف، و خودِ ‌ایران، بسیار سریع و بسیار سخت ضربه خواهند خورد. دیگر ایالات متحده آمریکا را تهدید نکنید!‌»

هرچند پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در ادامه سعی داشت این تهدید را لاپوشانی کند، با تاکید ترامپ بر نشانه گرفتنِ اماکن فرهنگی در ایران، دیگر شکی نیست که رئیس‌جمهور آمریکا قصد دارد برخی آثار فرهنگی موجود در ایران را تخریب کند. این صحبتِ دونالد ترامپ واکنش‌هایی عمدتا منفی را از سرتاسر دنیا در پی داشته است.

گاردین گزارش داد که «ترامپ از تهدیدش برای هدف قرار دادنِ سایت‌های فرهنگی – که عمدتا به عنوان جنایت جنگی دیده می‌شود – در صورتی که تهران [شهادت] ژنرال قاسم سلیمانی را تلافی کند، دفاع کرد.» این خبرگزاری در ادامه از ممنوعیتِ هدف قرار دادنِ سایت‌های فرهنگی که در معاهدات بین‌المللیِ امضاشده در ژنو و لاهه نوشت و اشاره کرد که در سال 2017، انجمن امنیت سازمان ملل متحد تخریب سایت‌های میراثی را محکوم کرده است. به علاوه، این اقدام ترامپ می‌تواند موجب مرگ شهروندان هم شود. به گزارش گاردین، پنتاگون سعی کرده خودش را از تهدید‌های ترامپ دور کند و وزیر دفاع این کشور، مارک اِسپِر عنوان کرده است که قوانین درگیری‌های مسلحانه، من‌جمله عدم هدف قرار دادن سایت‌های فرهنگی را رعایت خواهد کرد. این خبرگزاری خلاصه‌ای از صحبت‌های زینب سلیمانی، دختر سردار سلیمانی، را هم منتشر کرد و در انتهای گزارشش به فریاد‌های «مرگ بر امریکا» و «مرگ بر اسرائیل» و پلاکاردهایی که رویشان عبارت «انتقام سخت» نوشته شده بود نیز اشاره‌ای داشت.

سی‌ان‌ان هم در تیتر درشتی عنوان کرد که اگر تهدید ترامپ برای سایت‌های فرهنگی ایرانی عملی شود، یک جنایت جنگی رخ خواهد داد. این خبرگزاری با مروری بر اتفاقاتی که در روزهای گذشته رخ داده است، به توییت دکتر ظریف اشاره کرد که حمله به سایت‌های فرهنگی را جنایت جنگی خوانده بود. در ادامه هم به مخالفت‌های گسترده مقامات آمریکایی با هدف قرار دادن سایت‌های فرهنگی اشاره کرد.

یورونیوز هم با انتشار عکسی از تخت جمشید تیتر زده بود:‌ «پنتاگون از تهدید ترامپ برای هدف قرار دادن سایت‌های فرهنگیِ ایران فاصله می‌گیرد». این خبرگزاری عنوان کرد که ترامپ اهداف خود را مشخصا اعلام نکرده است، اما اضافه کرده که ضربه سخت و سریعی به آنها خواهد زد. «ایران که میزبان 24 سایت میراث جهانی یونسکو است، در گذشته از مرقد بنیانگذار جمهوری اسلامی، آیت‌الله روح‌الله خمینی، با موشک‌های زمین به هوا دفاع کرده است.» سپس اشاره‌ای به صحبت‌های محمدجواد آذری جهرمی کرده است که می‌گوید ترامپ هم مانند داعش، هیتلر و چنگیزخان از فرهنگ متنفر است.»‌

بی‌بی‌سی انگلیسی هم با تیتر «ترامپ زیر آتش به خاطر تهدید سایت‌های فرهنگیِ ایران» به این خبر واکنش نشان داد. این خبرگزاری اشاره کرد که رئیس‌جمهور آمریکا به خاطر تهدیدِ حمله به سایت‌های فرهنگی ایرانی با انتقادهای فزاینده‌ای روبه‌رو بوده است. سازمان فرهنگیِ ملل متحد و وزارت امور خارجه بریتانیا از جمله کسانی بودند که اشاره کردند چنین مکان‌هایی باید از این دست حملات مصون باشند. ایران و آمریکا معاهداتی را امضا کرده‌اند که در طول درگیری‌ها از میراث فرهنگی محافظت کنند حملات نظامی با هدفِ سایت‌های فرهنگی تحت قوانین بین‌المللی جنایت جنگی محسوب می‌شوند. سناتورهای دموکراتِ آمریکایی، الیزابت وارِن و کریس مورفی هم اشاره کرده‌اند که ترامپ «تهدید به ارتکاب جنایت جنگی» کرده است. این خبرگزاری همچنین عنوان کرده است که این تهدیدها باعث شده ایرانی‌ها بیش از پیش با هم متحد شوند.

نیویورک‌تایمز هم در گزارش خود با عناوین «غیرقانونی» و «وحشیانه» از این تهدیدهای ترامپ یاد کرده و عنوان کرد:‌«دونالد ترامپ با تکرار تهدیدهای خود برای نابود کردن گنجینه‌های هنری و معماری ایران ایالات متحده را در زمره داعش و طالبان قرار داده است.»

از دیگر واکنش‌های مهمی که به این تهدید ترامپ نشان داده شد، می‌توان به واکنش اتحادیه موزه‌های امریکا، شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) و شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌ها‌ (ایکوموس)، یونسکو، وزیر دفاع آمریکا، کنگره آمریکا، سفیر چین در تهران (چانگ هوا) و... اشاره کرد. 

تمام این واکنش‌ها در کنار پویش‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد و تقریبا همگی این حرکت ترامپ را محکوم می‌کردند، سرانجام کاری کرد که دونالد ترامپ از تهدید‌های خود عقب‌نشینی کرد و حرفش را پس گرفت. این اتفاق بارِ دیگر نشان داد که هیچ قدرتی نمی‌تواند به مقابله با میراث تاریخی و فرهنگی کشوری بپردازد و وقتی پای این میراث جهانی در میان باشد، قلب تمام انسان‌ها در سراسر دنیا به تپش می‌افتد. عقب‌نشینی رئیس‌جمهور آمریکا از تصمیمش برای حمله به سایت‌های فرهنگی نشان از آن داشت که فرهنگ و تاریخ تحت‌الشعاع سیاست قرار نمی‌گیرد و کاری کرد که از مخالف و موافق به حمایت از میراث جهانی برخیزند.

 

گزارش از اسدالله حقانی

انتهای پیام/

کد خبر 1398101925

برچسب‌ها