خانه رئیسعلی دلواری در مساحتی نزدیک به چهار هزار متر گسترده و در پایان دوران قاجار به سال 1286 ساخته شد. دیوارهای سپید و کوتاه این خانه که نمادی از تاریخ مشروطه ایران نیز هست در فروغ خورشید دلوار میدرخشد.
رئیسعلی دلواری به سال 1261 خورشیدی در دلوار زاده شد. هنگامی که نیروهای بریتانیا به سال 1915 میلادی ناگهان در بوشهر پیاده شدند، این سرباز میهن در چندین برخورد و برای هفت سال، در جایگاه فرماندهی نیروهای ایرانی با بیگانگان، به رویارویی با آنها پرداخت. تنها در یکی از این نبردها دلیران تنگستان توانستند سپاه 5 هزار نفری انگلیس را شکست دهند. فرمانده ی جوان نیروهای تنگستان در هنگام جنگ جهانی اول و مرزبان بوشهر و دیگر مرزهای دریایی در جنوب ایران، به سال 1294 خورشیدی، هنگامی که تنها 33 سال داست، در شبیخونی در «تنگک صفر» بوشهر گرفتار آمد و جان باخت. پیکر بی¬جان او در «دار السلام» نجف به خاک سپرده شده است.
در و پنجرههای خانه از چوب است که سوختگی چوبها دربرابر سپیدی دیوارها زیباتر دیده میشود. درگاهِ خانه دو ستون با یک آسمانهی کوچک دارد. پس از درگاهِ ساختمان موزه، 2 بخش شبیه هم در راست و چپ درگاه است. در میان این دو بخش نیز راهرویی وجود دارد که گردشگران را به سمت میانسرای خانه هدایت میکند. در این خانه 23 اتاق وجود دارد و هفت بخش به نگهداری از اسناد و نشانههای تاریخی سپرده شده.
همچنین از میان آرایههای این سازه میتوان به گچبریها و شیشههای رنگی و بخش ستوندار با باغچههایی با درخت نخل و نیز گلابدانها و چراغهای لاله را دید. امروزه این موزه همچنین موزه مردمشناسی بوشهر نیز هست. در این موزه تندیسهای رئیسعلی دلواری، تندیسهایی از دلیران تنگستانی، جنگافزار، چند گردونه توپ، وصیت نامه، سوگندنامه و مجموعهای از تمبرهای قدیمی نگهداری میشود.
از زندگانی و پایداری این سردار ایرانی و یاران تنگستانی و بوشهریاش سریالی به نام «دلیران تنگستان» به کارگردانی «همایون شهنواز» و تهیهکنندگی «ملکساسان ویسی» ساخته شد که در سال ۱۳۵۳خورشیدی از تلویزیون ملی ایران پخش شد.
انتهای پیام/