آذربایجان از دیرباز تاکنون همواره مهد تولید قالیهای نفیس در کشور بوده و در بازههای مختلف تاریخ از قرون اولیه اسلام تا دوران سلجوقی و ایلخانی هنر قالیبافی در آن از رونق خاصی برخوردار بوده، امروزه نیز آذربایجان یکی از مراکز مهم تولید انواع قالی در ایران است و بافتن انواع قالی در بیشتر شهرها و روستاهای آن رایج هست، از این رو تولید و صادرات این محصول بینظیر در کشورمان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
تکاب از جمله معروفترین مناطق قالیبافی در آذربایجانغربی است که قالی افشار آن شهرت جهانی دارد، قالی و قالیچههای نفیس و گرانبهای افشار محبوبیت خاصی در بازارهای جهانی فرش داشته و از حیث رنگ، مرغوبیت، طرز بافت و نقشه دارای بهترین کیفیت بوده، به دلیل استحکام، ظرافت و زیبایی نقشهای به کار رفته در « فرش افشار تکاب» این فرش به « فرش آهنین» نیز شهرت یافته است.
با در نظر گرفتن اینکه توسعه این صنعت با ایجاد اشتغال و درآمد، به سهم خود تاثیرات شگرفی بر وجوه مختلف زندگی مردمان استان میتواند داشته باشد، ضروری است در جهت شکوفایی آن و انتقال این هنر ارزشمند به آیندگان، گامهایی اساسی برداشته شود و درگام نخست موزهای با نام «موزه فرش افشار تکاب» ایجاد شود تا بدین وسیله پتانسیلهای فرش منطقه شناسایی و حفظ شده و همچنین بتواند در آینده به گونهای چشمگیر، توسعه یابد.
حفظ مواریث گذشتگان و انتقال آن به نسلهای بعدی جزو وظایف ذاتی موزهها بوده و ایجاد موزههای تخصصی و متناسب با پتانسیلهای موجود در جوامع، موضوعی فراگیر است که کشورهای پیشرفته نیز با استفاده از این ویژگیها، نسبت به حفظ و گسترش صنایع اصیل موجود در مناطق اقدام میکنند. ایجاد این موزه علاوه بر حفظ و انتقال این هنر اصیل و بینظیر به آیندگان، میتواند در رشد صنعت گردشگری استان و رونق اقتصادی شهرستان محروم تکاب تاثیر مستقیم داشته و با ایجاد کارگاههای آموزشی و فروش مستقیم این محصول در قالب فضاهای جانبی موزه، باعث حمایت از این صنف تولیدی شود.
بیشک ایجاد چنین موزهای علاوه بر توان تخصصی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان متولی امر موزهها، نیازمند همکاری همه جانبه سایر دستگاههای دولتی مرتبط و مشارکت بخش خصوصی نیز است.
* کارشناس امور موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجانغربی
انتهای پیام/