عطر برنج عنبربو در سیروان می‌پیچد

این روزها کشاورزان شهرستان سیروان مشغول کاشت برنج محلی عنبربو به عنوان یکی از محصولات مهم تولیدی استان ایلام و حتی غرب کشور هستند. این محصول باعث رونق گردشگری و اشتغال در مناطق روستایی این شهرستان و استان شده است.

کشت برنج که از گذشته تاکنون جایگاه خاصی در بین مردم استان ایلام داشته، امروز نیز همچنان رونق دارد و به‌خصوص در مناطق پر آب استان مثل شهرستان سیروان از رونق خوبی برخوردار است.

برنج عنبربو امروز به نامی آشنا در کشور تبدیل شده و مردم این برنج محلی را به اسم استان ایلام و شهرستان سیروان می‌شناسند، چراکه خاستگاه اصلی این نوع برنج در این شهرستان قرار دارد و کیفیت برنج این مناطق از دیگر مناطق بالاتر است.

این شهرستان قطب نخست برنج محلی در غرب کشور است که پیش‌بینی شده در سال زراعی جاری حدود سه هزار تن برنج از شالیزارهای این شهرستان برداشت شود. بیش از 95 درصد از برنج‌های کاشته‌شده در استان ایلام محلی هستند. مردم ایلام هم به برنج‌های محلی بخصوص برنج شهرستان‌های سیروان و چرداول بیش از برنج‌های دیگر علاقه دارند.

از برنج محلی در غذاهای محلی نیز استفاده می‌شود که مردم ایلام معتقدند که این برنج مزه‌ای خاص به غذاهای محلی می‌دهد و بخش عمده‌ای از محصول تولیدی برنج در بازارهای داخلی استان ایلام مصرف و مازاد آن به استان‌های هم‌جوار حمل می‌شود.

این برنج دارای طعم خاص و بوی دل‌انگیز است و مردمان این دیار سال‌های سال است که با پخت آن آشنایی کامل دارند و حتی این برنج در استان‌های دیگر کشور به‌ویژه بازار بزرگ تهران دارای فروش فوق‌العاده‌ای است.

منطقه با داشتن منابع غنی، معادن، آب فراوان، قابلیت‌های بالای کشاورزی و دام‌پروری و جاذبه‌های گردشگری مستعد تبدیل به قطب گردشگری استان است.

 این منطقه از مستعدترین مناطق این استان در زمینه فعالیت‌های کشاورزی است چراکه وجود رودخانه‌های دائمی سیمره و شیروان و همچنین خاک و آب‌وهوای مناسب می‌تواند پشتوانه محکمی برای توسعه کشاورزی این منطقه باشد.

شهرستان سیروان یکی از شهرستان‌های استان ایلام و در شمال شرق این استان و در حدود 65 کیلومتری شهر ایلام قرار دارد.

دو هزار هکتار از اراضی شهرستان سیروان به کشت انواع محصولات کشاورزی اختصاص دارد که هزار هکتار از آن مربوط به برنج که عمدتاً برنج عنبربو است.

کشت برنج عنبربو در مناطق مختلف شهرستان سیروان ازجمله سرابکلان، لرینی، گوراب سفلی و علیا، چگنی، لالا، اسلامیه، فاطمیه، شوراب خانعلی، هیوند و چندین روستای دیگر آغاز شده است و بوی خوش آن در این مناطق فضای عطرآگینی را ایجاد کرده است.

شهرستان سیروان با تولید متنوع محصولات کشاورزی یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی استان و قطب اصلی تولید برنج محلی در غرب کشور است که برنج عنبربو نیز سرآمد آن است.

سالانه برای تعداد دو هزار و 100 نفر که در تولید برنج فعالیت دارند اشتغال‌زایی شده است و بخش عمده‌ای از برنج تولیدشده در بازارهای داخلی استان ایلام مصرف می‌شود.

نوع عنبربو به دلیل عطروطعم بی‌نظیر آن در شهرستان سیروان رونق خوبی دارد و در کشور معروف شده است.

بارندگی‌های مناسب، افزایش آب‌های سطحی زیرزمینی و آموزش‌های متناسب به کشاورزان از سوی جهاد کشاورزی از عمده‌ترین عوامل افزایش برداشت برنج در این شهرستان است.

وجود زمین‌های مرغوب برای کاشت برنج محلی در این شهرستان باعث شده یک‌سوم برنج استان در شهرستان سیروان تولید شود و کار برداشت برنج در این شهرستان توسط چندین دستگاه کمباین انجام می‌شود.

قسمت اعظم ظرفیت‌های این منطقه در زمینه کشاورزی هنوز به فعلیت نرسیده است که از مهم‌ترین اقدام‌ها برای تقویت بخش کشاورزی ساخت ایستگاه پمپاژ روی رودخانه سیمره برای آبیاری اراضی دشت حاصلخیز سیروان است.

وجود آب فراوان و چشمه‌های جوشان و رودخانه خروشان در این شهر یادآور هم‌زادی توأم آب و آبادی در ایران و تلفیق معماری خاص و باشکوه با آب مظهر پاکی و زایش و زندگی است.

شهرستان سیروان از مراکز مهم تولید برنج در استان ایلام بوده و آوازه مرغوبیت برنج عنبربو و شمشیری آن نه‌تنها در این استان بلکه در سطح ملی مطرح است و دیگر محصولات کشاورزی این منطقه گندم، جو، عدس، انار، خیار، هلو، شلیل، گوجه‌سبز، انگور، زیتون و محصولات صیفی‌کاری است.

در کنار کاشت برنج عنبربو که شاخص‌ترین محصول این شهرستان است، کشاورزان سیروانی به باغداری و زراعت نیز توجه ویژه‌ای دارند.

شهرستان سیروان در استان ایلام به خاطر داشتن آب‌وهوای مطلوب و زمین‌های حاصلخیز یکی از شهرستان‌های مستعد در زمینه تولید محصولات کشاورزی است که سالانه محصولات متنوعی را تولید و روانه بازار عرضه می‌کند و یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی در استان به شمار می‌آید.

*مدیر روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایلام

انتهای پیام/

کد خبر 1399041815

برچسب‌ها