بازیهای مردم سمنان نیز اگرچه سنتی و ابتدایی بودهاند ولی تمام بازیها با فعالیت جسمانی و بدنی همراه بودند که با تحرک و ورزشی صحیح و سالم و بدون دغدغه و دلهره بهطور دستهجمعی، خیلی پرشور و با نشاط برگزار میشد.
البته تمرکز و هوشیاری نیز لازم داشت یعنی اگر بازیکنی هوشیار و پرتحرک نبود، سریعاً از دور بازی حذف میشد. ولی در حال حاضر کودکان با محیط کوچه و محل کمتر سر و کار دارند و بیشتر اوقاتشان در محیطهای بسته و آپارتمان میگذرد و اکثراً بازیها با رایانه و موبایل و پلیاستیشن است و معمولاً در سکون و به تنهایی برگزار میشود و علاوه بر اینکه کودکان با بدن و عضلاتی غیر ورزیده به بار میآیند، باعث فرسایش روح و روان آنها هم خواهد شد.
در ادامه برخی از بازیهای سنتی و محلی سمنان معرفی شدهاند.
بازی بیخدیواری
این بازی به صورت دو نفره یا گروهی صورت میگیرد، در این بازی هرکدام از بازکنان باید یک نوع سکه انتخاب کنند. نفر اول سکه را به طرف دیوار پرتاب میکند، سپس منتظر آرام گرفتن سکه میشود و بعد نفر دوم سکه را به سمت دیوار پرتاب میکند، به طوری که با قِل خوردن به سکه نفر اول نزدیک شود اگر فاصله بین دو سکه زیاد بود نفر اول سکه خود را برداشته و مجدداً پرتاب میکند تا به سکه نفر دوم نزدیک شود و بازی به همین ترتیب ادامه پیدا میکند تا فاصله سکهها به یک وجب یا کمتر از یک وجب برسد در این صورت نفری که سکه را به دیوار پرتاب کرده است برنده میشود و سکه بازنده را برمیدارد. قسمت جالب بازی این است که اگر فاصله دو سکه بیشتر از یک وجب است فرد با سعی و تمرکز و تلاش با استفاده از انگشتان نشان دهد که فاصله بین سکهها یک وجب است و حریف که خطر از دست دادن سکه خود را حس میکند سریع بر روی زمین دراز کشیده و شروع به فوت کردن سکه میکند تا فاصله بین دو سکه را از یک وجب بیشتر کند. در زمان قدیم کوچهها خاکی بوده است و با فوت کردن، خاکها از زیر سکه جا به جا میشد و سکه، میلیمتری حرکت میکرد.
مواقعی که به صورت دستهجمعی بازی میکردند، سرگروه کسی بود که دست بزرگتر، یا در فوت کردن قدرت بیشتر داشت و سکه بازیکنان دست سرگروه بود، بعد از برنده شدن، سکهها بین افراد گروه برنده تقسیم میشد.
بازی بیدّییا
این بازی علاوه بر مفرح بودن یک بازی دستهجمعی برای کودکان است. این بازی به دو صورت اجرا میشود، در این بازی تعداد کودکان به شش یا هفت نفر است و گاهی بیشتر میشود. در محیط باز این بازی را انجام میدهند، در شیوهای از این بازی، تمام بازیکنان به صورت نیمدایره دور هم حلقه میزنند. یکی از بازیکنان شخصاً یا با انتخاب سایرین گرگ میشود و پای خود را تا کرده و لیلیکنان به سمت سایرین که در محوطه پراکنده هستند میرود تا آنها را بگیرد. اگر دست گرگ به هرکدام از بازیکنان بخورد باخته و از دور خارج میشود به همین ترتیب این بازی ادامه دارد تا تمام افراد از دور خارج شوند. اگر در حین بازی گرگ خسته شود با مشورت همدیگر یک نفر دیگر را جایگزین گرگ میکنند تا بازی ادامه پیدا کند.
در شیوهای دیگر، در محوطه باز، افراد به دو گروه تقسیم شده و هر گروه پشت خط به صورت نیم دایره قرار میگیرد، یکی از بازیکنان از گروه شروعکننده لیلیکنان به سمت گروه مقابل رفته و دست خود را به اعضای گروه میزند و فرار میکند در همین حین باید اعضای گروه فرد مهاجم را بگیرند و اجازه فرار ندهند. در صورتی که مهاجم نتوانست فرار کند از بازی خارج میشود اما در صورت فرار مهاجم فردی که دست مهاجم به آن خورده است از دور خارج میشود و به همین ترتیب بازی تا نفر آخر ادامه پیدا میکند.
این بازی رایج در سمنان، توسط هندیها و به نام خود و به اسم «کبدی» ثبت جهانی شده است.
بازی زو
این بازی باعث تقویت دم و بازدم ششها شده و بدون هیچ هزینهای باعث تقویت حرکات جسمانی و تند و تیز شدن بازیکنان میشود. در تابستان، جوانها برای آوردن آب از آبانبار مسابقه میدادند و بعد از اینکه چند نفس عمیق میکشیدند هر وقت اعلام آمادگی میکردند نفسهای خود را حبس کرده و به محض شروع مسابقه همگی با صدای بلند «زو» کشان به سمت پایین میرفتند، هرکس که صدای «زو» گفتنش لحظهای قطع میشد بازنده بود و کسی که زودتر به شیر آبانبار میرسید برنده میشد و این بازی را موقع بالا رفتن از پله با کوزه پر آب نیز انجام میدادند.
بازی بتراش
یکی از پردردسرترین بازیهای دستهجمعی است که به طور مستقیم یا غیره مستقیم باعث کتک خوردن حریف میشود. وسایل بازی عبارتاند از یک کمربند، یک دستمال بزرگ، تکهای طناب یا نخی ضخیم و قوی. ابتدا یک محدوده را مشخص میکنند اگر بازیکنی از آن محدود خارج شود سوخته است. در این بازی یکی را به عنوان «اوستا» یا استاد، انتخاب میکنند و او یک اسم از پرندگان، درندگان، گیاهان و… انتخاب میکند و یکی از بازیکنان را انتخاب میکند که او را «یاور» مینامد و اسمی که انتخاب کرده است را در گوشش میگوید و گروهی از اسامی که انتخاب کرده است را به بقیه اعلام میکند. به عنوان مثال اگر «گرگ» را انتخاب کرده است، بلند نام گروه «درندگان» را میگوید و کمربند را به یاور میدهد، یاور به یکی از بازیکنان کمربند را میدهد اگر درست نگوید کمربند را گرفته و به نفر بعد میدهد. به محض درست گفتن کلمه مورد نظر با صدای بلند رو به بازیکن «بتراش، بتراش» را میگوید فردی که کمربند به دست دارد به سمت سایرین میرود تا با کمربند آنها را بزند. وقتی اوستا با صدای بلند «جا، جا» را میگوید فردی که کمربند در دست دارد به سمت اوستا و یاور میرود. در این موقع سایر بازیکنان به دنبال فرد رفته تا او را بگیرند اگر نتوانند فرد را بگیرند مجدد یاور دستور «بتراش، بتراش» را میدهد و او به دنبال سایرین میرود. اگر دیگر بازیکنان او را بگیرند، چشمانش را میبندند و لباسهایش را درمیآورند و دست و پاهایش را میگیرند. او باید تشخیص دهد هر تکه از لباسهایش در دست کیست و صاحبان دستی که او را گرفتهاند حدس بزند و به همین ترتیب بازی ادامه پیدا میکند.
موسو کَه وازی
ابتدا بازیکنان یک تکه سنگ یا پارهآجر به نام «موسوک» به صورت عمودی میکارند و بازیکنان سنگی به نام «لیس» در دست داشته باشند و هر یک به نوبت بایستی با پرتاب آن موسوک را بر روی زمین بخوابانند فردی که موسوک را انداخته از بازی خارج میشود و دوباره موسوک را میکارند به همین ترتیب بازی ادامه پیدا میکند تا به نفر آخر برسد و اگر آخرین بازیکن نتواند موسوک را بخواباند باید به همه برندگان کولی (سواری) دهد.
بازی کَلّ و کَلّ و کَلّ
یک نوع بازی رقابتی و پر تحرک است که تعداد بازیکنانش بیش از دو نفر است و وسیله بازی تشکیل دهنده آن عبارت از کمربند یا یک تکه طناب، یک عدد ریگ و یک محدوده مشخص است. در این بازی دو گروه را تشکیل میدهند و هر گروه یک بازیکن را به عنوان «اوستا» انتخاب میکنند و بقیه اعضای هردو گروه به صف مقابل همدیگر بر روی زمین مینشینند. اوستا گروه اول همانطور که بین بازیکنان حرکت میکند بدون اینکه بقیه اعضای گروه حریف متوجه شود ریگ را در دامن یکی از اعضای گروه میاندازد و اوستا گروه دوم که بین صف اعضای خود حرکت میکند دست بر روی سر یکی از اعضا میگذارد و با صدای بلند میگوید: «کَلّ و کَلّ و کَلّ» و ناگهان خطاب به یکی از بازیکنان که در تصور او، ریگ در دست اوست، میگوید: «بده کَلِّۀ ماقوچ».
اگر اوستا درست حدس زده باشد او برنده شده و اوستا گروه حریف این کار را تکرار میکند، اما اگر اشتباه گفته باشد دور مچ دست او را اوستا حریف با کمربند یا طناب به زانو وی میبندد با همان وضعیت باید به دنبال دیگر بازیکنان رفته و به آنها ضربه بزند، اگر توانست به کسی ضربه بزند طرف مقابل باید به همین صورت مچ دستش را به زانو ببندد و دنبال دیگر بازیکنان رود به همین ترتیب بازی ادامه پیدا میکند.
یورَه وازی (گردو بازی)
این بازی به دو نفر بازیکن و به تعدادی گردو و یک محدوده مشخص نیاز دارد. نفر اول گردوها را کاشته و نفر دوم با گردوهای خود به طرف گردوهای کاشته شده پرتاب میکند اگر بتواند به گردوها خود را به گردوهای کاشته شده بزنند برنده است و علاوه بر گردوهای خود گردوها جدا شده را برمیدارد اگر نتواند با پرتاب گردوها آنها را جدا کند بازنده و برنده گردوها خود و گردوهای بازنده را تصاحب میکند به همین ترتیب بازی ادامه دارد.
چالا چالا
تعداد بازیکنانش بیشتر از دو نفر و وسایل بازی آنها هسته خرما، هسته هلو یا سکههای پول و… است. ابتدا یک چاله عمیق ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتری حفر میکنند و وسایل بازی خود را داخل آن میگذارند، سپس از فاصله مشخصی ابزارهای خود را به طرف چاله پرتاب میکنند. هر یک از بازیکنان بتواند وسیله خود را داخل چاله بیاندازد میتواند وسیله خود را بردارد در غیر این صورت داخل همان میماند تا آخرین نفر این بازی ادامه دارد. اگر آخرین نفر بتواند داخل چاله بیاندازد تمام وسایل بازی موجود در چاه برای او میشود در صورتی که نتواند، بازی بین کسانی که نتوانستند پرتاب کنند ادامه خواهد داشت.
قال قال (قایم باشک)
تعداد بازیکن چهار نفر یا بیشتر است و از بین خود یک «اوستا» انتخاب میکنند، اوستا با دست یک حلقه درست میکند و بقیه بازیکنها باید انگشت خود را داخل حلقه کرده و یکصدا «قال قال» بگویند. تا وقتی که اوستا یک انگشت را بگیرد. به محض گرفتن انگشت، سر بازیکن منتخب را روی پای خود میگذارد تا کسی را نبیند و بقیه یکجا پنهان میشوند و بعد از آن فرد منتخب دنبال بقیه میگردد. اگر فردی قبل دیده شدن خود را به اوستا برساند جایش امن است و اگر فرد منتخب کسی را پیدا کند و پیش اوستا بیاورد تا جایگزین خود کند به همین ترتیب بازی ادامه پیدا میکند.
لالبازی
تعداد بازیکنان بیشتر از سه نفر است و کسی را که شوخطبع است را از بین خود به عنوان «اوستا» انتخاب میکنند و بقیه به صورت نیمدایره رو به روی اوستا مینشینند، اوستا باید حرکت خندهداری را از خود دربیاورد یا به اصطلاح سمنانیها «غولِکی بیرین اِوِرِه». بقیه بازیکنان موظف هستند عمل (غولک) را دربیاورند اگر در حین بازی بخندند، حرف بزنند یا عمل نکنند باختهاند و بازی به همین ترتیب ادامه پیدا میکند.
لیس لیس
تعداد بازیکنان دو نفر و وسایل بازی دو قطعه سنگ است. بازیکنان باید یک سنگ به نام (لیس) که به سنگهای صاف و پهن میگویند بردارند. نفر اول باید به طرفی لیس خود را پرتاب کند و نفر دوم هم باید به صورتی لیس خود را به طرف لیس حریف پرتاب کند اگر به لیس حریف خورد برنده است و باید بازنده تا جلوی سنگها به برنده سواری دهد و برعکس اگر لیس خود به لیس دیگری نخورد بازنده است و باید به برنده سواری دهد.
* گزارش از محمد عموزاده، پژوهشگر فرهنگ عامه استان سمنان
انتهای پیام/