اجرای پایش سالانه مسجد جامع فهرج یزد

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی استان یزد از اجرای پایش سالانه مسجد جامع فهرج خبر داد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد، مجید شاکری شمسی روز سه‌شنبه 28 تیرماه با اعلام این خبر گفت: «عوامل بیولوژیک از جمله عواملی هستند که در تخریب بناهای خشتی نقش دارند. موریانه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل بیولوژیک مخرب در بافت‌های خشتی با تغذیه از مواد آلی به‌کاررفته در ساختار مصالح و نیز حفر دالان برای حرکت سبب ایجاد خلل در سازه بنا می‌شود. در نتیجه شرایط نامساعدی را برای بقای آثار معماری خشتی به وجود می‌آورد.»

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی استان یزد با بیان اینکه موریانه مهم‌ترین عامل آسیب بیولوژیک در بنای مسجد جامع فهرج است، ادامه داد: «از سال 1386 حفاظت بلندمدت در برابر آسیب موریانه با اجرای سیستم طعمه‌گذاری در این بنای تاریخی آغاز و در مراحل اولیه تعداد 380 ایستگاه ردیاب در فضای داخل و اطراف مسجد نصب شد.»

شاکری شمسی افزود: «در سال‌های نخست پایش و طعمه‌گذاری به‌صورت ماهانه و سه ماه یک‌بار انجام شد که در هر مرحله پایش طعمه‌های تغذیه‌شده با طعمه‌های جدید جایگزین و میزان آلودگی و روند کاهش جمعیت آماربرداری و ثبت شد.»

به گفته او طعمه‌ها حاوی مواد مؤثره کند اثر (Slow actining) هستند. در این روش موریانه‌های کارگر با تغذیه از طعمه‌ها و انتقال آن به کلنی سبب ایجاد یک بیماری مزمن در کلنی می‌شوند که در نهایت به حذف کلنی منجر خواهد شد. سیستم طعمه‌گذاری باقی‌مانده سمی در محیط به‌جا نمی‌گذارد و با کاهش میزان آلودگی تعداد ایستگاه‌ها کاهش و فواصل پایش افزایش می‌یابد.»

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد تصریح کرد: «پایش سالانه مسجد جامع فهرج به‌تازگی اجرا و تعداد 60 ایستگاه ردیاب نصب‌شده در گرمخانه بررسی و طعمه‌گذاری شد.»

شاکری شمسی با اشاره به اینکه مسجد جامع فهرج، یکی از کهن‌ترین مساجد ساخته‌شده در ایران است، افزود: «این مسجد یکی از نمونه‌های نادری است که معماری پیش از اسلام را به معماری دوران اسلامی پیوند می‌دهد. در نتیجه می‌توان آن را به‌عنوان اثر کم‌نظیر دوران انتقال محسوب کرد.»

انتهای پیام/

کد خبر 14010428104713

برچسب‌ها