بهگزارش میراثآریا بهنقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی ظهر امروز چهارشنبه نهم شهریور ۱۴۰۱ در هفدهمین جشنواره شهید رجایی، شهید رجایی را نماد خدمتگزاری، مدیریت جهادی، دلسوزی برای مردم و دغدغهمندی نسبت به مسائل دین و ارزشهای الهی دانست و گفت: توجه به عملکرد شایسته و قدردانی از نیروهایی که در نظام اداری کارهای فاخر و ارزشمند انجام دادهاند، یک اصل مهم و مورد تاکید اسلام است.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه تلاش کارکنان همواره و به شکل مستمر باید مورد قدردانی قرار گیرد، افزود: در هر روز و هر هفته و هر ماه باید از عملکرد نیروهای اداری و مدیران در همه دستگاهها ارزیابی وجود داشته باشد و این ارزیابی دقیق موجب رشد و تعالی نظام اداری در کشور شود.
آیتالله دکتر رئیسی با اشاره به گزارش رئیس سازمان امور اداری و استخدامی درباره بازنگری در شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیران، دستگاهها و کارکنان اداری در راستای عدالتمحوری و افزایش بهرهوری، با قدردانی از این اقدامات اظهار کرد: یک دغدغه مهم در طراحی ساختارهای اداری، بحث کارآمدی است. اصولا این دغدغه به نوعی مهمترین اولویت در دانشکدههای مدیریت است و در طراحی نظام اداری نیز باید در همین راستا حرکت شود.
او با اشاره به اهمیت پاسخگویی در نظام اداری، پاسخگویی در نظام مدیریت اسلامی را دارای چهار سطح دانست و در توضیح آنها گفت: سطح اول پاسخگویی در نظام اداری اسلامی پاسخگو بودن در برابر خداوند متعال است، چون مدیریت و نظام اداری ما در محضر مقدس اوست و پاسخگویی به عموم شهروندان، پاسخگویی به ارباب رجوع و پاسخگویی به سلسله مراتب نظام اداری در سطوح بعدی هستند.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه برای افزایش بهرهوری، علاوه بر اعتماد باید نظام کنترل و نظارت هم تعریف شود، تصریح کرد: اینکه آیا در نظام مدیریتی ما اصل بر اعتماد است، یا کنترل، اگر به عهدنامه امیرالمؤمنین (ع) با مالک اشتر توجه شود، ایشان هر دو را حائز اهمیت میدانند. هم در گزینش افراد باید بهترینها را گزینش کرد، هم بر افرادی که مورد اعتماد قرار گرفتند و به کاری گمارده شدند، باید همواره نظارت و کنترل داشت.
آیتالله دکتر رئیسی کارآمدترین نظام کنترلی را خودکنترلی دانست و خاطرنشان کرد: کارآمدترین نظام کنترلی آن است که هر فرد و هر کارمند، خود را موظف به اجرای قانون و پاسخگویی صحیح به ارباب رجوع بداند، چه بازرس و ناظری بر وی نظارت داشته باشد و چه نداشته باشد. نظام خودکنترلی، بویژه در فرهنگ دینی ما که افراد خود را در آشکار و نهان در محضر خداوند متعال میبینند، بسیار کارآمد است.
رئیس جمهوری تقویت خودکنترلی با ترویج و ارتقای معنویت و اخلاق حرفهای در سازمانها را مورد تاکید قرار داد و افزود: تقویت و ترویج اصول اخلاقی، اداری و حرفهای در هر سازمانی میتواند در کاهش ناهنجاریهای اداری، سازمانی و تخلفات موثر باشد.
او با بیان اینکه خودکنترلی نافی بکارگیری سیستمهای نظارتی نیست، ادامه داد: البته کنترل به معنای مچگیری نیست، بلکه برای استمرار اعتماد است. استمرار اعتماد در گروی کنترل و نظارت است. باید این نظارت به صورت سیستمی وجود داشته باشد تا اعتماد استمرار یابد. این منافی یکدیگر نیستند.
آیتالله دکتر رئیسی بر ضرورت اعمال همزمان نظارتهای درون و برون سازمانی تاکید کرد و گفت: وجود دستگاههای ناظر بیرونی میتواند به ارتقای عملکرد ساز و کارهای نظارتی درون سازمانی کمک موثری داشته باشد.
رئیس جمهوری به ضرورت بازنگری در ساختارها با هدف ارتقای کارآمدی تاکید و خاطرنشان کرد: باید در درجه اول این را مشخص کرد که آیا حجم فعلی نظام اداری متناسب با نیازها و اهداف ما هست؟ اگر پاسخ به این سوال خیر است، طبعا باید این ساختارها بازنگری و بهینهسازی شود.
او دستیابی به عدالت در نظام اداری را در گروی تحول ساختاری در این عرصه دانست و گفت: برای تحقق این تحول، در وهله اول خود مدیران باید تحولخواه و تحولگرا باشند. قدم دوم بازنگری در فرآیندهاست. همه کسانی که در نظام حکمرانی نقش دارند، باید در این زمینه نقش فعال ایفا کنند.
آیتالله دکتر رئیسی راهاندازی سامانههای اداری را مصداق اصلاح و ارتقای فرآیندهای اداری عنوان کرد و گفت: باید با راهاندازی سامانهها، نظام اداری چابک و کارآمدتر شود. همه مدیران و کارکنان دستگاههای اجرایی باید در این بازنگری و برای تحقق اهداف مورد نظر آن تلاش کنند.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه رشد کشور در گرو افزایش بهرهوری است، اظهار کرد: اگر بهرهوری افزایش پیدا نکند، تزریق نیرو، اعتبار و بودجه به سازمانهای اداری راه به جایی نخواهد برد. وزرا، مدیران و معاونین وزراتخانهها و دستگاههای مختلف میزان بودجه و اعتبار درخواستی خود را با بهرهوری دستگاهشان قیاس کنند.
او بازنگری و تحول را برای افزایش بهرهوری دستگاههای اجرایی لازم دانست و با تاکید بر ضرورت رشد اقتصادی برای پیشرفت کشور تصریح کرد: اگر بهرهوری افزایش پیدا کند، نیروی انسانی، بودجه و اعتبارات دستگاهها میتواند محصول متناسبی به همراه داشته باشد.
رئیس جمهوری در تشریح وظایف سازمان بهرهوری اظهار کرد: سازمان بهرهوری باید در میدان ارتقای بهرهوری نظام اداری کشور فعال شود و به ارائه کارنامه بسنده نکند. لازم است دستگاه به دستگاه برود و همه مدیران و کارکنان را آسیبشناسی کند و سپس راهکارهای رفع آسیب را ارائه و به دنبال آسیبزدایی از دستگاهها باشد، تا تحول مورد نظر اتفاق بیفتد.
آیتالله دکتر رئیسی در بخش پایانی سخنانش با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر، گفت: همه شهدای دولت برکار ما نظارهگرند و از ما تحول، کارآمدی و پاسخگویی حقیقی به مردم را میخواهند. سازمان اداری چابک، متفکر و با اندیشه که بتواند سازمان و دستگاه مربوطه را راهبری کند بسیار اهمیت دارد.
پیش از این سخنان با حضور رئیس جمهور از ۱۵ دستگاه برتر در سطح ملی و دستگاههای اجرایی به عنوان سازمانهای برگزیده جشنواره هفدهم شهید رجایی تقدیر به عمل آمد.
همچنین با دستور آیتالله دکتر رئیسی سامانه «دولت سنج» به منظور ارزیابی وضعیت عملکرد دستگاهها راهاندازی شد.
انتهای پیام/