مراکز گفت‌و‌گو در سراسر کشور باید فعال شود/ فرهنگ‌سازان ارتباط دائمی با بدنه جامعه داشته باشند

رئیس‌جمهوری با بیان این که مراکز گفت‌و‌گو در سراسر کشور باید فعال شود، گفت: ماموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی حفظ و ارتقای فرهنگ انقلاب اسلامی است.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل ایرنا، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی امروز شنبه 19 آذر 1401 در سی و هشتمین سالروز آیین سالگرد تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در تالار وحدت با تسلیت شهادت حضرت فاطمه (س) و قدردانی از برگزارکنندگان این همایش گفت: مباحثی که در حوزه علم و فرهنگ مطرح شده، حتما مفید و ارزشمند بوده است و در این ایام که در پرتو فرمایشات راهگشای رهبر معظم انقلاب که ایشان خود چهره عالم و فرهنگی و فرهنگ‌شناس هستند و رهنمودهای ایشان چراغ راهی برای شورای انقلاب فرهنگی و همه اهل علم و فرهنگ است.

رئیس جمهوری در ادامه گفت: برای تحول لازم است نگاهی به آنچه که تاکنون شورای عالی انقلاب فرهنگی عمل کرده داشته باشیم و فاصله بین وضع مطلوب و موجود را کم را کنیم. همچنین نگاه باید دقیق و نقادانه و کارشناسانه باشد آنچه از این شورا انتظار می‌رفت که انجام شود . شورا اگر بخواهد آنچه انجام شده یا نه باید به اسناد بالادستی نگاه کند و روزهای آغازینی که امام راحل نکاتی را بیان کردند که هدف من از شورای انقلاب فرهنگی چیست؟.

رئیس‌جمهوری گفت: به نظرمن برای اینکه تحول را بتوانیم اجرایی و عملیاتی کنیم باید به آنها نگاه شود و معلوم شود شورا در این ادوار تا امروز بر اساس اسناد بالادستی در چه بخش های موفق بوده و کاستی که وجود دارد به سرعت جبران کند. شورای عالی انقلاب فرهنگی هر کدام از این واژگان اقتضایی دارد و این اقتضای جمعی است که ماموریت دارند به عنوان حفظ فرهنگ انقلاب اسلامی و هم ارتقا این فرهنگ.

آیت‌الله رئیسی تاکید کرد که در تحول یک الزاماتی است اولین گام در تحول نگاه تحولی است . انگیزه و اندیشه تحولی مهم است که این دو نباشد تحول رخ نمی دهد و دوم باید در فرایندها توسط اهل فن و خرمندان بازنگاه شود که آیا این فرایندها با یک کار تحولی هم زسازی دارد یا نه؟

رئیس‌جمهوری در ادامه گفت: در این زمینه باید بخش مختلفی که متکلف علم و فرهنگ هستند بازنگاهی به ساختارهای خود داشته باشند. اگر این نگاه نباشد تحول در ساختار رخ نمی دهد. آنچه که در جلسه اخیر مقام معظم رهبری تاکید کردند بالاتر از بحث سازمانها و نهادها بود که آن هم ضروت است و در جای خود باید معلوم شود موازی‌کاری‌ها کجاست و باید نگاه شود ما در کنار سرمایه‌گذاری در حوزه علم و فرهنگ افزایش بهره وری را رضروری می دانیم و ما در کشور نیازمند به افزایش بهره‌وری هستیم.

رئیس جمهوری با تأکید بر بهره‌وری گفت: با وجود ۱۰۱ هزار هیات علمی باید به بهره وری نگاه کرد. بودجه در آموزش و پرورش و آموزش عالی که البته معتقدم نوعی سرمایه‌گذاری است اما رصدکنندگان ببینند که آیا به میزان هزینه کرد، محصول و نتیجه درخور داریم یا نه. درغیراین‌صورت باید بازنگاه جدی اعمال شود.

او با اشاره به بحث عدالت، ادامه داد: طبق تاکید رهبری عدالت بسیار مهم است و در بحث آموزش هم باید دیده شود چون در فرهنگ اسلامی بعد از توحید مفهومی به گستردگی مفهوم عدالت نیست.

آیت‌الله رئیسی با انتقاد از تعطیلی پرورشی در مدارس گفت: پرورشی موجب تربیت می‌شد و آموزش بدون پرورش نبود؛ عدالت آموزش و پرورشی هم یک عدالت است.

سازوکارهای هدایت فرهنگی وجود دارد 

رئیس‌جمهوری اظهار کرد: چهار ساعت با دانش‌آموزان سمپادی در اردوگاه شهید باهنر دیدار داشتم که حرف‌های بسیار خوب و شنیدنی داشتند و می‌گفتند در جلسات به خوبی علم می‌آموزند اما جلسه‌ای برای مباحث سیاسی و بصیرت‌افزایی نمی‌گذارند و چرا حرف‌های ما را نمی‌شنوند و چرا اساتید فقط نگران این هستند که نمره فیزیک و ریاضی ما در حد عالی است یا نه و چرا نباید تحلیل درستی از وضعیت کشور داشته باشیم؟

دکتر رئیسی با اشاره به نگرانی رهبری درباره بصیرت در سال ۸۸ گفت: این نگرانی منحصر به سال ۸۸ نیست بلکه برای همه دوران است و درکنار علم و دانش افزایی دانش‌آموزان نسبت به شرایط و وضعیتی که در آن زندگی می کنند باید تحلیل درست داشته باشند و این ضرورت حتمی است.

آیت‌الله رئیسی با اشاره به وجود سازوکارها برای حفظ و ارتقای فرهنگی گفت: سازوکارهای هدایت فرهنگی وجود دارد و باید البته بازنگاهی به آن شود. چون ماموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی هدایت فرهنگی است.

او ادمه داد: پرداخت در خصوص رتبه‌بندی معلمان بهانه بود بلکه اصل شأن و جایگاه معلمان است که در این دولت به آن توجه شد. اما قسمتی که باید توجه شود مساله شأن و جایگاه و منزلت یک معلم است که آنچه به دانش‌آموز می‌آموزاند باید او را در مقابل مسائل جامعه و در مقابل انحراف‌ها مصون بدارد و باید در مقابل این هجمه‌ها دانش‌آموز را مصونیت بخشد تا دانش آموزان بتوانند فرهنگ، آداب و رسوم، وداشته‌ها، باورها و اعتقادهایشان را حفظ کنند.

رئیس جمهوری با انتقاد از برخی واژگان مانند بازنشستگی، فارغ‌التحصیلی و مهاجرت گفت: واژه بازنشستگی باید عوض شود و این یعنی نشستن و منتظر ماندن و فارغ‌التحصیل هم واژه عجیب است چون امام راحل بعد از تحصیل، زعامت یک انقلاب جهانی را در دست گرفت.

او افزود: فردی ۴۵ سالگی بازنشسته می‌شود و می‌گوید همه کار تمام شد و خود این لفظ بار فرهنگی دارد و طرف را متوقف می‌کند.

آیت‌الله رئیسی با بیان اینکه باید بسیاری از الفاظ و واژگان باید بازنگاه و بازنگری شود، گریزی به واژه اقتصاد مقاومتی از مقام معظم رهبری زد و اضافه کرد: واژه اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری در فرهنگ ما مفهوم بلندی ایجاد کرده است؛ اقتصاد مقاومتی یعنی در مقابل تکانه‌ها تکان نخورد.

او بیان کرد: این نگاه که همه دارندگان مدرک به میز وصندلی نظر داشته باشند نه تولید، نگاه درستی نیست و در سفر پنچ‌شنبه گذشته‌ام به رباط کریم و هفته قبل‌تر از آن به پاکدشت این مفهوم را دیدم وقتی به من گفتند نیروی کار کم دارند و افراد تحصیل کرده حاضر نیستند در کارخانه‌های تولیدی کار کنند.

رئیس جمهوری  با گسترده خوانده مفهوم عدالت به عدالت ونبوت، عدالت ومعاد، عدالت انفسی، عدالت اقتصادی، عدالت آموزشی، عدالت اجتماعی اشاره و تأکید کرد: هر جا از محوریت عدالت عقب‌ماندگی داریم باید جبران کنیم.

دشمنان به دلیل نداشتن فهم دچار اشتباه محاسباتی می شوند

رئیس جمهوری ارتباط با بدنه اجتماعی را برای کسانی که می‌خواهند در جامعه تاثیرگذار باشند بسیار مهم دانست و گفت: فرهنگ و فرهنگسازان بدانند که این مردمی بودن از مسائلی است که اهمیت فراوان دارد. فرهنگ‌سازان و کسانی که معلمان این جامعه هستند باید این ارتباط دائمی را با بدنه جامعه داشته باشند.

آیت‌الله رئیسی یادآور شد: قبل از ریاست قوه قضائیه در تهران به مسجدی می‌رفتم و ارتباطات خوبی با بدنه اجتماعی داشتم  و  گاهی تا ساعت ۱۱ شب آنجا می‌ماندم. بنابراین ارتباط مردمی که رهبری به همه ما تاکید درند، کمک به فهم از اقتضائات مردم می‌کند.

رئیس جمهوری ادامه داد: اینکه بدنه اجتماعی مردم چه می‌خواهد و اقتضای آن چیست و این ارتباط مردمی که رهبری به همه ما توصیه کرده بسیار مهم است.  امروز باید بدانیم فهم اقتضای امروز مردم چیست، امروزی که دشمنان ما به دلیل نداشتن فهم درست دچار اشتباه محاسباتی می‌شوند. 20 سال در افغانستان رفتند و برخلاف مدعی اینکه عالم ارتباطات هستند و اطلاعات در دستشان، معلوم است هچیکدام را  در دست ندارند و این ها ظاهر است.

او ادامه داد: اگر می‌دانستند 20 سال حضورشان جز جنگ و خونریزی و شکست چیزی نداشت که این‌ها به دلیل نداشتن فهم درست مسائل سیاسی و اجتماعی و اقتضائات است و اگر این فهم را داشتند دچار این اشتباه بزرگ محاسباتی نمی‌شدند و این اغتشاشاتی را که در کشور ایجاد کردند.

رئیس‌جمهوری تاکید کرد که این اتفاقات اخیر در کشور چند ساحتی بوده که یک ساحت امنیتی است و مسئولان امنیت دنبال می‌کنند تا امنیت برقرار شود که برقرار است و بیشتر هم برقرار خواهد شد، ساحت بعدی اقتصادی و فرهنگی  است.

فعال شدن مراکز گفت‌و‌گو در کشور

آیت‌الله رئیسی همچنین بر لزوم گفت‌وگو در کشور تاکید کرد و گفت: مراکز گفت‌و‌گو در سراسر کشور باید فعال شود. نقد و گفت‌و‌گو امر مناسب و موثری است که فعال شدن این مراکز، گفت‌و‌گو را بین صاحبان خرد و اندیشه ایجاد می‌کند،  این بحث ها برای دولت و کشور می‌تواند موجب ارتقا باشد.

او درباره مصوبات این شورا هم گفت:  نباید مصوبات  شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها اقتضائی باشد. باید مصوبات هدفمند و تبیینی باشد، صرف ابلاغ کفایت نمی‌کند و این دولت تنها دولتی است که بعد از انقلاب سند تحول دارد، ۷ فصل از فصول ۳۷ گانه این سند به مسائل فرهنگی اشاره دارد.

انتهای پیام/

کد خبر 14010919622105

برچسب‌ها