بررسی ظرفیت‌های استان قم در حوزه گردشگری سلامت و چالش‌های پیش رو

در سال گذشته‌ ۱.۲ میلیون نفر مراجعه از کشورهای خارجی به ایران برای درمان داشته‌ایم. سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت امروز در همایش بین‌المللی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی با اشاره به این نکته گفت: هدف گذاری ما کسب درآمد ۵ تا ۱۰ میلیارد دلاری در سال از راه گردشگری سلامت است‌.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم، هر چند تهران، شیراز و مشهد به عنوان اولین مقاصد سفرهای درمانی در کشور شناخته شده اند اما در سال‌های گذشته، قم نیز به واسطه موقعیت جغرافیایی، بعد معنوی و کیفیت خدمات درمانی مورد توجه گردشگران سلامت قرار گرفته و افزایش سهم اقتصاد قم از سبد گردشگری سلامت، در گرو رفع موانع متعدد پیش‌رو و فراهم‌آوردن زیرساخت‌هاست.

شهر قم به واسطه موقعیت جغرافیایی، بعد معنوی و کیفیت خدمات درمانی، مورد توجه جدی گردشگران سلامت قرار گرفته و نبود هتل 5 ستاره، نداشتن فرودگاه و ناتمام ماندن مترو و منوریل و فعالیت بدون مجوز برخی سودجویان در این زمینه از موانع توسعه گردشگری سلامت در قم به شمار می رود.

 قم به واسطه قرار گرفتن در مسیر جاده‌ای و ریلی شمال به جنوب کشور، از لحاظ دسترسی به بزرگ‌راه‌ها و آزادراه‌ها و شبکه ریلی وضعیت مطلوبی دارد و اگرچه ارتقای ظرفیت قطارها از مبداء و به مقصد قم در سال‌های پیش‌رو ضروری می‌نماید، افتتاح فرودگاه در حوزه برون‌شهری و فعالیت مترو و منوریل در حوزه حمل‌ونقل درون‌شهری دو مسأله جدی پیش‌روی گردشگری سلامت در قم است.

این در حالی است که پروژه پرماجرای فرودگاه قم که می‌تواند ظرفیت این استان را در ارائه خدمات درمانی به زائران و گردشگران سلامت بالا ببرد هنوز به سرانجام نرسیده است.

از سوی دیگر پروژه‌های حمل و نقل درون شهری قم نیز چند سال است در چند قدمی بهره برداری و آغاز به کار متوقف مانده‌ است؛ مونوریل که تقریبا تا گام‌های نهایی عملیات عمرانی پیش رفته و مترو که در انتظار تخصیص واگن است.

اقامتگاه مناسب؛ دغدغه اصلی گردشگران

اولین مسأله هر گردشگری برای انتخاب مقصد خود محلی مناسب برای اقامت است. بررسی وضعیت هتل‌های کلانشهر قم نشان می‌دهد این شهر حتی یک هتل 5 ستاره هم ندارد. خبرنگار فارس برای اطلاع از آخرین وضعیت هتل‌های قم با مدیرکل میراث‌فرهنگی و گردشگری استان قم گفتگو کرد.

علیرضا ارجمندی مدیرکل میراث‌فرهنگی استان قم  با اشاره به فعال بودن ۶ هتل ۴ ستاره در قم، اظهار داشت: در مورد هتل ۵ ستاره با وجود تلاش بسیاری که صورت گرفته یک هتل که می‌توانست در سال جاری افتتاح بشود، به دلیل مواجهه سرمایه‌گذار با هزینه بسیار بالا برای اتمام پروژه، متوقف مانده و تا کنون به مرحله بهره‌برداری نرسیده است.

او افزود: سرمایه‌گذار این پروژه تقاضای 300 میلیارد تومان وام را داشت و علیرغم مذاکره با بانک‌های متعدد و قول‌های همکاری اولیه تا به امروز هیچ تسهیلاتی نه برای این پروژه و نه دو هتل دیگر در دست ساخت قم، تخصیص داده نشده است.

ارجمندی گفت: هتل 5 ستاره‌ای که پیشرفت بیشتری دارد حالا به دنبال کسب مشارکت است؛ این هتل می‌تواند نیاز طیف وسیعی از گردشگران خارجی که به دنبال کیفیت بالای خدمات هستند را تامین کند.ا

او همچنین از توافق جدیدی در حوزه گردشگری سلامت خبر داد و تاکید کرد: بر این اساس گردشگران عربستان، بحرین و... در استان قم حضور بیشتری خواهند یافت که با عنایت به تقاضای خدمات و هتل با کیفیت از سوی آنان، نیاز قم به هتل 5 ستاره بیشتر حس خواهد شد

وزارت بهداشت حلقه کلیدی گردشگری سلامت

صدور مجوزهای پزشکان و بیمارستان‌ها برای فعالیت در زمینه سلامت بین‌الملل، ساماندهی به فعالان این عرصه و ایجاد هماهنگی میان دستگاهی دیگر قطعه پازل گردشگری سلامت قم است.

مشاور عالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در این خصوص به خبرنگار قم گفت: ​یکی از نقاط مثبتی که در خصوص ارائه خدمات گردشگری استان قم وجود دارد، فعالیت بیمارستان‌های پیشرفته و مجهز است؛ در این زمینه بیمارستان های خاتم، نور و شهید بهشتی نقش اصلی را ایفا می‌کنند.

جهانگیری افزود: بر اساس استانداردهای بین‌المللی حوزه گردشگری سلامت موثرترین مکان‌ها برای ارائه خدمت، بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و مراکز ارائه خدمات درمانی هستند که باید به صورت زنجیره‌وار عمل کنند؛ ما هم در فکر شکل‌گیری این زنجیره هستیم تا این مجموعه‌ها به صورت مکمل عمل کرده و ظرفیت ارائه تمام خدمات درمانی در استان فراهم باشد و در این مهم از تکنولوژی های روز دنیا نیز بهره خواهیم برد.

پروژه ناتمام بیمارستان ۱۰۰۰ تختخوابی خاتم

مشاور عالی رئیس علوم پزشکی قم همچنین گفت: فعالان حوزه گردشگری سلامت نیازمند به دریافت مجوز آی‌پی‌دی هستند که این مجوز برای مراکز درمانی از طریق دانشگاه علوم‌پزشکی و وزارت بهداشت و برای شرکت‌های مسافرتی، از طریق اداره‌کل میراث‌فرهنگی و وزارتخانه صادر می‌شود.

او با بیان اینکه ما در قم بیمارستان خصوصی نداریم و بیمارستان‌های موجود، خیریه‌ای و دانشگاهی است، اظهار کرد: در قم ۳ بیمارستان‌ مجوز مذکور را دریافت کرده‌اند؛ همچنین تا کنون ۲ مرکز جراحی مجوز درمان بین المللی را دریافت کرده‌اند و اعطای مجوز به ۴ مرکز نیز در حال برنامه ریزی است.

جهانگیری همچنین امروز با اشاره به مشکل ساخت و تجهیز بیمارستان ۱۰۰۰ تختوابی قم گفت: در عین فعال بودن پروژه، افزایش چشمگیر هزینه‌ها مانع اتمام و به سرانجام رسیدن این پروژه شده است؛ ساخت چنین پروژه بزرگی قطعا زمانبر است و برای سرعت بخشیدن به بهره برداری از این بیمارستان، پروژه به چند فاز تقسیم شده است.

شهرک سلامت 100 هکتاری قم که در تاریخ ۲۰ بهمن ماه ۱۳۹۴، با حضور معاون اول ریاست جمهوری وقت کلنگ‌زنی شد و قرار بود بیمارستان یک‌هزار تختخوابی خاتم در آن ساخته شود و با ساخت هتل، ارائه دهنده خدمات گردشگری سلامت باشد و در بهار ۱۳۹۸ به بهره‌برداری برسد، هنوز به نیمه راه هم نرسیده است.

البته محمدرضا محمدی عراقی، مدیر عامل شرکت نسیم سلامت خاتم که مجری پروژه شهرک سلامت قم نیز هست، ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری از افتتاح فاز اول این بیمارستان با ۲۶۱ تخت بیمارستانی تا پایان سال خبر داد.

سال‌هاست گردشگری سلامت یا توریسم درمانی به عنوان یک صنعت پردرآمد و مدلی برای پیشرفت اقتصادی مطرح و شناخته شده است؛ در خاورمیانه، هندوستان به عنوان قطب گردشگری سلامت شناخته شده و پس از آن، ایران اسلامی در جمع رقبایی مانند ترکیه، امارات و عربستان، به واسطه پایین تر بودن نسبی هزینه درمان از اقبال نسبتا خوبی برخوردار است.

منبع: خبرگزاری فارس

انتهای پیام/

کد خبر 1402060200114

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha