بنایی دو طبقه و 84 ســاله که گرچه درهای چوبیاش جای خود را به درهای آهنی دادهاند اما ضمختی این درها هم نتوانسته چیزی از زیباییهای آن کم کند.
قدیمیهای محله مهرانگیــز کامبیز مالک اولیه آن را به واســطه مجالس روضهای کــه در خانه برگزار میکرد به خوبی به یاد دارند چون خیلیهایشان آن وقتها کودکان خردی بودند که حق ورود به خانه را نداشتند.
مالک بعدی خانه آقاجلال تهرانی بوده است کسی که در دوره پهلوی از ریاســت شورای سلطنت مجبور به استعفا میشود و بعدها خانه به سرهنگی بازنشسته واگذار میشود اما او هم خیر این خانه را نمیبیند و در ازای بدهی مجبور میشود خانه را به شهرداری بفروشد.
اما چه شد که این خانه سرزبان مردم افتاد. قصهاش برمیگردد به سریال پدر سالار.
اواخر دهه 60 بود که اکبر خواجویی خالق ســریال پدرسالار بعد از پرسهزنی در منطقه 12 و جستوجوی یک لوکیشن خوب متناسب با سریالش چشمش این خانه زیبا و منحصربهفرد را میگیرد و موفق میشود آن را برای تولید سریالش از سال 69 تا 71 در اختیار بگیرد.
این سریال بهترین سندی است که نشان میدهد بنای اصلی خانه شــامل اندرونی و بیرونی بوده که بعد از تبدیل بــه دومین خانه فرهنگ تهران و واگذاری به شهرداری منطقه 12 دیگر اثری از آنها به جا نمانده اســت.
اندرونی خانه در زمان ساخت سریال محل زندگی خانواده اسدالله خان بود و بیرونیاش متعلق به عمو مصطفی اما الان اندرونی و بیرونی خانه یکی شده است.
یکی از شاخصههای اصلی این خانه زیبا، ستونهای بلند ایوان خانه است که مقابل اتاق مهماننشین هنوز محکم واستوار ایستادهاند با رنگ و لعابی زیبا و تزیینات و کندهکاریهای دلبرانه این ستونها یکی از شاخصههای خانههای قدیمی تهران اســت که مربوط به معماری دوره قاجار است.
گره چینیهــا و آینهکاریهایی کــه در این خانه به کار رفته هم به خوبی هنر معمــاری ایرانی را به تصویر کشــیده است. وارد این خانه که میشویم برخالف همه خانههای قدیمی که مطبخخانه در داخل حیاط قرار دارد برای رســیدن به این بخش از خانه باید از پلههای ســمت راست ایوان بالا بروید نخستین اتاق همان مطبخخانه است.
خاطرات زنده میشود همــه بازدیدکنندگان از این خانــه قدیمی در ابتدا انتظار دیدن همان حضو بزرگ و قدیمی را دارند که در ســریال پدرسالار با گلدانهای شمعدانی آراسته بود امــا دیگر از این حوض قدیمی و فیروزهای رنگ خبری نیست و تماما سطح حیاط با موزاییکهای هم اندازه پوشیده شده است.
گردشگران هنوز هم تمام بخشهای این خانه را با نام اعضای خانواده پدرساالار یاد میکنند.
انتهای پیام/
نظر شما