ملایر موفق‌ترین تجربه شهر جهانی صنایع‌دستی

ابراهیم جلیلی

نهم دی‌ماه سالروز ثبت جهانی هنر مبلمان منبت ملایر است که وارد چهارمین سال ثبت جهانی این هنر صنعت شده‌ که با حمایت، همکاری و همراهی فعالان بخش خصوصی، مسئولان و نمایندگان این شهرستان، تاکنون در حفظ و توسعه این عنوان جهانی موفق عمل کرده‌ است.

ابراهیم جلیلی، رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی ملایر در یادداشتی نوشت: هنر، فرهنگ و مردم روح هر مکان را تشکیل می‌دهد. جهان مانند یک بوم نقاشی سرشار از هنرهای گوناگون و رنگارنگ است که هر کدام نشانگر میراث و ریشه‌ای غنی است. مردم سراسر جهان در حال درک اهمیت صنایع دستی و اشکال هنری هستند و بسیاری از سازمان‌ها، گروه‌ها و جوامع نیز در تلاش هستند یک اکوسیستم پایدار برای آن‌ها ایجاد کنند.

اهمیت صنایع‌دستی در ارتقای فرهنگ و رشد اقتصاد انکارناپذیر است. صنایع‌دستی به‌عنوان نماد فرهنگی، هویت و تاریخ یک کشور، بیانگر روحیه ملی و قدمت یک ملت به‌شمار می‌آیند. این محصولات در اعتقادات، آداب و رسوم و فرهنگ یک کشور ریشه‌ دارند و دارای ارزش معنوی فراوانی هستند. صنایع‌دستی ایران مجموعه‌ای از صنایع هنری و سنتی است که ضمن رعایت ضوابط شرعی و قانونی با محوریت خلاقیت، ذوق و زیبایی شناسی با بهره گیری از مواد اولیه قابل دسترس تولید می‌شود و فرایند ساخت و تولید محصول به صورت فردی یا گروهی عمدتاً با دست و با کمک ابزار مورد نیاز انجام می‌گیرد.

اگرچه احصای تمامی گروه‌ها و رشته‌های موجود کاری دشوار است و احتمال تداخل رشته‌ها و بروز خطای احتمالی وجود دارد اما به طور کلی تا کنون ۱۸ گروه بزرگ و حدود ۲۹۹ رشته صنایع‌دستی در ایران شناسایی شده و در معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی به تصویب رسیده است.

ایران یکی از برترین کشورهای دنیا از نظر تنوع صنایع‌دستی است و تاکنون ۱۱ شهر و سه روستای آن در شورای جهانی صنایع‌دستی به عنوان شهر و روستای جهانی انتخاب شده‌اند که ۲ شهر آن همچون شهر جهانی سفال لالجین و شهر جهانی مبلمان منبت ملایر در استان همدان قرار دارد. صنایع‌دستی این شهرها و روستاها در سراسر دنیا دارای شهرت و شناخته شده هستند و آثار و تولیدات صنایع‌دستی این شهرها و روستاها به کشورهای خارجی صادر می‌شود و به عنوان یکی از مهم‌ترین سوغات و محصولات ایران شناخته می‌شود.

در سال‌های اخیر مسئولان و فعالان صنایع‌دستی در ایران تلاش کرده‌اند تا شهرهای مختلف ایران را که دارای صنایع‌دستی خاص و شناخته ‌شده هستند، در فهرست جهانی شهرهای صنایع‌دستی ثبت کنند.

ثبت جهانی شهرها، فرصتی عالی فراهم می‌کند تا اهالی بومی این مناطق برای یادگیری و توسعه صنایع‌دستی خود، تمایل و اشتیاق بیشتری نشان دهند. ثبت جهانی، موجب شهرت بیشتر این صنایع می‌شود و منافع اقتصادی و اجتماعی متعددی برای اهالی بومی به همراه دارد که یکی از فاکتورهای رشد گردشگری به شمار می‌رود.

طبق اذعان مدیران ارشد وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، ملایر موفق‌ترین تجربه‌ شهر جهانی در کشور است و در کمتر شهری در سطح بین‌المللی و ملی این حرکت مستمر و پُرتلاش را شاهد هستیم.

نهم دی‌ماه سالروز ثبت جهانی هنر مبلمان منبت ملایر است که وارد چهارمین سال ثبت جهانی این هنرصنعت شده‌ و با حمایت، همکاری و همراهی فعالان بخش خصوصی، مسئولان و نمایندگان این شهرستان، میراث‌فرهنگی استان و شهرستان، تاکنون در حفظ و توسعه این عنوان جهانی موفق عمل کرده‌ است.

ملایر با داشتن ۲ عنوان جهانی انگور و مبلمان منبت، برای همیشه مسیر گردشگری خود را برای گردشگران داخلی و خارجی هموار کرده و بدون شک با حضور موفق خود در این نمایشگاه، در لیست مقصد مهم گردشگری برای علاقه‌مندان به سفر و هنر قرار گرفت. ملایری‌ها در کسب این موفقیت‌ها و عناوین جهانی، صحنه‌های زیبایی از مشارکت و کارگروهی را خلق کرده‌اند.

ملایر داری یک ثبت ملی و یک ثبت جهانی است. این شهر به عنوان شهر ملی مبل و منبت در لیست شهرهای صنایع‌دستی کشور ثبت شده‌ است. همچنین انگور ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان در سازمان فائو و ملایر به عنوان شهر جهانی انگور به ثبت رسیده‌ است

ملایر با حدود ۹ هزار استادکار(منبت‌کار) و بیش از پنج هزار کارگاه فعال در حوزه مبل و منت دارای نشان شهر جهانی مبل و مبنت است. سهم شهرستان ملایر در تولید مبلمان منبت کشور ۶۵ درصد است و کارگاه‌ها و هنرمندان زیادی در این زمینه فعالیت دارند که آثار آن‌ها به بیشتر به کشورهای آسیای میانه، حاشیه خلیج فارس، ترکیه و عراق صادر می‌شود.

شهرستان ملایر به واسطه حجم و میزان تولید انگور و مرغوبیت محصول تولیدی، نشان شهر جهانی انگور را نیز داراست.

ملایر در حوزه ظرفیت‌های صنایع‌دستی به طور مستقیم دارای ۱۲ هزار و ۳۰۰ هنرمند است که در بیش از ۲۰ رشته به ویژه مبلمان منبت فعالیت می‌کنندو حدود ۱۰ هزار و ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۰ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در هنرصنعت مبلمان منبت مشغول فعالیت هستند و هنرمندان زیادی از جمله مرد و زن در این حرفه فعالیت می‌کنند.

انتهای پیام/

کد خبر 1402101100544
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha