راز قدیمی‌ترین نان مخمری جهان برملا شد

باستان‌شناسان بالاخره موفق شدند ماهیت قطعه‌ هشت هزار و ۶۰۰ ساله‌ای را که در ابتدای کشف آن در سال ۲۰۲۱ بقایای اسفنج تشخیص داده بودند، شناسایی کنند.

به گزارش میراث آریا، باستان‌شناسان حدود سه سال پیش در جریان حفاری‌ خود در شهر باستانی چاتال‌هویوک (Çatalhöyük) در ترکیه به ساختاری شبیه کوره برخوردند. داخل این مصنوع کوره‌شکل قطعه‌ای را پیدا کردند که شبیه اسفنج بود. 

تجزیه و تحلیل‌های تکمیلی نشان داده که این قطعه اسرارآمیز، چانه خمیری است که احتمالا در حدود شش هزار ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح پخته شده است. 

علی اوموت ترکجان، رئیس هیات کاوش در دانشگاه آنادولو، در بیانیه‌ای اعلام کرد: بر پایه مستندات دقیق مشخص شد که قطعه اسفنجی کوچک و گردی که گوشه تنور پیدا شده بود، قرص نان است.

ترکجان تاکید کرد که آزمایش‌های رادیو کربن قدمت حدود هشت هزار و ۶۰۰ ساله این نان را تایید کرده است.

راز قدیمی‌ترین نان مخمری جهان برملا شد

هر چند باستان‌شان ترک مدعی شده که این قدیمی‌ترین قرص نان در جهان است ولی در سال ۲۰۱۸، باستان شناسان بقایای نان ۱۴ هزار و ۴۰۰ ساله را در شمال شرقی اردن کشف کردند.

البته رئیس هیات کاوش در دانشگاه آنادولو خاطرنشان کرد که نان کشف شده در چاتال‌هویوک برخلاف نان‌هایی که پیشتر کشف شده‌اند، قرص نانی است که با افزون مخمر پخته شده در حالی که کشفیات پیشین حاکی از یافتن بقایای نان فطیر بوده است.  

چاتال‌هویوک یک سایت باستان‌شانسی است که به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده و به عنوان یکی از نخستین قطب‌های شهرنشینی در جهان به شمار می‌رود. این شهر اولیه جمعیتی در حدود هشت هزار نفر داشته است. 

کشف استخوان‌ها در این مکان نشان می‌دهد که حیوانات توسط اهالی این شهر اهلی شده‌ بودند. در واقع کشف نان در این شهر، بیش از پیش این فرضیه را تایید کرد که ساکنان چاتال‌هویوک با عبور از دوره شکار وارد دوره کشاورزی شده بودند.

انتهای پیام/

کد خبر 1402122101202
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha