به گزارش میراثآریا، پس از وقوع زمین لرزه ترکیه در سال ۲۰۲۳ اقدامات حفاظتی و مرمتی در مناطق آسیب دیده آغاز شد. در جریان کار مرمت در شهر قدیمی آلالا در استان هاتای یک لوح باستانی ۳۵۰۰ ساله کشف شد. محل حفاری، که اکنون یک تپه بزرگ به وسعت تقریبی ۲۲ هکتار است، در ناحیه ریحانلی، هاتای، نزدیک مرز با سوریه واقع شده است. آلالا یک سکونتگاه شهری پررونق در هزاره دوم پیش از میلاد بوده است که عمدتاً مردمان آموری از سرزمین شام در آن ساکن بودند.
مهمت ارسوی، وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه، این کشف را اعلام کرد و گفت: ما معتقدیم که این لوح ۲۸ گرمی، چشم انداز تازهای برای درک میراث غنی آناتولی را برای نسلهای آینده ارائه میکند.
این لوح که قدمت آن به ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد، دارای ابعاد ۴.۲ در ۳.۵ سانتی متر با ضخامت ۱.۶ سانتی متر و وزن تقریبی ۲۸ گرم است. این متن که به خط میخی اکدی نوشته شده، شامل گزارشی اداری از خرید تعداد بالای مبلمان، از جمله میز، صندلی، و چهارپایه چوبی است. آکدی، یک زبان سامی است که در دوران باستان، از هزارهٔ سوم پیش از میلاد در منطقه بینالنهرین میان آشوریان و بابلیان رایج بود. آکدی نخستین زبان سامی است که برای نوشتن به کار میرفت و خط نگارشی آن خط میخی است که از زبان سومری گرفته شده است.
زبان شناسان و محققان، از جمله دانشیار دکتر ژاکوب لاوینگر و دانشجوی دکترای او زینپ تورکر از دانشگاه جانز هاپکینز، به دقت در حال رمزگشایی این لوح هستند. بر روی کتیبهها نه تنها اقلام خریداری شده مکتوب شده، بلکه میتوان از آنها اطلاعات دقیقی در مورد خریداران و فروشندگان این معاملات کشف کرد. سوابق دقیق نشان میدهد که آلالا یک مرکز تجاری و اداری برجسته بوده که از نظر استراتژیک در مسیرهای تجاری مهم قرار داشته و همچنین تراکنشهای ثبتشده روی لوح نشاندهنده یک سیستم اقتصادی بسیار سازمانیافته بوده که تأثیر بسزایی بر روی برنامهریزی اقتصادی و تصمیمگیریها داشته است.
هدف تحقیق در حال انجام، درک بیشتر پیچیدگیهای اقتصادی و اداری شهر باستانی آلالا است. کارشناسان مخصوصا به مقادیر دقیق اقلام و ویژگیهای محاسبات تجاری ذکر شده در الواح علاقهمند هستند. همچنین مهمت ارسوی در بیانیهای اعلام کرد: این کشف دیدگاه جدیدی از ساختار اقتصادی و نظام دولتی اواخر عصر برنز ارائه می دهد.
ترجمه: آناهیتا رشیدی
انتهای پیام/
نظر شما