میراث آریا: سیستان و بلوچستان سرزمینی که در جنوب شرق ایران قرار گرفته و به رغم منابع غنی و ارزشمندش، همچنان از نظر توسعه جزو استانهای کم برخوردار است.
این سرزمین با بیش از یک هزار هنرمند یکی از هنرپرورترین سرزمین های ایران است که بخشی از این هنرمندان را خانواده هنرمندان صنایع دستی تشکیل می دهد و از همه مهمتر جمعیت قابل توجهی از این خانواده هنرمند، زنان بلوچ و سیستانی است.
بیمه که در چند سال گذشته با مسئله عدم تامین اعتبار روبرو بود و روی زمین مانده بود در دولت قبل و با پیگیری ویژه وزیر میراث فرهنگی و با دستور رئیس جمهور شهید توانست از این رکود چند ساله در بیاید.
سیدعزت الله ضرغامی هم پس از حل این مهم، نوید آن را به هنرمندان داد و برنامهی اجرایی شدن آن کلید خورد. استان سیستان و بلوچستان هم سهم خود را از این نوید آینده بخش گرفت.
بیمه بارقه امید برای هنرمندان شد آنقدر نویدبخش بود که هنرمندان خصوصا زنان نسبت به این مهم انگیزه گرفتند.
بیمه برای هنرمند یعنی حمایت واقعی و امید برای تداوم بهتر و بیشتر فعالیت هایش، انگیزه برای گسترش و توسعه و از همه مهمتر تکثیر هنرمندان دیگر. این ها بخشی از جملاتی است که هنرمند سیستان و بلوچستانی بیمه شده مطرح میکند، سمیه شفیقی ساکن روستای شمدل این استان است.
او که متولد سال ۶۳ است و هنر سوزن دوزی را از ابتدا با ۲۰ نیرو و سپس به دلیل فراز و نشیبهایی که داشته با نیرویی حدود نصف این جمعیت ادامه داده است، به میراث آریا می گوید: بیمه واقعا برای هنرمند اهمیت دارد و من به شدت موافق حمایت بیمه ای از هنرمندان همانند خودم هستم.
این هنرمند ادامه می دهد: بیمه می تواند توانایی اکتفا را در فرد ارتقا دهد و پشتوانه و دلگرمی باشد حالا هنرمند رغبت می کند که به چهار تا جوان و دوستدار هنر هم بگوید که وارد این عرصه کاری شوند و مشوق دیگران باشد.
این جوان که ساکن روستایی از دل سیستان و بلوچستان است، بیان می کند: بیمه برای اکثر هنرمندان این گروه شغلی مهم است، این که نوع این بیمه چگونه باشد شاید تاثیر چندانی ندارد، اکثر هنرمندان به دلیل هنر خود ممکن است دچار کارافتادگی اعضایی مانند دست و گردن و چشم شوند و همین میطلبد که هزینههای قابل توجه درمان را از راههای مختلفی تامین کنند، بیمه بهترین و مهمترین پوشش حمایتی است.
او می افزاید: من هم به سراغ سایر بیمهها نرفتم زیرا معتقد بودم باید از ارگانی حمایت شوم که در آن مشغول به کارم، من هنرمند میراث فرهنگی هستم و توقع از حمایت را از این سو میدانم لذا منتظر بیمه هنرمند صنایع دستی ماندم.
خدمت بیمه هنرمندان در دولت چهاردهم هم دنبال شود
بیمه خدمتی فراجناحی و فرادولتی و کاملا مرتبط با مسائل صنایع دستی است و مشکل بر زمین مانده ای است که اگرچه دولت ها برای حل آن وعده های مختلفی داده اند اما شاید به علت اولویت نبودن آن حل و فصل نمی شد یا بعضا به رغم پیگیری های فراوان وزرا و روسای سازمان، نیمه تمام به دولت بعد واگذار و پیگیری آن روی زمین می ماند.
بیمه این بار حل شد اما نگاه فراجناحی به آن مسئله مهمی است که هنرمندان از آن به عنوان یک مطالبه یاد می کنند، بیمه روی زمین نماند.
احسان واعظی سربری هنرمند صنایع دستی سیستان و بلوچستانی است که حدودا ۳۰ سال دارد، او با بیان این که هنرمند صنایع دستی بیمه را به عنوان یک نیاز جدی می شناسد، می گوید: وقتی بیمه را دنبال می کردم هر بار با دری بسته روبرو می شدم که مسئله عدم بودجه را پیش می کشیدند اما اخیرا به دنبال پییگری مجدد به معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفتند که به دستور رئیس جمهوری بودجه بیمه وصول شده و ما می توانیم ثبت نام کنیم.
او ادامه می دهد: فرایند را به خوبی سپری کردیم اما تامین اجتماعی همراهی نمی کند و می گوید که پرونده زیاد است منتظر نتیجه تهران هستیم! اما اداره کل میراث فرهنگی به سرعت فرایند ما را سپری کرد.
این هنرمند جوان سیستان و بلوچستانی با تاکید بر این که در زمینه هنر و صنایع دستی حمایت جدی دولت لازم است، می گوید: امیدوارم مانند دولت قبلی که در زمینه بیمه همراه هنرمندان بود، دولت جدید هم این حمایت را داشته باشد و هنرمندان را خصوصا در مناطقی مانند سیستان و بلوچستان مورد توجه قرار دهد.
او اضافه می کند: اگر دولت جدید توجهی نداشته باشد و مسئله بیمه را جدی نگیرد حتی همین همت و حمایتی هم که از ما شده روی زمین خواهد ماند و ما ناکام می مانیم لذا تقاضای من این است که خدمات بیمه در دولت اقای پزشکیان هم مورد حمایت باشد.
واعظی سربری که در حیطه تولید زیورآلات مخصوص زنان بلوچستان و سیستان فعالیت می کند، نسبت به لزوم اعطای تسهیلات و کمک به جذب سرمایه در گردش تاکید می کند و می گوید: بیمه برای تداوم فعالیت هنرمند ضروری است، بازنشستگی و خدمات درمانی ان ارزشمند است و حداقل حمایتی است که می توان از هنرمندان واقعی صنایع دستی داشت.
بیمه ضرورتی غیرقابل انکار است
به سراغ مدیرکل سیستان و بلوچستان می رویم تا از وضعیت هنرمندان و بیمه آنها و فرایند آن مطلع شویم.
محمدهادی طهرانیمقدم با اشاره به مسئله بیمه و اهمیت آن می گوید: حمایت و پوشش بیمه ای صنعتگران یک ضرورت غیرقابل انکار است که اجرای کامل آن علاوه بر تقویت روحیه پیشکسوتان و چهره های نام آشنای این عرصه، موجب ورود نسل جدید و قشر جوان و نوجوان می شود و گام موثری در معرفی و زنده نگهداشتن صنایع دستی در نقاط مختلف کشور و به ویژه در استان سیستان وبلوچستان محسوب می شود.
او با تاکید بر این که دایر شدن بیمه برای صنعتگران بارقه های پر فروغی از امید را در دل آنها روشن کرد، می گوید: بیمه نشان دهنده عزم و اراده جدی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و مقام عالی وزارت در حمایت از هنرمندان صنایع دستی بود که با جدیت پیگیری شد و به فضل الهی نیز ماحصل آن تقویت انگیزه صنعتگران و خانواده های آنها برای گام نهادن در این مسیر بود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به این که در حال حاضر ۷۰۹ نفر از صنعتگران استان سیستان و بلوچستان دارای بیمه تامین اجتماعی فعال و دایر هستند، تصریح می کند: پس از اقدام تحسین برانگیز وزارت میراث فرهنگی مبنی بر ابلاغ بیمه هنرمندان صنایع دستی، پیش بینی می شود که صنعتگران میل و اقبال بیشتری برای نام نویسی بیمه تامین اجتماعی داشته باشند و سال ۱۴۰۳ شاهد رشد چشمگیر بیمه شدگان در سیستان و بلوچستان باشیم.
او با اشاره به این که ۴۰۰ هنرمند صنایع دستی نیز از طریق صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر دارای این بیمه هستند و از مزایای بازنشستگی آنها بهره مند خواهند شد، یادآور می شود: با توجه به اینکه سیستان وبلوچستان دارای تنوع زیادی در حوزه صنایع دستی است و بسیاری از صنعتگران نیز نان آور خانه و سرپرست خانوار هستند نیاز داریم تا هنرمندان و صنعتگران این استان به طور ویژه ای دیده شده و مورد حمایت قرار بگیرند چرا که تعداد زیادی از بیمه شدگان سابق به دلیل عدم توانایی در پرداخت حق بیمه ماهیانه و علیرغم میل باطنی خود ناچار به قطع بیمه شده اند.
طهرانی مقدم تاکید می کند: حال که شاهد اقدام ارزشمند وزارت میراث فرهنگی بوده ایم نیاز است تا دولت نیز به طور کامل این طرح را مورد حمایت قرار داده و با تخصیص اعتبارات مورد نیاز و ارائه مشوق های ویژه، هنرمندان صنایع دستی را که سفیران هنر، تاریخ و آثار ارزشمند این کشور هستند را زیر چتر حمایتی خود قرار دهد.
از سازمان تامین اجتماعی چه خبر؟
اما مقوله مهمی که در این زمینه مطرح شده است موانع موجود در سازمان تامین اجتماعی است، خصوصا در زمینه فرایندهایی که باید هنرمندان سپری کنند. این مقوله را نیز از طهرانی مقدم پرس و جو کردیم و او در پاسخ به سوال میراث آریا تصریح میکند: در این میان باید سازمان تامین اجتماعی نیز مسیر نام نویسی صنعتگران را هموار کند و این مهم در نمایندگی استان ها و شهرستان ها نیز ابلاغ شود و نباید کار به گونه ای پیش برود که یک هنرمند آن قدر درگیر بروکراسی های اداری شود که دیگر تمایلی به نام نویسی و فعال کردن بیمه خود نداشته باشد.
او خاطرنشان کرد: سیستان و بلوچستان به دلیل شرایطی که دارد می توان گفت بخش عمده از صنعتگران استان را بانوان تشکیل می دهند که این مهم گامی موثر و ارزشمند در راستای حمایت از زنان و بانوان این سرزمین محسوب می شود.
انتهای پیام/
نظر شما