علیاکبر پاک، کارشناس ارشد میراثفرهنگی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد در یادداشتی نوشت: استان کهگیلویه و بویراحمد با نگه داشتن زندگی عشایری و جاذبههای طبیعی از ظرفیت مناسبی برای جذب گردشگر برخوردار است. گردشگری عشایری ابزاری مناسب برای احیای نواحی عشایری و توسعه گردشگری در یک منطقه است.
یکی از جاذبههای بسیار مهم در مناطق عشایری جاذبههای گردشگری است که میتواند در توانمندسازی جوامع محلی نقش بسزایی داشته باشد. ویژگی فرهنگ ایلی بیشک یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در جذب گردشگران مختلف ایرانی و خارجی در مناطق عشایری است. آدابو سوم، موسیقی و صنایعدستی (قالی، گبه، گلیم) از ویژگیهای زندگی عشایری کهگیلویه و بویراحمد است که مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی است.
۵۵ درصد دام، ۲۷ درصد عرصههای زراعی، ۱۷ درصد باغها و تولید ۵۴ درصد گوشت قرمز استان در اختیار جامعه عشایری است. ۷۰هزار نفر از جمعیت ۷۲۰ هزار نفری استان، عشایر هستند که این میزان جمعیت از شش ایل بومی، دو طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از ۱۱۱۰ تش (اولاد) شکل گرفته است.
عشایر استان در کنار نوع زندگی، تولیداتی مانند روغن، کره، دوغ، شیر، ماست، گوشت قرمز و صنایعدستی دارند که هموراه بهعنوان سوغات محلی کهگیلویه و بویراحمد مورد توجه گردشگران قرار می گیرد.
آبوهوای مفرح در مناطق مختلف این استان در فصول مختلف سال در کنار زندگی ساده خانوارهای عشایری با لباسهای محلی، گویشهای ترکی و لری و آیینهای خاص از جذابیتهای گردشگری عشایری در استان است.
در کهگیلویه و بویراحمد مناطق عشایری با طبیعت بکر و زندگی سنتی مردم فصت خوبی برای رونق صنعت گردشگری است که با ایجاد کمپهای گردشگری و فراهم کردن زمینه فروش غذاهای محلی و عرضه خوراکیهایی مانند کشک، آجیل محلی، عسل، سبزیهای خشکشده میتوان در مناطق عشایری درآمد ایجاد کرد تا ضمن فروش محصولات اهالی، بدون پرداختن بهای حملونقل گردشگران هم حلاوت مصرف غذاها و خوراکیهای ارگانیک با قیمت مناسب را تجربه کنند.
رونق گردشگری در مناطق عشایرنشین میتواند بستری برای فروش دستیافتهها و صنایعدستی عشایر کهگیلویه و بویراحمد مانند مهر و میخک که بهصورت دستبند، گردنبند، انگشتر درستشده، گلیمهایی که بهصورت تابلو فرش تهیهشده و سبدهایی که بهصورت حصیری در اندازههای مختلف تولید میشود، فراهم کند.
تجربه زندگی چادرنشینی در قالب تورهای گردشگری آن چیزی است که بسیاری از ایرانگردان و حتی جهانگردان پسامدان دوست دارند و در حقیقت این تجربه یک حس نوستالژیک قوی را برای گردشگران تداعی میکند. به همین دلیل این شاخه از گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد نیازمند توجه برای تقویت زیرساختهاست.
مناطق عشایری تمام ساعتهای شبانهروز زیباییهای خاص خودش را دارد بهطوریکه صدای آواز پرندگان، خوردن یک صبحانه سنتی با کره، تخممرغ محلی، عسل، دوغ، نان تیری در صبحگاهان، کوهپیمایی در طبیعت، عبور در کنار پوشش گیاهی متنوع از جمله بلوطهای سربه فلک کشیده در میانه روز، پا گذاشتن در آب خنک چشمه در هنگامه ظهر و مشاهده آسمان پرستاره و نورافشانی ماه در سکوت شبانه تجربهای بینظیر از تابستانگردی به گردشگران در این مناطق میبخشد.
وجود زیرساختهایی چون جاده آسفالت، برق و آنتن (GSM) روستایی در کنار طبیعت زیبای بهاری در اوج گرمای تابستان، مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد را میتوان به یکی از مقاصد مهم طبیعتگردی کشور تبدیل کرده است.
استان کهگیلویه وبویراحمد با طبیعت بکر، جاذبههای متنوع و مردمان مهمان نواز، پتانسیل بسیار بالایی برای تبدیلشدن به یکی از قطبهای گردشگری ایران را دارد. با سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری، تبلیغات مناسب و توسعه گردشگری پایدار، میتوان از این پتانسیل به نحو احسن استفاده کرد و استان کهگیلویه و بویراحمد را به یکی از مقاصد محبوب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرد.
بنابراین با یک برنامهریزی بلندمدت میشود از ظرفیت بالای گردشگری عشایری برای توسعه همهجانبه استان کهگیلویه و بویراحمد که جز استانهای کمبرخوردار کشور است، استفاده شود.
انتهای پیام/
نظر شما