میراث آریا: یکی از مهمترین عللی که باعث میشود، برنامههای فرهنگی و هنری در بناهای تاریخی برگزار شود، جذب گردشگر است. به طور معمول مراسمهای بزرگ فرهنگی و هنری در سالنهایی که برای این کار اختصاص داده شدهاند، برپا میشوند که این روزها بسیاری از سالنهایی که برای این مراسمها تعبیه نشدند نیز در این امر مشارکت میکنند.
اما چند سالی است که برخی مراسمها از قبیل کنسرت و نمایش در مکانهای تاریخی و در دل بناهای تاریخی که قدمت بالایی هم دارند، اجرا میشوند و اتفاقا با استقبال خوبی هم از سمت مخاطبان مواجه میشود. این الگو چند سالی است که در ایران هم اجرا میشود تا جایی که کنسرت علیرضا قربانی در تخت جمشید و تعدادی نمایش و کنسرت نمایش نیز در کاخ سعدآباد و نیاوران اجرا شد.
در این گزارش لزوم چرایی برگزاری مراسمهای مهم فرهنگی و هنری در بناهای تاریخی مهم دنیا را بررسی میکنیم.
مزایای برگزاری کنسرت و نمایش در اماکن تاریخی
اینکه برخی آثار فرهنگی و هنری در مکانهای تاریخی مهم دنیا برگزار میشوند دارای ابعاد مختلفی است. اگر بخواهیم مزایا و معایب این اجراها را بررسی کنیم بیشتر از معایب، به مزایا میرسیم.
بکر بودن محیط اجرا، ارتباط بهتر با مخاطبان، نبود ایرادهای فنی در این اجراها، نبود هزینههای گزاف سالنها، تعداد بیشتر صندلیها به نسبت سالنها و شناساندن بیشتر و بهتر بنای تاریخی به مردم و گردشگران، از مواردی است که برای برگزاری اجراها در بناهای مهم تاریخی ذکر شده است.
ضعف بزرگ برگزاری کنسرت و نمایش در اماکن تاریخی
یکی از بزرگترین معایبی که بر سر راه برگزارکنندگان کنسرت و نمایش در فضای باز بناهای تاریخی وجود دارد، سرد بودن هوا در نیمه دوم سال است که دست مجری کنسرتها را برای اجرا میبندد چرا که امکان مسقف کردن این فضاها وجود ندارد.
برگزاری کنسرت و نمایش در مکانهای تاریخی ایران
برخی بناهای تاریخی در ایران که تا به حال اجراهایی در آنها برگزار شده است، ایوان عطار کاخ سعدآباد، موزه آشپزخانه کاخ سعدآباد، کاخ نیاوران، طبیعت مجموعه سعدآباد و ... بوده است. این موضوع در سایر کشورهای دنیا نیز مرسوم بوده است. کشورهایی مثل ایتالیا، فرانسه، یونان، روسیه، مکزیک، قاهره و ... نیز در بناهای مهم تاریخی شان اجراهایی را برگزار کردند.
کولوسئوم در ایتالیا
کولوسئوم یکی از جاذبههای توریستی شهر رم است که بیشتر از اینکه ورزشگاه باشد، آمفی تئاتر است. قسمت جنوبی آن محل مناسبی برای برگزاری موسیقی، حتی سبک راک است. استیون تایلر خواننده گروه اروسمیث، آندره بوچلی و التون جان از خواننده هایی بودند که در این سالن اجرا داشتند. در سال ۲۰۰۳ پاول مک کارتنی در این سالن با ۴۰۰ صندلی کنسرت اجرا کرد که یکی از بهترین کنسرت های اجرا شده در این مکان شد.
میدان سن مارکو در ایتالیا
میدان سن مارکو یکی از زیباترین میدانهای جهان و از مهمترین جاذبههای ونیز است. کنسرت گروه پینک فلوید در سال ۱۹۸۹ در این مکان تاریخی برگزار شد.
سیرکوس ماکسیموس در ایتالیا
سیرکوس ماکسیموس در اصل یک ورزشگاه بزرگ بود که مراسم های روم باستان در آن برگزار میشد. این ورزشگاه در درهای میان تپههای اوینتین و پالاسیوم قرار دارد که در گذشته کنسرت هایی نیز در آنجا برگزار شده است.
در این مکان تاریخی با معماری بی نظیر ۱۰ کنسرت مهم برگزار شده است. در سال ۲۰۰۵ کنسرت گروه موسیقی لایو ۸ و در سال ۲۰۱۴ کنسرت گروه انگلیسی جنسیس به همراه درامر مشهور فیل کالینز و رولینگ استون برگزار شده است. این کنسرت بیش از ۵۰۰ هزار نفر مخاطب داشته است.
برج ایفل فرانسه
برج ایفل در شهر پاریس علاوه بر جاذبه توریسی بنا، سالن کنسرتی با معماری زیبا دارد. اجرای ژان میشل ژار در سال ۱۹۹۵ برگزار شد که ۱.۲ میلیون نفر مخاطب داشته است. به تازگی در برج ایفل کنسرت هایی از: دیوید گتا، گروه موسیقی میوز (گروه راک انگلیسی)، جاستین بیبر و آلانیس موریست، برگزار شده است.
اودئون هرودس آتیکوس در یونان
آمفی تئاتر باستانی اودئون هرودس آتیکوس در لبه جنوبی آکروپلیس قرار دارد که در سال ۱۹۶۲ کنسرت فرانک سیناترا در این مکان برگزار شد. فو فایترز (Foo Fighters)، دیانا رز، یانی، جترو تال، التون جان و آندره بوچلی در این بنا اجرا داشتند. همچنین دو اجرای موسیقی اپرا توسط لوچانو پاواروتی نیز در این جا برگزار شده است.
میدان سرخ مسکو در روسیه
یکی دیگر از بهترین سالنهای کنسرت، کاخ بزرگ کرملین و مقبره رهبر شوروی سابق، ولادیمیر لنین واقع در میدان سرخ شهر مسکو، روسیه است. در این مکان تاریخی کنسرت گروه های موسیقی بزرگی مثل پاول مک کارتنی، پلاسیدو دومینگو، راجر واترز از گروه پینک فلوید، دی جی تی تییستو و رد هات چیلی پپرز اجرا شده است.
چیچن ایتزا در مکزیک
بنای تاریخی چیچن ایتزا در شبه جزیره یوکاتان مکزیک واقع شده که ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح ساخته شد و یکی از معدود ساختارهای روی زمین در آمریکای شمالی به شمار می رود. در این مکان تاریخی شگفت انگیز در سال ۲۰۰۸ کنسرت ستاره اپرا پلاسیدو دومینگو برگزار شد و بعد از آن التون جان در اینجا اجرا داشته است. چیچن ایتزا جزو میراث جهانی یونسکو است.
هرم گیزا در قاهره
هرم گیزا در مجموعه اهرام مصر باستان قرار دارد. گروه موسیقی گریتفول دد یا Grateful Dead و سپس فیل لِش در اهرام ثلاثه مصر کنسرت برگزار کرده است. این هنرمند اظهار داشته که در این مکان تاریخی منحصر به فرد یک تجربه فوق العاده را کسب کرده و در طول اجرای وی یک ماه گرفتگی کامل رخ داده است. همچنین در این مکان در سال ۲۰۰۱ استینگ و در سال ۲۰۱۵ نیز یانی به اجرای کنسرت پرداختند.
تفاوت میان استفاده از بنای تاریخی در ایران با کشورهای دیگر دنیا
اغلب این بناها در کشورهای دنیا بیشتر برای فضای آمفی تئاتر طراحی شده بودند و به خودی خود برای تبدیل آن به سالن کار بزرگی انجام نداده بودند. اما در ایران و برای برگزاری کنسرت و نمایش از محوطههای بیرونی کاخ سعدآباد و کاخ نیاوران و همچنین محوطه بیرونی تخت جمشید بهره بردهاند که چنین فضاهایی از قبل برای برگزاری کنسرت طراحی نشده بوده و انگار که با اجرای خواننده یا بازیگر در این مکانها، مخاطب به شکل واقعیتری به دل تاریخ میرود.
انتهای پیام/
نظر شما