بناهای تاریخی گیلان باید از پوشش دستگاه‌های اجرایی خارج شود

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان در خصوص آثار ثبت شده جهانی استان گفت: هم اکنون سه اثر شاخص در گیلان ثبت جهانی شده و پیشنهادهای دیگری هم در این باره ارائه شده است.

به گزارش میراث‌آریا، ولی جهانی گفت: شهرک تاریخی و مشهور ماسوله که در شرف ثبت جهانی قرار دارد و هیئت‌های باستان‌شناسی مشغول کار در این منطقه هستند، تی تی کاروانسرا و سه سایت از جنگل‌های هیرکانی نیز از جمله اثار ثبت جهانی به شمار ‌می‌روند. سایت‌های جنگل‌های هیرکانی در منطقه لیسار تالش، سیاه رودبار شهرستان رودبار و گشت رودخان شهرستان فومن واقع شده‌اند و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جلب و جذب می‌کنند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان تصریح کرد: روستای قاسم آباد سفلی در شهرستان رودسر هم تنها روستای ایران است که در فهرست آثار جهانی ثبت شده است و بعد از این ثبت، ۷۰۰ تا ۸۰۰ هنرمند در این روستا در خانه‌های خود صنایع‌دستی تولید می‌کنند که طرفداران زیاد دارد. قاسم آباد سفلی، تنها روستایی که سه موضوع مردم‌شناسی، صنایع‌دستی و خلاقیت‌ها در این منطقه وجود دارد.

او با اشاره به استعدادهای فراوان گیلان در آثار تاریخی و طبیعی درباره آثار تاریخی استان اظهار کرد: حدود ۵۲۰۰ اثر تاریخی در استان داریم و بالغ بر یک هزار جاذبه گردشگری که قابلیت بازدید دارند و نزدیک به ۳۰ هزار فعال حوزه صنایع‌دستی در سراسر استان فعالیت می‌کنند.

جهانی با اشاره به این که طی سه سال گذشته یکی از تلاش‌های همکاران در میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان احیای فرهنگی گذشته مانند برگزاری جشنواره‌ها در مناطق شهری و روستایی بوده است، افزود:  نزدیک به ۵۰۰ جشنواره طی همین مدت در استان گیلان و تهران برگزار کردیم که یک نمونه آن جشنواه خیکی پنیر که مربوط حوزه دامداری منطقه البرز است و سابقه‌ای سه هزار ساله دارد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان  تصریح کرد: در حوزه‌های عمران و توسعه‌ای ۲۸۷ پروژه  افتتاح و نزدیک به ۵۵۰ موافقت اصولی در راستای گردشگری، صنایع دستی و میراث‌فرهنگی صادر شد  که بخش عمده‌ای تبدیل به پروژه‌های سرمایه‌گذاری شده است.

شناسایی بناهای تاریخ شاخص در استان گیلان

جهانی یکی از اقدامات شاخص همکاران میراث فرهنگی که برای اولین بار در استان گیلان انجام شد، مرمت اغلب بناهای شاخص و تاریخی استان مانند ساختمان شهرداری رشت عنوان کرد و گفت: نتیجه این اقدام هتل قدیمی ایران جنب ساختمان شهرداری و ساختمان پست در میدان شهرداری رشت هم در دست مرمت هستند.

او اظهار کرد: کاخ موزه انزلی، ساختمان امجد در تالش، ساختمان محمد تقی صوفی در املش، بنای حکیم نظامی در آستارا، بنای یاد بود کاشف السلطنه در لاهیجان که بخش عمده‌ای تبدیل به موزه شده‌اند و یا در حال رایزنی برای این منظور هستیم.

جهانی یادآور شد: تعدادی از بناهای میراث استان که در اختیار اداره‌کل میراث فرهنگی بود، برای اولین بار در اختیار بخش خصوصی قرار گرفت و با ورود بخش خصوصی رونق اقتصادی و اشتغال فعال‌تر و بخش گردشگری گسترش یافته است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان افزود: از سوی دیگر نزدیک به سه هزار هنرمند صنایع‌دستی شناسایی و کددار شدند و زیرنظر اداره‌کل برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری و صنایع‌دستی بیش ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه برای هر دو بخش سرمایه‌گذاری و صنایع‌دستی اختصاص داده شد. در همین راستا نزدیک به ۵۰۰ نفر هنرمند را بیمه تأمین اجتماعی شداند و این کار امسال هم دنبال خواهد شد.

نخستین رویدار استارت‌آپی گردشگری که پوستر آن چاپ و در دفتر استاندار رونمایی شد

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان بیان کرد: سال گذشته همایش سرمایه‌گذاری با حضور شهرداران در استان گیلان برگزار شد که خیلی به ما و استان کمک کرد و در این راستا بخش بزرگی از سرمایه‌گذاری‌ها تبدیل به فرصت شدند. کارهای اولویت انجام شده است و ان‌شاءلله تا هفته اول اسفندماه این رویدار استارت‌آپی برگزار شود.

جهانی گفت: از سوی دیگر با همکاری بخش خصوصی در زمینه مرمت آثار تاریخی و گردشگری باایده‌های نو براساس فراخوان در راستای برگزاری یک همایش در بهمن ماه امسال هستیم که همایش استارت‌آپی گردشگری هم در قالب همایش می‌تواند به استان در بخش‌های اقتصادی و گردشگری کمک کند.

گردشگری گیلان مورد رضایت ما و مسئولان نیست

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان متذکر شد: در بحث گردشگری گیلان مورد رضایت ما و مسئولان نیست. در هر تعطیلی که اتفاق می‌افتد ۶ تا ۷ میلیون مسافر به استان می‌آیند که زیر ساخت‌های مناسب گردشگری برای این حجم جمعیت وجود ندارد. ما ۵۰ هزار تخت در استان داریم و ۳۶۰۰ تأسیسات گردشگری در سراسر استان موجود است، که بخش عمده آن‌ها  به خانه مسافرهای مربوط می‌شود و ۲۶۰۰ خانه مسافر زیر نظر میراث فرهنگی فعالیت دارند.

او ادامه داد: یکی از مشکلات کنونی ساحل این است و طرحی که از قبل قرار بود که اجرایی شود و آن هم میراث فرهنگی به عنوان دبیر طرح‌های ساحلی به خصوص در فصل تعطیلات رسمی بخش‌های گردشگری ساحلی به بخش خصوصی واگذار شود. به عنوان نمونه طرح ستاره دریا در چمخاله لنگرود و محدود اطراف آن در اختیار سرمایه‌گذار برای دوره‌ای کوتاه مدت قرار گیرد تا ساحل و پلاژهایی درست و نگهداری و مردم به شایستگی از این امکان خدادادی استفاده کنند و طرحی تهیه و به وزارت گردشگری ارایه شد.

جهانی تصریح کرد: طرح‌های دیگری مانند ماسوله است که مدیریت شهری با همکاری میراث فرهنگی این شهرک تاریخی و خانه‌ها کددار شده‌اند و هزینه‌ها و نرخ‌های خانه‌های مشخص، بازارچه‌های ناهمگون جمع‌آوری و به داخل مغازه‌های رفته‌اند و مدیریتی وجود دارد و هر اقدام زیر نظر میراث و شهرداری است. مقرر شده است تا در نزدیکی شهرک یک مکان به عنوان توقفگاه خودروها احداث و اتوبوس‌هایی تأمین و گردشگران را تا پای شهرک هدایت کند.

همه روستاهای گیلان استعداد گردشگری دارند

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی افزود: اعتقاد ما بر این است که همه ۲۵۰۰ روستای سراسر استان گیلان ظرفیت گردشگری را دارا هستند و همه این‌ها آخر هفته مهمان دارند. واقعیت این است که گردشگری وقتی وارد استان گیلان می‌شود او ما را هدایت می‌کند.

بنا به گفته جهانی، موضوع توسعه گردشگری و نظارت و کنترل آن باید بر عهده دهیاران باشد و بدانند چه کسانی وارد روستا می‌شوند و نظافت روستا رعایت و نرخ‌های اقامتگاه‌ها مشخص و نوعی نظم و نظارت بر روستا در حوزه گردشگری استوار باشد. در همین عرصه، مکاتبات با فرمانداران و جلساتی با مدیران دستگاه‌های مرتبط ۲۷ دستگاه و … برگزار و مسائل حوزه گردشگری و حفظ آثار تاریخی و طبیعی تبیین شد.

او یادآور شد: روستای حلیمه جان در رودبار که منطقه گردشگری زیبایی است در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است و کاملاً تحت مدیریت، زباله‌ها هدایت و نظافت منطقه رفایت و با کمک شورای تأمین شهرستان و فرماندار وقت هرجا مسافر نمی‌تواند بساط کباب راه‌اندازی کند و در این روستا یک ورودی تعریف شده و مسافران باید در کنار استخر از امکانات در نظر گرفته شده استفاده کنند که با خود رونق اقتصادی و اشتغال به دنبال داشته است.  این طرح به تمام فرمانداران ابلاغ و درخواست شد تا به بخشداران و دهیاران نیز اطلاع‌رسانی و نظارت شود و مدیریت گردشگری که اقتصادی است را برعهده بگیرند.

۱۵ هزار خانه مسافر غیرمجاز در استان فعال است

جهانی اعلام کرد: در حال حاضر ۱۵ هزار خانه مسافر غیرمجاز وجود دارد که عملاً امکان کنترل بر آن‌ها نیست و لذا دهیاران به خاطر روستا و منافع آن وارد این حوزه بشوند و با همکاری و مشارکت در این بخش امورات مربوطه را مدیریت کنند.

به گفته او، مسافر نباید هر جا دلش خواست برود چرا که جنگل هیرکانی و مناطق رویش گیاهان با رویش دوره‌ای خاصی در طول سال نیاز به حفاظت و مراقبت دارند و حضور مسافران و گردشگران در شهر و به ویژه در روستاها بدون مدیریت به این حوزه آسیب‌های جدی وارد می‌سازد و نیازمند کمک همه دستگاه‌های مرتبط است.

گیلان استانی تاریخی و طبیعی است


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان ادامه داد: در این سال‌ها موزه‌های استان تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است که به عنوان نمونه موزه رشتی دوزی و یا خواست مردم تالش در خصوص کاخ سردارجنگل تالش و تبدیل آن به موزه باستان‌شناسی است که نیازمند کمک فرماندهی سپاه در این رابطه است. همچنین با فرماندهی وقت سپاه تفاهم‌نامه‌ای امضا شد که ساختمان فوق به موزه باستان‌شناسی شود و نزدیک به دو میلیارد تومان هزینه کرده‌ایم و فرمانداران تالش و فرمانده سپاه ان‌شاء‌الله در این راستا و توسعه گردشگری و رونق اقتصادی کمک کنند.

به گفته جهانی، هم اکنون بناهایی داریم که در اختیار دستگاه‌های دولتی است که اگر از زیر پوشش دستگاه‌ها خارج شود بیش از هشت هزار شغل ثابت در گیلان ایجاد خواهد شد. به عنوان مثال: شیلات کیاشهر شهرکی ۱۵۰ ساله در هشت هکتار و ۳۰ ساختمان قدیمی در اختیار دارد و اغلب فیلم‌های سینمایی مثل: خاتون و غورباغه در این منطقه تولید شده است می‌تواند استعداد خوبی در حوزه فرهنگ و هنر و میراث فرهنگی شهرستان آستانه و استان باشد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان خاطرنشان کرد: هم اکنون ۵۰ تقاضای سرمایه‌گذاری در میراث‌فرهنگی و گردشگری موجود است که بر اثر بروکراسی اداری امکان بالفعل کردن‌شان نیست و تعدادی از دستگاه‌های اجرایی بناهای تاریخی را نه مرمت می‌کنند و نه آن که در اختیار می‌گذارند تا زمینه سرمایه‌گذاری و اشتغال و گردشگرپذیری فراهم آید، برای مثال، ساختمان جهاد کشاورزی در میدان فرهنگ رشت که اولین ساختمان گونی‌بافی استان در این ناحیه بوده و جهاد نه واگذار و نه مرمت می‌کند و به کسی هم اجازه بازدید نمی‌دهد. حداقل ۱۰ جلسه گذاشته‌ایم و با استانداران اسبق مطرح شد و اعلام شد که ابزار کشاورزی قدیمی گیلان در این بناها در حال نابود شدن است.

او یادآور شد: آنچه از تپه مارلیک استخراج شد، ۳۵۰۰ سال پیش در این ناحیه سوزن تولید می‌‍شد و همین مکان به بخش خصوصی داده شود تا آنجا را مرمت کنند و در کنار آن کار اقتصادی محدود انجام شود. از سویی همین مشکل را در سایر بناهای تاریخی داریم  که به سازمان بازرسی استان برای پیگیری موضوع نامه‌زده شد و  دکتر حق‌شناس استاندار گیلان قول دادند که این کارها در آینده دنبال و انجام شود. ساختمان هواشناسی، دادگستری و … از جمله بناهایی هستند که با مرمت و سرمایه‌گذاری و حفظ آن‌ها می‌توان مشاغلی مفید و مؤثری در این مکان‌ها ایجاد کرد و بهترین نواحی برای گردشگری است. تعامل خوبی با دستگاه‌ها داریم و با ۲۷ دستگاه در صنایع دستی و گردشگری و میراث کار می‌کنیم  ولی ارتباطات خیلی ضعیف است.

جهانی گفت: متأسفانه یک مجوز موافقت اصولی تا به ثمر برسد یک تا دو سال طول می‌کشد و اگر وامی را پس از موافقت اصولی درخواست شود، دو تا سه ماه زمان نیاز دارد که این رویه مناسب نیست. جالب آن که، همه این‌ها در راستای دولت الکترونیک حرکت می‌کنند ولی، در درون  دستگاه‌ها  معطل می‌ماند که در این راستا هماهنگی‌های لازم  با استاندار درحال جواب‌گیری خوبی هستیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان عنوان کرد: ۳۲۰ نفر پرسنل داریم و در تنها ساختمان میراث حوزه روستایی نزدیک به ۶۰ نفر نیرو اشتغال دارند. همکاران میراث فرهنگی استان در ستاد در شش ساختمان مستقر هستند و یگان حفاظت ما ۱۷ کیلومتر در خمام یا چهار معاون مستأجر جهاد کشاورزی هستیم.

او گفت: پیش از این برنامه‌ریزی شده بود که ساختمان بلوار شهید انصاری تخریب و در ساختمان جهاد مستقر شویم و بنا جدید متناسب ایجاد شود. در گذشته شورای برنامه‌ریزی استان مصوب نشد که این کار صورت گیرد و بزرگ‌ترین مشکل برای اداره کل نداشتن ساختمان مناسب است در حالی که هر روز ارباب رجوع زیادی داریم.

به گفته جهانی، باید از طریق مولدسازی ساختمان مناسب و در شان داشته باشیم که ان‌شاء‌الله با همکاری جهاد کشاورزی این مهم عملیاتی شود.

انتهای پیام/

کد خبر 1403100600347
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha