گردشگری خوراک فرصتی به سمت توسعه پایدار

رشت به‌دلیل عطر بومی غذاهای محلی مادربزرگان روستاهای گیلان از سال ۹۴ در کنار شهرهای آدلاید استرالیا، بارسلونای اسپانیا، برگن از نروژ، بوداپست مجارستان، دیترؤیت آمریکا، لیورپول انگلیس، رم از ایتالیا، مونته ویدئوی اروگوئه، سالوادور برزیل، سنگاپور و۲۲ شهر دیگر از ۴۶ کشور جهان به عضویت شبکه شهرهای خلاق جهان درآمد.

مرجان نعمتی صبا، فعال رسانه‌ای به مناسبت روز رشت در یاداشتی نوشت: گردشگری یکی از مهمترین رویکردهای ملل مختلف به منظور توسعه پایدار است. از این رو، توجه بیشتر به انواع گردشگری می‌تواند نقش مهمی در اقتصاد بازی کند. ایران نیز، از جنبه‌های تاریخی و فرهنگی، مقصد گردشگری مهمی در منطقه است. اصطلاح گردشگری غذا، گونه‌ای از گردشگری را معرفی می‌کند که مواد غذایی را یکی از انگیزه‌ها برای سفر به شمار می‌آورد.

گردشگری غذا با ایجاد کسب و کار و استفاده بهینه از منابع می‌تواند به عنوان سفری به مقصدی برای اهداف فرهنگی با تجربه‌های منحصربه فرد و غذاها در آن مقصد تلقی می‌شود. غذا از مهم‌ترین عوامل در تصمیم‌گیری گردشگران برای سفر به مقصدی خاص است. غذاهای محلی استان گیلان از تنوع بالایی برخوردار هستند و به حدی نوع غذاهای ارائه شده آن زیاد و گوناگون است که می‌توان آن را یکی از پرچم‌داران صنعت غذایی ایران برای بخش توریست و گردشگری کشورمان تلقی می‌شود.

شاید کمتر کسی باشد که با شنیدن نام رشت خاطرات غذاهای خوش و عطر طعم آن در ذهنش مرور نشود. آوازه و شهرت این غذاها نه تنها در ایران بلکه در جهان شنیده شده. وقتی نام گیلان و در کنار آن رشت به میان می‌آید در کنار تاریخ با اصالتش، آداب و رسوم و مردمان مهمان نوازش عطر و طعم بی‌نظیر غذاهای محلی آن خاص‌تر جلوه‌گری می‌کند که نشان از درایت مردمان این خطه و هنرمندای آنان می‌باشد که چطور می‌توانند با تعداد محدود از محصولات طبیعی تنوع زیادی در انواع غذا محلی بوجود بیاورند.

آشپزخانه‌های گیلانی مملو از عطر غذاهای محلی است که سبب شده گردشگران خارجی پس از ورود به گیلان غذاهای محلی را در روستاها پرس و جو می‌کنند.

رشت به‌ دلیل عطر بومی غذاهای محلی مادربزرگان روستاهای گیلان از سال ۹۴ در کنار شهرهای آدلاید استرالیا، بارسلونای اسپانیا، برگن از نروژ، بوداپست مجارستان، دیترؤیت آمریکا، لیورپول انگلیس، رم از ایتالیا، مونته ویدئوی اروگوئه، سالوادور برزیل، سنگاپور و۲۲ شهر دیگر از ۴۶ کشور جهان به عضویت شبکه شهرهای خلاق جهان درآمد. دفتر یونسکو در پاریس روز دوشنبه ۹ نوامبر (۱۷ آبان۱۴۰۰) ۴۹ شهر جهان را به عنوان شهر خلاق خوراک انتخاب کرد که کرمانشاه هم به عنوان تنها شهر ایران در این فهرست قرار داشت.
یونسکو به‌عنوان سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی از سال ۲۰۰۴ شبکه شهرهای خلاق را با هدف قرار دادن خلاقیت و صنایع فرهنگی در مرکز برنامه‌های توسعه محلی و همکاری‌های بین‌المللی مطرح کرد.

شبکه شهرهای خلاق یونسکو، هفت حوزه خلاق صنایع‌دستی، هنرهای بومی، هنرهای رسانه‌ای، فیلم، طراحی، خوراک‌شناسی، ادبیات و موسیقی را پوشش می‌دهد. تقویت خلاقیت، تولید، توزیع و بهره‌مندی از محصولات و خدمات فرهنگی در سطح محلی، ترویج خلاقیت و بیان خلاقانه به‌ویژه در میان اقشار آسیب‌پذیر از جمله زنان و جوانان، افزایش دسترسی به زندگی فرهنگی و شرکت در آن و نیز بهرمندی از محصولات فرهنگی، تلفیق صنایع فرهنگی و خلاق همیشه یکی از جذابیت‌های سفر به گیلان آشپزخانه خوش آب و رنگ و پر و پیمانش بوده لذا تعریف مقاصد خوراک می‌تواند تعریف جدیدی در گردشگری خوراک باشد.

بر اساس این تعریف مسیرهای خوراک علاوه بر حفظ غذاهای محلی موجب احیای غذاهای محلی فراموش شده یا در حال فراموشی است.

۱۵ مسیر خوراک بطور کامل با تحقیق در خصوص غذاهای محلی موجود و رو به فراموشی تثبیت شده و بقیه مسیرها نوبت به نوبت معرفی می‌شوند.

رشت – انزلی: کته کباب، کباب ترش، میرزا قاسمی، آلو مسما، واویشکا، کال کباب، باقلاقاتق، غوره مسما

رشت- آستانه: لقد دموج، کولی بیج نان، گمج کباب، باقلا فسنجان، شیرین تره، سیرقلیه، کشتا

رشت - رستم آباد: قیصی خورشت، گزنه پلا، سیا خورشت، مرجو فسنجان، پلوکله پاچه، باقلاقاتوق با گوشت گوسفند، نان کولبا، نان کلانه

تالش- آستارا: حلوای سیاه، آش، دوغ، باسترما، لونگی، چغرتما

رشت- صومعه سرا – ماسال و شاندرمن؛ جگر خورشت، شیرین قلیه، کباب تالشی، سبزی کوکو، کوکوی گردو، قلیه گوشت و بره شوید خولی

فومن – ماکلوان - شفت: سنگ حلوا، آب تره، باقلا آش، سیرواویج، بستنی واویج، بستنی ماستی، نباتی، کلوچه فومن، نان روغنی، هفت بیجار، لاکو اربه دوشاب و بره شوید خولی

ماسوله: کوکوی گل پامچال، الاف خورشت، ننه قورمه، کوکوی پنیر، شامی ماسوله

سیاهکل– دیلمان: سس پیله، هلی آبه، پیازآب، ترش تره، لورتی

لاهیجان: نان کشتا، ته بریان، فسنجان دروغگو، سبز فسنجان، سیرترشی، واویشکای اردک

لنگرود – املش: ترش واش، خورشت آبکی، سیاه پلو، مربای بهارنارنج، کال کباب، شکم پهلو، ماهی مالاته

رودسر – اشکورات: پلاسرتره، پنیر دبیج، هالی آبه، شیرین تره، ترش تره با گوشت، گردبیج، ماهی مالا بیج، بادمجان کباب

منجیل – لوشان: سیرداغ، فسنجان با گوشت گوسفند، پیاز ابیجه، شیرینی بورساق، کال جوش، قیمه نثار، کباب گوسفندی، آش دوغ، پنیر کوزه‌ای

رودبار: جوزن تره، شامی رودباری، زیتون فرورده، سمنو، نان پنجه کش، مرجو خورشت

رشت- لشت نشا: ماهی مالا بیج، پیاز خورشت، دبیجا، ترش تره، فسنجان شیش انداز

انزلی – رضوانشهر: کپورآبه، فسنجان مرغابی، شورآبه، باقلا پخته، ترش آش، تک دوکوده، چگل پلو، خاله خاطر، ووز پته، اسپیه شیرینی، کولی قورابیج، فسنجان ماهی، مالاتا و شاه گردور برنامه‌های توسعه محلی اهداف شبکه شهرهای خلاق یونسکوست.

با توجه به اینکه رشت عنوان شهر خلاق خوراک یونسکو را دریافت کرده این استان به یکی از مقاصد بارز گردشگری غذا تبدیل شده است و به همین سبب مسیرهای خوراک می‌تواند موجب هدف بخشی به سفر این نوع از گردشگر فرهنگی باشد. نزدیک به ۳۰۰ غذای محلی در استان شناسایی شده‌ است که ۳۰ غذا در فهرست ملی کشور به ثبت رسیده و ۲۰ خوراک در مرحله ثبت قرار دارند.

ثبت جهانی نام رشت به‌عنوان شهر خلاق خوراک شناسی و اینک ایده‌های نویی چون تعریف مسیر خوراک گیلان نه تنها برای گستراندن عطر غذای مادربزرگان گیلانی در جهان است بلکه تلاشی برای حفظ شکوه اصالت های خودمانی این سرزمین است تا بیش از همیشه قوام یابد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403100900481
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha