به گزارش میراث آریا، محمود ابولی دیرستانی بیان کرد: پس از انجام پژوهشهای مردمشناسی، تحقیقات مربوط به تاریخ شفاهی و همچنین تشکیل تیمهای مطالعاتی حوزه اقتصاد گردشگری و برندینگ روستایی، نیمه دوم مردادماه سال ۱۴۰۳ و اوج گرمای تابستان، نخستین رویداد «نوروزگاه زراعی» به همت مردمان خلاق و جامعه محلی کوششگر روستای دیرستان برگزار شد.
دهیار روستای دیرستان افزود: پس از چند دهه فراموشی این میراث ناملموس فرهنگی، خوشبختانه با دغدغهمندی و مشارکت پژوهشگران، اراده جمعی مردم روستا و حمایت سازمانهای دولتی و دستگاههای اجرایی، رویداد آیینی مذکور که یک تجربه جدید در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری جزیره جهانی قشم و حتی کرانههای ساحلی منطقه خلیج فارس محسوب میشود، در قالب آیینهای سِوِندبافی، پَروِندبافی، کُلگِربافی، مُغ پازیدَن، جشنواره خوراک محلی، معرفی فرآوردههای میوه انبو(سپستان)، بادبادکهای انبو، فرآوردههای خرمای و نخلستانگردی، به صورت رسمی احیا و باززندهسازی شد.
او تصریح کرد: پس از اجرای موفقیتآمیز نخستین دوره از این جشنواره تابستانی و رویدادهای آیینی «نوروز زراعی»، با کوشش تیم مشاوران دهیاری و با همت کارشناسان مدیریت میراث فرهنگی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، این رویداد فرهنگی و گردشگری در دهم بهمن ماه ۱۴۰۳ به شماره ثبت ۱۰۳۳۵۹۷۸ در تقویم رسمی رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید.
دهیار روستای دیرستان دوره زمان برگزاری آیین تابستانی نوروزگاه زراعی دیرستان را طبق اطلاعات پرونده ثبتی این جشنواره در سامانه رویدادهای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری کشور، از «۲۹ تیرماه تا ۱۰مردادماه» هر سال اعلام کرد.
محمود ابولی هدف از ثبت ملی و برگزاری سالانه این رویداد آیینی در سطح محلی، را مواردی همچون «نجات اضطراری باغات و احیای نخلستانهای در حال نابودی»، معرفی وشناساندن «میراث ناملموس سازههای تاریخی و میراث آب» در این جزیره کم آب، باززندهسازی «دانش بومی باغداری سنتی» و تقویت «اقتصاد روستایی» دیرستان مبتنی بر «گردشگری کشاورزی و نخلستانگردی» برشمرد.
دهیار روستای دیرستان در پایان از همراهی و مشارکت ستودنی جامعه محلی و بزرگان این روستا، سازمان منطقه آزاد قشم به ویژه معاونت فرهنگی و مدیریت میراث فرهنگی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، ژئوپارک جهانی یونسکو، فرمانداری این شهرستان و همچنین اداره کل امور روستایی و شوراهای استانداری هرمزگان، در راستای همکاری و هم افزایی با جامعه محلی این روستای برای برگزاری و برندسازی این روستای تاریخی و تمدنی، قدردانی کرد.
روستای دیرستان از توابع بخش شهاب شهرستان قشم (از میان شماری افزون بر ۶۰ روستا در کل شهرستان دریایی قشم) بیش از ۵۰۰ خانوار و ۲۲۰۰ نفر جمعیت ساکن دارد و به عنوان «قلب سبزآبی جزیره جهانی قشم» شناخته میشود.
این روستای سرسبز ساحلی با دارا بودن اسکله گردشگری پرتردد کندالو به مقصد جزیره هنگام، همجواری با سه ژئوسایت از مجموع ۳۸ سایت ثبت شده در ژئوپارک جهانی یونسکو قشم( شامل خلیج دیرستان، اکوپارک حرا و کوه کالنگی)، دارای ۵ اقامتگاه بومگردی و سنتی، یک موزه مردمشناسی، یک خانه صنایع دستی و همچنین چندین واحد رستوران خانگی و محلی است که تجربه طراوت و خنکای باغات و نخلستانهای آن میتواند در فصول مختلف سال حتی در اوج گرمای فصل تابستان، پذیرای گردشگران دارای علایق ویژه به ویژه در حوزه طبیعت گردی، اگریتوریسم (گردشگری کشاورزی)، پرنده نگری، زمین گردشگری و گردشگری فرهنگی و آیینی باشد.
دیرستان با بهرهمندی از بیشترین تعداد نخلستان و باغات در کرانه ساحلی همجوار با فرودگاه بینالمللی دیرستان و همچنین سواحل همکرانه با جزیره گردشگری «هنگام»، در زمره یکی از بکرترین و جذابترین مقاصد توریستی و همچنین سرسبزترین روستاهای جزیره جهانی قشم محسوب میشود.
مردمان کشاورز و دریاورز روستای دیرستان در سالهای ترآبی و پرباران، محصولات باغی گوناگونی از قبیل انبه، انبو(سه پستان)، لیمو، موز، انجیر و زیتون( گواوا) را به روستاهای همجوار، برخی مناطق سرزمین اصلی در استان هرمزگان و حتی به عنوان محصولات سوغاتی، به مناطق شیخ نشین در حاشیه جنوبی خلیجفارس صادر میکردهاند.
انتهای پیام/
نظر شما