قلعه چالشتر شهرکرد؛ نماد معماری ایرانی اروپایی

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری گفت: قلعه چالشتر شهرکرد؛ نماد معماری ایرانی اروپایی است.

به‌گزارش میراث آریا، قدرت‌الله ولی‌زاده کاجی روز جمعه ۱۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۴ با اعلام این خبر تأکید کرد: مجموعه فرهنگی تاریخی قلعه چالشتر شهرکرد نمادی از تلفیق معماری ایرانی اروپایی با هنر حجاری (سنگ‌تراشی) و شامل دو عمارت مجزا مربوط به دوره قاجار است که سال ۱۳۲۳ هجری قمری در زمینی به وسعت ۸هزار مترمربع و با زیربنای ۳هزار مترمربع احداث شد.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری افزود: معماری قلعه چالشتر شهرکرد تلفیقی از معماری‌های مربوط به دوران قاجار، آمیخته با معماری اروپایی است که در آن ۴۰ ستون ایستاده از جنس سنگ و نقش‌برجسته‌هایی با هنر حجاری (سنگ‌تراشی) وجود دارد.

ولی‌زاده تصریح کرد: بنا بر گفته بزرگان چالشتر در قدیم، شواهد موجود و همچنین بر پایه بررسی عکس‌های هوایی دهه ۳۰، دورتادور چالشتر ۲۲ برج مُدَوَر با چهار دروازه در چهار طرف وجود داشته است.

او یادآور شد: قلعه چالشتر شهرکرد در گذشته سردر و دروازه‌هایی داشته که بسیاری آن‌ها از بین رفته و بازمانده‌های آن در روند توسعه کنونی شهر، در معرض آسیب قرار گرفته است.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: برج و باروی چالشتر از آجر و خشت ساخته شده است که شِش متر ارتفاع و سه متر عرض دارد و براساس گمانه‌زنی‌های انجام شده، قدمت آن می‌تواند مربوط به دوره صفویه باشد.

او گفت: اتاق‌های قلعه چالشتر با نقش‌هایی به سبک نقاشی لَندَنی و تلفیقی از هنر نقاشی ایرانی و اروپایی تزئین شده که این سبک نقاشی در دوره قاجاریه به اوج خود می‌رسد و شامل نقش‌های گل و گلدان، افسانه لیلی و مجنون، داستان بهرام گور، نقوش اسلامی مانند یوسف و زلیخا به‌همراه خط نوشته‌ای از آیه‌های قرآن است.

ولی‌زاده تأکید کرد: اِزاره‌های سنگی زیرزمین قلعه چالشتر شامل نقش‌های گیاهی، خوشه انگور، درختان انتزاعی، فرشتگان بالدار و گل و گلدان‌های برجسته است.

او افزود: نام قلعه چالشتر در متون مختلف مانند «مرآت البلدان ناصری» و «سفرنامه هانری رنه دالمانی، هنرشناس فرانسوی» آورده شده است.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: قلعه چالشتُر با کاشی‌های آبی فیروزه‌ای و سفید تزیین شده است و سقف اندرونی این قلعه به‌صورت قاب و پنجره‌های اتاق‌ها و درها با هنر گره‌چینی از جنس چوب درخت گردو ساخته و تزئین  شده‌اند.

او یادآور شد: هم‌اکنون شِش موزه شامل «موزه کار و زندگی»، «موزه حمام»، «موزه سنگ»، «موزه دست‌بافت‌های محلی»، «موزه صنعت» و «موزه اتاق نقاشی» در مجموعه فرهنگی تاریخی قلعه چالشتر شهرکرد فعالیت دارد.

ولی‌زاده اضافه کرد: تاکنون آثار با ارزش فرهنگی و تاریخی شامل مسجد جامع، منزل ستوده، خانه آزاده، سردر قلعه، اتاق نقاشی، موزه مردم‌شناسی، موزه سنگ و موزه حمام چالش‌تُر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند.

او گفت: مجموعه فرهنگی تاریخی قلعه چالشتر شهرکرد همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹ میزبان شهروندان، مسافران و گردشگران نوروزی است.

ولی‌زاده تأکید کرد: مجموعه فرهنگی تاریخی قلعه چالشتر شهرکرد مربوط به دوره قاجاریه ۲۷ مردادماه ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۰۱ و همچنین ۲۰ آذرماه ۱۳۷۹ با شماره ۲۹۲۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1404011502927
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha