آداب پاتوق در روز فرهنگ پهلوانی و ترویج آیین‌های زورخانه‌ای

مجتبی گهستونی

در تقویم رسمی ایران ۲۷ فروردین به نام روز ملی «فرهنگ پهوانی و ترویج ورزش و آیین‌های زورخانه‌ای» نامگذاری شده است.

مجتبی گهستونی فعال رسانه‌ای در یادداشتی نوشت: آیین ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از آیین‌های کهن ایرانی ثبت ملی شد و دو سال بعد در سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۰) در اجلاس سازمان جهانی یونسکو که در کنیا برگزار شد به عنوان نخستین میراث معنوی و بشری و بخشی از تاریخ ایران و سومین پرونده در فهرست جهانی میراث ناملموس به ثبت رسید.

۱۷ شوال مصادف، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای نامگذاری شده است.

ورزش پهلوانی که آمیخته به خصلت «فداکاری» و «جوانمردی» و مشتمل بر صدق و صفا، فروتنی، خودشکنی و پرهیز از خودخواهی، خودبینی و سفر باطنی به مرزهای لایتناهی حق‌پرستی، حق‌جویی و حق‌طلبی است، در یک کلمه «اعتلای معنویت» همراه با پرورش جسم و قدرت جسمانی در آحاد جامعه ماست. چنان‌که در گذشته نه چندان دور در اکثر شهرهای ایران «پهلوانان» در «زورخانه‌ها» یکی از متخلق‌ترین چهره‌های مردمی و تکیه‌گاه قابل اعتماد برای قشر ضعیف و مظهر احقاق حق، شجاعت، ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم و مقابله با ستم و ستم‌گری بوده است.

ورزش باستانی برای ما نه یک ورزش بلکه یک تاریخ و یک فرهنگ است. پهلوانی در تاریخ گذشته ما توام با گذشت، فداکاری، مردانگی و جوانمردی بوده و برای احیای این فضایل باید این فرهنگ را رشد و توسعه داد. برای رشد سنت‌ها و خصلت‌های ویژه پهلوانی که همان دیانت و جوانمردی است، باید فضای فرهنگی ورزش زورخانه‌ای حفظ و تقویت شود.

قدمت تاریخی فرهنگی چند هزار ساله و اصالت ایرانی این ورزش و نقش آن در تحکیم هویت ملی ایرانیان داخل و خارج کشور، جذابیت، محبوبیت و مقبولیت ابعاد ظاهری و باطنی این ورزش در قومیت‌ها و اندیشه‌های مختلف، خصوصا جوانان و تاثیرگذاری مثبت آن بر اتحاد و همگرایی ملی و دینی موجب شد تا «شورای فرهنگ عمومی» با هدف ترویج و رونق ورزش زورخانه‌ای به منظور توسعه فضیلت پهلوانی در فضای فرهنگی کشور خصوصا نسل جوان، وظایفی را به تصویب رساند.

در چنین شرایطی، تأثیر اخلاقی، ارزشی و تربیتی این ورزش در جامعه، خصوصا نسل جوان و رشد و توسعه فرهنگ پهلوانی آن در برابر تهاجم فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. به همین منظور حمایت و پشتیبانی از نیروهای مستعد ورزش پهلوانی به منظور حضور در عرصه‌های جهانی به عنوان یکی از مزیت‌های فرهنگی ایران در خارج از کشور ضرورت دارد.

شورای فرهنگ عمومی، همچنین وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری، صنایع‌دستی را ملزم کرده ضمن ثبت ملی و جهانی ورزش زورخانه‌ای، ثبت ملی و حفظ زورخانه‌های کهن، به حفظ ماهیت و تصدی غیردولتی و بومی و مساعدت جهت ایجاد موزه ورزش باستانی، ایجاد زمینه‌های مناسب برای بازدید گردشگران خارجی و داخلی و هم‌چنین ارائه نمایشی و آیینی این ورزش باستانی در حاشیه نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی مرتبط و انجام تحقیقات لازم و هم‌چنین تدوین و نشر فیلم، کتاب و بروشور به زبانهای بین‌المللی برای معرفی این ورزش تاریخی اقدام کند.

در تقویم مسابقات سال ۱۴۰۴ فدراسیون زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی ۱۶ رویداد در عناوین مسابقات اعم از رقابت‌های قهرمانی آسیا به میزبانی ایران، مسابقات تعیین پهلوان کشور، میانداری انفرادی و هنر مرشدی، تیمی، مهارت‌های فردی و کشتی پهلوانی در رده‌های سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و پیشکسوتان، لیگ استعدادهای برتر ورزش زورخانه‌ای (رده نوجوانان)، اولین جشنواره ورزش زورخانه‌ای سندروم داون، جشنواره مرشدان کشور، لیگ‌های برتر ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی (رده بزرگسالان) و... برای سال ۱۴۰۴ در نظر گرفته شده است.

انتهای پیام/

کد خبر 1404012603554
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha