\"محمد بهشتي‌نژاد\" معاون صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي يزد با بيان اين مطلب به ميراث آريا(CHTN) گفت: ترمه پارچه‌اي بادوام و ظريف است که با کرک، پشم و يا ابريشم و از دو سري نخ تار و پود بافته مي‌شود که پود در پشت پارچه به صورت آزاد قرار دارد و به همين دليل تراکم پودي آن زياد است.

وي افزود: کمبود استادکاران ماهر در اين زمينه و وجود اساتيد که گرد پيري و ناتواني بر آنها چيره شده يکي از دلايل فراموشي اين هنر است.

اين مقام مسئول خاطر نشان کرد: کاربرد نداشتن ترمه در زندگي امروز نيز مي تواند دليل ديگري براي فراموشي آن باشد چرا که در گذشته از ترمه به عنوان چارقد، رويه لحاف، پرده، سفره، جانمازي و پارچه لباسي استفاده مي شده است.

بهشتي‌نژاد تصريح کرد: هر چند در گذشته نقوش بافته شده بر پارچه‌هاي ترمه بسيار متنوع بود، اما اکنون تنها سروهاي خميده که اصطلاحا به آنها بته جقه مي‌گويند، طرح هاي بافته شده بر پارچه‌هاي ترمه هستند.

وي ادامه داد: در دنياي صنعتي امروز، نمي توان از صنعتي شدن هنرهاي سنتي جلوگيري کرد و به همين دليل وجود کارخانه هاي ترمه بافي که ترمه را با همان طرح و به وسيله ماشين مي بافند را مي توان دليل ديگري براي فراموشي اين هنر دانست.

بهشتي‌نژاد گفت: از سال‌ها پيش، عمده‌ترين دست بافت‌هاي اين سرزمين کويري ترمه بوده که از شهرت ويژه در ايران و جهان نيز برخوردار است.

وي افزود:اين هنر ظريف و اصيل ايراني در ميان صنايع بافندگي بيشتر از هر صنعت دستي خودنمايي مي‌کند.

بهشتي‌نژاد يادآور شد: ترمه واژه‌اي هندي است به معناي درخت سروي که در حالت خضوع و خشوع در مقابل عظمت الهي سر فرود آورده است.

وي گفت: در فرهنگ لغت اين چنين معنا شده که ترمه نوعي پارچه براي لباس‌هاي فاخر است که از پشم لطيف با طرح‌هاي تزئيني گوناگون مي‌بافند.

بهشتي‌نژاد افزود: به لحاظ اين که ترمه در رنگ‌هاي مختلف و متنوع بافته مي‌شود و بافت آن هم با زحمت همراه بوده ، همه گير نشده و همواره از منزلت ويژه‌اي برخوردار بوده و به همين دليل بيشتر براي تنپوش اعيان و ثروتمندان استفاده شده‌است.

معاون صنايع‌دستي يزد تصريح کرد: ترمه در انواع شال چارقدي ، شال بندي ، شال راه راه ، شال محرمات ، شال اتابکي ، شال کشميري ، شال رضايي ، شال اميري و شال يزدي و در نقوش بته جقه ، بته خرقه ، بته بادامي ، بته سروي و گل شاه‌عباسي بافته مي‌شود.

خاطر نشان مي‌شود؛ صنعت ترمه قبل از ورود پارچه‌ها و منسوجات بافت کارخانه‌هاي ماشيني غرب به ايران از رونق چشمگيري برخوردار بوده و به دليل مصارف و کاربرد متنوع آن در ميان طبقات مرفه به بخشي از نيازهاي مصرفي پاسخ داده است، به طوريکه تعداد دستگاه‌هاي بافندگي در زمان قديم در يزد حدود 500 تا 700 دستگاه مي‌رسيده است اما در زمان حاضر تعداد ترمه بافان يزد به 45 تا 60 نفر مي‌رسد که تنها 5 واحد توليد ماشيني و تعدادي از بافندگان سنتي به کار توليد و بافت ترمه مشغولند.

114/

انتهای پیام/

کد خبر 138607153