وي در ادامه افزود: همچنين براي نخستين بار در اين بررسي حداقل 10 مورد از آثاري با عنوان قدمگاه امام رضا در شهرستانهاي انديمشک ، شوش ، اهواز ، رامهرمز و آبادان ، گچساران ، سپيدان مورد باز شناسي دقيق قرار گرفت .
مکرميفر ضمن اشاره به برگزاري 3 همايش جاده ولايت در سالهاي گذشته گفت : با توجه به برگزاري اين همايش ها نياز به پژوهشي جامع و ميداني براي بازشناسي، معرفي و مستند سازي مسير هجرت امام رضا در ايران احساس شد که سازمان استان خراسان رضوي طراحي و تامين اعتبار پروژه اي مطالعات ميداني با بهره گيري از علوم مختلف تاريخ ، مردم شناسي و باستان شناسي را راهي براي پاسخگويي به اين نياز ارزيابي کرد .
وي اظهار اميدواري کرد با انجام اين پروژه اهداف پيش بيني شده و انتظارات جامعه علمي کشور و عموم علاقه مندان تامين شود.
مکرمي فر در ادامه اظهار داشت : در مرحله دوم پژوهش ميداني ، مسير هجرت حضرت در جنوب استان کهگيلويه و بوير احمد و استان فارس مورد بررسي قرار گرفت و به گفته مشاور پروژه در جنوب استان کهکيلويه و بوير احمد آثار معماري قابل توجهي نظير پلها ، بقاياي شهرهاي باستاني قدمگاهها در اين خصوص شناسايي شد که همگي به نوعي مبين و مويد مسير مورد نظر است .
وي خاطر نشان کرد : اما ظريفترين و مهمترين بخش کار ارزيابي و طرح فرضيهاي جديد در رابطه با مسيري غير از آنچه بود که تا پيش از اين مورد اتفاق نظر و توجه اکثر محققان و پژوشگران يعني مسير نورآباد – مرودشت – استخر – اقليد بوده است .
وي افزود : هيات بررسي و پژوهش ميداني با بررسي پيمايشي مسير هاي احتمالي ديگر با توجه به مورفولوژي منطقه و نيز بررسي دقيق راههاي مهم تاريخي و درهها پيش فرض هاي جديدي را براي تبيين اين ايده مطرح و شواهد و قرائن قابل توجه و تاملي بر آن اقامه ميکند که در اين مرحله نيز تعدادي قدمگاه و برخي شواهد منسوب و يا قابل انتساب شناسايي و مستند سازي شد .
وي در ادامه گفت : اين آثار شامل قدمگاه ، پلهاي تاريخي و بقاياي شهرهاي باستاني متعلق به دوران ساساني و اوايل اسلامي در شهرستان هاي گچساران ، نورآباد محسني ، سپيدان و اقليد است و نيز همزمان با هيات باستان شناسي ، مطالعات مردم شناسي اين محور و آداب و رسوم و باورها و اعتقادات مردم در خصوص اين قدمگاهها در حال انجام است .
مکرمي فر در در ادامه اظهار داشت : مرحله بعدي اين بررسيهاي ميداني در محور استان يزد صورت ميگيرد که مسيري تقريبا مشخص و مبتني بر تنها جاده تاريخي يزد به خراسان است و چندان مورد مناقشه و اختلاف نظر پژوهشگران نيست .اگر چه وجود تعداد قابل توجهي قدمگاه در حوزه فرهنگي کاشان – نايين شايسته مطالعات و بررسيهايي در خور و روشنگر است .
وي عنوان کرد : بر پايه گزارشهاي اوليه بسياري از قدمگاهها و يا مکانها و آثار منتسب به امام رضا نيازمند توجه جدي و احيا است و اقدامات نوسازي بايد براساس مطالعات و لحاظ کردن نظرات سازمان ميراث فرهنگي و اوقاف باشد .
وي ادامه داد:با شناسايي دقيق اين محور و عرصه جديد گردشگري بيترديد موجب رونق بسياري از نقاط محروم استان هاي مسير هجرت امام خواهد شد و بيشک قدم بعدي دولت انجام مطالعات و ايجاد زير ساختهاي گردشگري متناسب و در خور ، اولويتبندي اقدامات مرمتي قدمگاهها ، پلهاي تاريخي و مطالعات و کاوشهاي باستانشناسي در شهرهاي باستاني مسير و محور خواهد بود .
رييس سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي در پايان متذکر شد: بيترديد جاده ولايت به عنوان يکي از مهمترين محورهاي گردشگري مذهبي در کشور موجبات ايجاد بستري خواهد شد که شناسائي و معرفي آن ، مسير جديدي براي زيارت حضرت و عزيمت به خراسان خواهد بود .
/104
انتهای پیام/