ماده \"16\" شرح وظايف تفصيلي صندوق احيا و بهره برداري از اماکن تاريخي و فرهنگي تهيه و اجراي طرحهاي مرمت، احيا و بهره برداري از بناها، اماکن و بافت هاي تاريخي– فرهنگي و ارايه خدمات مشاورهاي، اجرايي و مديريتي در اين زمينه را شامل ميشود .
معاونت فني و اجرايي صندوق احيا در حال بازنگري طرحهاي محوطه سازي، مکانيکي و الکتريکي عمارت است و عمليات اجرايي آن آغاز شده است .
گفتني است که قسمت عمدهاي از عمليات مرمت اين اثر قابل احيا در سال هاي قبل توسط زنده ياد باقر شيرازي صورت گرفته است . اثر قابل احيا طبق تعاريف به آن دسته از بناها و اماکن فرهنگي و تاريخي گفته مي شود که با حفظ بقا و ارتقاي اثر و ارزشهاي آن، امکان انطباق ظرفيتهاي آن با نيازهاي معاصر با تثبيت کاربري تاريخي يا اعطاي کاربري متناسب و بهره برداري از آن موجود باشد.
بنا بر اين گزارش، عمارت مسعوديه در بافت تاريخي ميدان بهارستان جايگاه ويژهاي دارد و همچون مدرسه سپهسالار و مجلس شوراي ملي از بناهاي شاخص واقع در بافت تاريخي ميدان بهارستان به شمار ميآيد .
بناي مسعوديه در طول سال هاي عمر خود شاهد وقايع بسيار زيادي بوده است . بر اساس اسناد تاريخي ، عمارت مسعوديه به دستور ظلالسلطان، فرزند ناصرالدين شاه، همزمان با کاخ گلستان احداث شد . اگر چه در ابتدا وسعت باغ آن 40 هزار متر مربع بوده ، اما آنچه امروز از اين مجموعه مانده، در بستري به مساحت تقريبي دو هکتار واقع شده است.
عمارت مسعوديه در سال1320 توسط دولت از دختر ظلالسلطان خريداري شد و با دستور رضا شاه در اختيار وزارت معارف قرار گرفت . اين بنا بيش از 75 سال در اختيار آموزش و پرورش بوده و موزه ملي براي نخستين بار در يکي از اتاقهاي آن شکل گرفت.
بنا بر اين گزارش، بناي بسياري از مراکز فرهنگي کشور در اين عمارت گذاشته شد . نخستين کتابخانه و موزه ملي ايران در اين عمارت برپا شدند . در حدود سال هاي 1304 انجمن معارف با استفاده از يکي از اتاقهاي آن نخستين کتابخانه رسمي کشور را که پايه اصلي و اوليه کتابخانه ملي بود را گذاشت . چند سال بعد نيز يکي ديگر از اتاقهاي آن به عتيقههاي باستاني که از گوشه و کنار ايران به دست آمده بود ، اختصاص يافت و در حقيقت نخستين موزه ايران در آن پايه گذاري شد . البته اشياي عتيقه در سال 1318 به موزه ملي منتقل شد . /120
انتهای پیام/