توضيحات رئيس سازمان ميراث فرهنگي کردستان در زمينه مراسم حاملان قرآن

به گزارش ميراث آريا (chtn) مراسم حاملان قرآن مراسمي سنتي از ديار کردستان است و ساليان سال است در مناطق غرب کشور و در حضور مقامات مختلف کشوري برگزار ‌شده است.

علي فعله‌گري در اين زمينه گفت: لازم به يادآوري است که ملت مسلمان کرد ساکن در حاشيه غربي کشور عزيزمان ايران همچون ديگر ملل مسلمان جهان بيش از هر چيز ديگري، داراي وابستگي ديني و مذهبي هستند. نوع‌دوستي، ميهن پرستي، جوانمردي، رشادت، تعاون و ... از جمله خصوصيات بارز اين مردم است. از نشانه‌هاي بارز خلوص و سلامت قلب آنها، علاقه شديد به عبادت و عشق ورزيدن به سنت پاک پيامبر (ص) و اهل بيت آن حضرت است. زنان مسلمان کرد در هر شرايطي يار و مدد کار مردان خود بوده‌اند و هميشه دوشادوش آنها در عرصه‌هاي مختلف فرهنگي، اجتماعي و مذهبي جامعه کوشيده‌اند.

وي ادامه داد: ساليان سال است در بيشتر مراسم‌ ويژه معنوي در خطه کردستان نور قرآن با نواي دلنشين دف عجين است، خصوصا در سي ساله نظام مقدس جمهوري اسلامي و به هنگان حضور مقامات محترم کشوري در استان شروع سخنراني‌ها و همايش‌ها و ... بدينگونه بوده و بسيار هم مورد توجه واقع شده است.

فعله‌گري افزود: دف در شکل گرفتن موسيقي عرفاني از جايگاه و منزلت ويژه‌اي برخوردار است تمام مذاهب اسلامي آن را بر مي‌تابند و به عنوان وسيله اي مباح از آن ياد مي‌کنند. دف واژه‌اي آرامي است که وارد زبان عربي شده و در ادبيات فارسي و کردي نيز به همين شيوه به کار مي‌رود. نام دف با تصوف و عرفان عجين است تا آنجا که مولوي کرد، عارف و شاعر نامي منطقه در اشعار خود بارها از آن نام مي‌برد. دف مانند شعر حافظ سحر حلال ناميده مي‌شود و همگان آن را مي‌پسندند. تعارض‌ها را آشتي مي‌دهد و گوش عارف و عامي را مي‌نوازد. مولوي نيز در اين خصوص مي‌سرايد: خشک سيمي، خشک چوبي، خشک پوست/ از کجا مي‌آيد اين آواي دوست؟

وي تاکيد کرد: حضرت جبرئيل (ع) به شيوه‌هاي مختلف قرآن را بر پيامبر (ص) نازل مي‌کرد. گاهي در شيوه انسان عادي و گاهي به صورت فرشته و ملائک او حامل پيام الهي بود- پيامبر (ص) در حين دريافت وحي تغيير حالات مي‌داد و چهره‌اش گندمگون مي‌شد.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ادامه داد: در جلسات مهم و رسمي برخي از افراد با لباس‌هاي مخصوص همراه با دف و آهنگ محزون و ريتميک و هرمنوتيک قرآن را بر دست گرفته و در جاي مخصوص قرار مي‌دهند تا قاري آن را تلاوت کرده و سپس آن را با احترام ويژه‌اي نقل مي‌کنند. اين کار در استان کردستان نيز مرسوم است. زيرا مردمان اين ديار براي ابراز احترام در حين ورود قرآن از جاي برمي‌خيزند و يا دست بر سر مي‌نهند، در مسابقات و جلسات رسمي اين عمل مرسوم است و اغلب دختران جوان با لباس‌هاي رنگي محلي و حجاب کامل قرآن را حمل و همراه آن به نواختن دف که نوعي ساز مقدس است، مي‌پردازند. همچنانکه پيامبر (ص) در حين ورود به مدينه شريف مورد استقبال کودکان و دختران قرار گرفت که همراه دف‌نوازي اين شعر مشهور را زمزمه مي‌کردند:

طلع البدرعلينا / من ثنيات وداع
يعني: ماه 14 بر ما طلوع کرد/ مرحبا و خوش آمديد اي سرور ما ...

فعله‌گري گفت: لذا با توجه به اينکه اين مراسم در استان کردستان به طور کاملا عادي حتي هنگام همايش‌هاي کشوري و در حضور مقامات عالي‌رتبه دولتي (مانند رؤساي جمهور محترم قبلي و فعلي آقايان هاشمي رفسنجاني، خاتمي و احمدي‌نژاد و آيت‌الله شاهرودي، رئيس قوه قضائيه و وزيران فرهنگ و ارشاد اسلامي) برگزار مي‌شده و حساسيت خاصي به وجود نمي‌آورده ، گروه فوق که مورد تاييد دستگاه‌هاي محترم مرتبط در استان هستند، با درخواست مسئولين محترم برگزاي همايش سرمايه‌گذاري به مراسم افتتاحيه دعوت شده‌اند.

وي تاکيد کرد: ناگفته نماند ضمن احترام به حساسيت عزيزاني که در خصوص اين موضوع موضع‌گيري کرده‌اند، به استحضار مي‌رساند بازتاب اين مسئله در استان کردستان که آن را جزئي از مراسم سنتي و در راستاي احترام به قرآن در ميان تمامي آحاد جامعه مي‌پندارند، مثبت نبوده است و مردم احساس مي‌کنند سنت‌هاي بومي و مذهبي آنها مورد سوال قرار گرفته است. لذا مجددا تاکيد مي‌شود برگزاري مراسم فوق در راستاي حفظ شان و منزلت قرآن کريم بر اساس ديدگاه‌هاي مختلف اهل سنت در منطقه کردستان بوده است و چنانچه اين موضوع باعث کدورت خاطر عزيزان در ساير نقاط کشور شده مراتب عذرخواهي را اعلام مي‌کنيم.

اخبار مرتبط:

پاسخ سازمان ميراث فرهنگي به يک خبر جعلي
مراسم حاملان قرآن ازمراسم آئيني و مذهبي کردستان است
فيلم مراسم مذهبي و سنتي \"حاملان قران کريم\"
شعباني: مراسم \"حاملان قرآن\" در سال‌هاي گذشته هم اجرا شده است
مهدي جهانگيري معاونت سرمايه گذاري و طرح‌هاي سازمان استعفا کرد
پاسخ متولي همايش فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري به اظهارات قاري مراسم

انتهای پیام/

کد خبر 1387082717